Cosmin Cotîrlă şi-a lansat primul CD de muzică populară intitulat „Câte flori mândre-s în iarbă”
Cosmin Cotîrlă este un tânăr interpret şi iubitor de muzică populară, ce a reuşit să se facă cunoscut datorită talentului cu care a fost înzestrat. Pasiunea pentru muzica populară l-a făcut să-şi împlinească visul de a scoate pe piaţă un CD intitulat “Câte flori mândre-s în iarbă”, a cărei lansare a avut loc vineri, 27 mai, la Casa de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin, eveniment marcat printr-un spectacol folcloric.
Rep: Câteva lucruri despre tine pentru cei care nu te cunosc!
Cosmin Cotîrlă: Locuiesc în comuna Beica de Jos, am 14 ani, sunt elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin şi studiez violoncelul şi pianul la Şcoala de Muzică “Augustin Maior” din Reghin.
Rep: Când te-ai apucat de cântat? Primul contact cu muzica populară?
C.C: Am început să cânt muzică populară de la vârsta de 7 ani, iar primul contact cu acest gen muzical l-am avut pe scena Căminului Cultural din localitatea Nadăşa la un spectacol folcloric. Prin cântecele mele reprezint zona Mureşului Superior.
Rep: De ce muzică populară?
C.C: Părinţii mei ascultau multă muzică populară prin casă şi aşa a început să îmi placă, iar acum cred că mă reprezintă. Îmi plac tradiţiile româneşti, portul popular românesc, obiceiurile, muzica autentică românească şi cred că de aici este până la urmă şi pasiunea mea pentru muzica populară.
Rep: Cine ţi-a descoperit acest talent?
C.C : Acest talent l-au descoperit părinţii mei. Sprijinul părinţilor contează extrem de mult pe plan financiar cât şi pe plan emoţional.
Rep: Îţi mai aminteşti care a fost primul cântec pe care l-ai învăţat?
C.C: Primul cântec pe care l-am învăţat a fost “Când eram tânăr fecior” al interpretului Mircea Simionca.
Rep:Dar primii bani făcuţi din muzică? Îţi mai aminteşti ce ai făcut cu ei?
C.C: Primii bani din muzică i-am câştigat la concursuri şi festivaluri, iar mai târziu am început să câştig bani şi de la nunţi.Cu banii câştigaţi la un concurs mi-am luat primul meu telefon.
Rep: Talentul trebuie şlefuit. Cine se ocupă de acest lucru în cazul tău?
C.C: La vârsta de 8 ani am început să fac canto popular cu doamna Stoica Diana şi să colaborez cu orchestra „HORA” a Casei de Cultura „Eugen Nicoară” din Reghin condusă de domnul profesor Ioan Conţiu.
Rep: Pe unde cânţi?
C.C: În prezent activez cu orchestra „HORA” a Casei de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin la diferite spectacole şi pe unde sunt invitat.
Rep: Iată-te acum, după ani de muncă, în faţa primului album de muzică populară. Câte melodii conţine, cine a făcut muzica, versurile?
C.C: După 7 ani de muncă, mă simt foarte împlinit pentru că am reuşit să realizez acest album pe care vi-l dăruiesc vouă, iubitorilor de folclor. Pe acest album, am pus cu mult drag şi suflet, 10 melodii a căror versuri şi linie melodică au fost create de rapsodul popular Mircea Simionca, iar orchestraţia a fost realizată în studioul domnului Florin Labiş Pop, alături de orchestra „Dor românesc”din Bistriţa.
Rep: În acest an termini clasa a VIII-a şi ştiu că vrei să urmezi Liceul de Muzică din Tîrgu-Mureş. De ce acest liceu?
C.C: Am ales acest liceu pentru că vreau să continui pe acest drum al muzicii populare româneşti.
Rep: Mai ai şi alte pasiuni înafară de muzică?
C.C: Înafară de muzica populară îmi place să călătoresc, îmi place să fotografiez peisaje, îmi place să cunosc oameni a căror pasiune este tot muzica.
Rep: Care sunt planurile tale de viitor?
C.C: Îmi doresc să ajung cunoscut prin muzica pe care o interpretez şi să colaborez cu oameni mari.
Rep : Crezi că este important ca tinerii să ţină cont de tradiţii? De ce?
C.C: Este important ca tinerii ca mine să păstreze şi să ţină cont de tradiţii, deoarece tradiţiile se pierd şi nu este un lucru prea bun pentru folclorul românesc.
(Ş.C.)