Expoziția zonală de taurine de la Deda

Primăria comunei Deda, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Camera Agricolă Județeană Mureș și Oficiul Județean de Zootehnie Mureș, au organizat cea de-a XVIII-a ediție a Expoziției Zonale de Taurine în localitatea Deda. La eveniment au participat peste 50 de crescători de bovine din comuna Deda, dar și simpli curioși care au venit pentru a vedea care sunt animalele de expoziție ale comunei.

ZTUUZExpoziția de taurine s-a realizat pe patru categorii: vaci primipare, vaci multipare, juninci gestante, respectiv tineret femel pentru reproducție. Proprietarii și-au prezentat rând pe rând animalele, în cadrul perimetrului special amenajat pentru prezentare, iar comisia de bonitare a trebuit să aleagă cele mai frumoase exemplare.

Comisia de bonitare a avut sarcina cea mai dificilă

Comisia de bonitare, formată din ing. zoo. Vasile Solomon, dr. ing. Peterfi Lajos, ing. zoo. Daniel Cherecheș și teh. zoo. Vasile Bota, au avut o sarcină grea, deoarece exemplarele care s-au prezentat la expoziție erau bine îngrijite de fermieri, dar totodată, multe dintre ele îndeplineau criteriile de bonitare. Totuși, aceștia au demonstrat faptul că sunt buni cunoscători de animale, iar la final au acordat premiile pe care organizatorii le-au pus la bătaie.

Premii substanțiale pentru crescătorii de animale

Organizatorii au oferit tuturor celor înscriși la expoziție câte o diplomă de participare și suma de 50 de lei. Totodată, au fost premiate locurile I, II și III la cele patru categorii cu diplome și sumele de 120, 150 și 200 de lei. La finalul expoziției, a fost acordată diplomă  și suma de 100 de lei pentru ”Cel mai tânăr fermier”, ”Cel mai vârstnic fermier”, ”Cel mai corect uger” și bineînțeles diploma și 300 de lei pentru ”Marele Premiu al Expoziției”, premiu ce se oferea unuia dintre cei patru ocupanți ai locului I la cele patru  categorii de concurs.

Tinerii vin spre casă!

Aceasta e concluzia specialiștilor care au organizat expoziția de animale, după ce au observat că fermierii au început să se schimbe, ”nu mai sunt tot aceleași persoane care vin la expoziția noastră, mă bucur când văd că și tinerii se implică în zootehnie” a menționat ing. Maria Fola, în cadrul expoziției.
Crescătorii s-au arătat deosebit de mulțumiți că au participat la expoziție, mai ales pentru faptul că muncesc de dimineața până seara, iar ”o astfel de expoziție parcă îți demonstrează respectul pentru noi, ca fermieri, că ne facem bine meseria” au fost cuvintele lui Ioan Pașcan, din localitatea Deda, care a fost totodată felicitat pentru activitatea pe care a realizat-o în zootehnie, primind premiul pentru ”Cel mai vârstnic crescător de animale” prezent la expoziție în acest an.

Noutăți în zootehnie

Pe parcursul expoziției, cei prezenți au putut afla ultimele noutăți în materie de zootehnie, de la cei doi comentatori de specialitate ai expoziției, respectiv ing. Maria Fola de la Oficiul Județean de Zootehnie Mureș și ing. Daniel Căbuț de la Semtest BVN Mureș.

Premii:
Vaci multipare – locul I – Alin Suciu din Filea
Vaci primipare – locul I – Gheorghe Ștef din Filea
Juninci gestante – locul I – Alin Suciu din Filea
Tineret femel pentru reproducție – Mircea Toader din Deda
Cel mai corect uger – Vaca Multipară deținută de Alin Suciu din Filea
Cel mai tânăr crescător – Giorgiana Stegar din Bistra
Cel mai vârstnic crescător – Ioan Pașcan din Deda

Marele premiu al expoziției
 
A fost obținut de Gheorghe Ștef, din localitatea Filea, care a venit la expoziție alături de nepotul Ciprian Bîndilă, care spune că ”sunt mândru că pot să îmi ajut bunicii ori de câte ori am ocazia. Îmi plac animalele, iar pentru mine, creșterea lor e o plăcere!”. Familia deține 4 vaci în gospodărie, dragostea lui Gheorghe Ștef pentru creșterea animale fiind căpătată încă din copilărie.
Triplă performanță pentru Alin Suciu

Alin Suciu, din localitatea Filea, este tânărul fermier care a obținut două locuri I la categoriile vaci multipare și juninci gestante, obținând premiul și pentru ”Cel mai corect uger”. Alin Suciu este fiu al localității Filea, care după ce a văzut cum stau lucrurile în străinătate, a revenit acasă pentru a face ceea ce au făcut moșii și strămoșii noștri, anume, creșterea animalelor. Ideile din alte țări, a reușit să le pună în practică la noi și să își închege propria fermă în localitatea Filea, unde deține în prezent 20 de capete. Nu vrea să se oprească aici, ci își dorește să ajungă la cifra de 60 de capete de animale, în prezent având toate șansele de reușită ”deoarece este un tânăr ce se implică foarte mult în zootehnie, fiind unul dintre cei care este inclus în programul de control oficial al performanțelor la vaci care au vârsta mai mică de 8 ani” a precizat ing. Maria Fola.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*