Ilie Chiș Bălan: ”Justiția trebuie făcută de judecători”

Proiecte noi, investiții, dar și realizări impunătoare, acestea sunt lucrurile pe care le propune Ilie Chiș Bălan, edilul comunei Rușii Munți pentru electoratul pe care îl conduce de patru mandate. Acum, când mai sunt doar câteva zile până la alegerile din 6 iunie, Ilie Chiș Bălan ne vorbește despre viziunea sa asupra a tot ceea ce înseamnă justiția din România, dar și despre Strategia de Dezvoltare a comunei Rușii Munți.

Rep.: Cum vedeați administrația locală, din exterior și cum e azi, când vă confruntați cu problemele cetățenilor zilnic?
Ilie Chiș Bălan: Eu când am intrat în administrație nu am considerat că e chiar așa de complicat, funcția de primar presupune foarte multă energie, trebuie să ai foarte multe cunoștințe de administrație, de legislație. Dacă nu stăpânești bine legile ești pierdut. Avem acum aceste investiții care se fac, care dacă nu stăpânești bine Ordonanța 34, privind achizițiile publice, ești pasibil să dai cu subsemnatul. Cred că deja presiunea este prea mare pe primari. Mulți au rețineri în ceea ce privește continuarea investițiilor, noile achiziții care se fac prin primărie. Eu zic că nu ne îndreptăm într-o direcție bună. Corect, sunt de acord cu faptul că dacă ai greșit și Parchetul are probe, să fie lăsat judecătorul să își facă treaba, nu să se facă circ pe la televiziuni. Justiția nu acolo se face. Ne-am făcut de minune. Cred că justiția nu trebuie făcută de procurori, ea trebuie făcută de judecători.

Rep.: Ați fost la DNA în 2008. Nu vă e teamă acum, când vedeți ce se întâmplă cu alți colegi din politica românească și administrațiile locale?
Ilie Chiș Bălan: Nu sunt cercetat de DNA, am fost chemat în 2008 la DNA pentru o reclamație privind terenurile, o găinărie făcută de un cetățean, dar care nu avea de-a face nimic cu mine. Mie nu îmi este frică, deoarece eu dacă respect legislația și știu că nu fac ceea ce fac decât pentru comună, bine intenționat, nu am de ce să mă tem. Probabil voi mai fi chemat, pentru că am înțeles că nu există primar care să nu treacă prin așa ceva, însă pentru ceea ce semnez, răspund. Nu există factură sau ordin de plată care să plece de aici fără să nu fie verificat de mine, să mă uit pe raportul de necesitate. Banul comunității este bine gestionat, am și un contabil excepțional, cu care pot lucra bine. Dacă o să trebuiască să ajung la DNA, mie nu mi-e frică, pentru că legea o respect. Există o reținere la funcționari, greu îi pui în comisiile pentru licitații, pentru că le e teamă de a semna. Eu le-am spus că nu semnăm ceva ce e ilegal. Parchetul nu vine doar așa, el vine, cercetează, dar dacă ești nevinovat, judecătorul zice că ne-am făcut treaba corect. Judecătorul decide, nu procurorii și nici jurnaliștii.

Rep.: 2016-2026 e perioada în care în Rușii Munți se vor realiza investiții mari, conform Strategiei de Dezvoltare a comunei. Despre ce este vorba?
Ilie Chiș Bălan: Avem elaborată Strategia de Dezvoltare pentru 2016-2026 și vreau să spun că avem proiecte destul de îndrăznețe. Vrem să asfaltăm 2,4 km de asfalt în Morăreni, astfel încât toate satele să aibă toate ulițele asfaltate. Mai mult, avem ca și viziune să construim o capela la Morăreni, asfaltarea drumului Podirei pe o lungime de 3 km, vrem nocturnă pe arena de fotbal. Rușii Munți are echipa de fotbal care activează în Liga a IV-a, unde suntem pe locul 2. E o cinste pentru comună, ne reprezintă băieții cu succes. E o echipă finanțată de Consiliul Local, prin fonduri alocate, avem echipă de seniori și echipă pentru copii, deoarece considerăm că e foarte bine ca cei mici să facă mișcare și să nu piardă vremea prin alte locuri rău famate. Avem o echipă de dansuri, ”Plaiuri mureșene”, finanțată tot de Consiliul Local și care are în jur de 40 de copii care își desfășoară activitatea aici. Apoi, vrem să asigurăm curentul pe Valea Sebeșului, acolo sunt condiții excelente, pentru că am dus asfalt până la kilometrul 7,5. E lucru mare să poți merge să te relaxezi când ai drumul bun până în pădure. E o zonă cu un potențial turistic crescut, iar pe lângă frumusețile naturii, gospodarii au ce să le arate turiștilor din punct de vedere al meșteșugurilor din comunitatea noastră. Apoi, proiecte vor mai fi, ne gândeam la o pârtie de schi, dar nu e climatul bun, pentru că nu poți asigura temperaturi scăzute, în mod natural, pe o perioadă de câteva luni ca să merite această investiție. Dar poate găsim variante. Cel mai important este să menții ceea ce ai făcut. În administrație este ca și în sport, este greu să ajungi la performanța de a rezolva toate problemele pe care le au cetățenii  în ceea ce privește infrastructura, dar apoi e la fel de greu să menții ceea ce ai făcut. Avem 20 de kilometri de asfalt, care după cinci ani probabil vor începe să se deterioreze și va trebui să asigurăm întreținerea și mentenanța acestora, lucruri care costă.

Rep.: Ați reușit să fiți omul pentru oameni, apropiat cetățenilor. Cum ați reușit?
Ilie Chiș Bălan: Nu e ușor să fii primar, este complicat. Trebuie să fii alături de toți oamenii, indiferent că te-au votat sau nu. Votul e într-o singură zi, tu ești primarul tuturor. Noi avem grijă de toți cetățenii din comună, pentru că la fiecare familie, dăm 6 metri cub de lemn de foc la prețul de 50 de lei, când pe piață valoarea lui este triplă. Cine nu a scos bonul de lemne, a primit contravaloarea acestuia, de 450 de lei, adică 75 de lei pentru metru cub de lemne, bani votați prin Consiliul Local. Este un proiect pe care îl vom continua, la fel cum am continuat și tradiția de a sărbători cuplurile de fidelitate la 40, 45, 50, 55 și 60 de ani de căsnicie cu o masă, câte o diplomă și un plic simbolic. Tinerii care împlinesc vârsta majoratului sunt fericiți că îi motivăm și le oferim și acestora lucrurile amintite mai sus, mai mult decât atât, le oferim o comună în care să își găsească un rost în viață.

Rep.: Care este mesajul pentru cetățeni?
Ilie Chiș Bălan: Vreau să le mulțumesc cetățenilor pentru că de 16 ani de când sunt primar, împreună cu ei și pentru ei am realizat ceea ce se vede. Să meargă la vot cu gândul deschis și să voteze cum le dictează conștiința. Să se gândească dacă vor să schimbe ceva ce știu deja că merge, cu ceva ce este incert. Le doresc sănătate și să voteze pe cine cred ei că merită.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*