Consiliul Local trebuie să facă echipă cu primarul

Iacob Valentin, primarul comunei Hodac încă din 2008, a reușit să treacă peste greutățile întâmpinate la început de mandat, devenind unul dintre primarii fruntași ai județului Mureș în ceea ce privește calitatea investițiilor realizate în comună. Care sunt dorințele de viitor, dar totodată și riscurile pe care și le asumă de fiecare dată când semnează un document, citiți în reportajul de mai jos.

Rep.: Ați fost anchetat de Direcția Națională Anticorupție. Ce urmări a lăsat acea perioadă asupra dumneavoastră?
Iacob Valentin:  Am început să citesc fiecare document de mai multe ori. Au fost mici probleme și la noi în comună cu fel de fel de situații, am fost la declarații și eu, și angajații Pprimăriei, de-aia toată lumea se teme să mai își pună semnătura și pe un proces verbal de recepție. Chiar dacă vede bunul că e în fața lui, de exemplu achiziționezi un calculator, îl vede și nu semnează pentru că îi este teamă că cine știe cine îl reclamă. E o frică generală de când e statul acesta polițienesc cu DNA-ul la ușă.
Rep.: Cum caracterizați activitatea de control a diferitelor organisme ale statului?
Iacob Valentin: De bine, e bine să fii controlat, dar să nu fie excesiv controlul.E bine că trebuie să fii conștient că ce faci trebuie să fie corect, să citești de doua-trei ori un act, pe urmă să-l semnezi, doar așa poți dormi liniștit.
Rep.: Totuși, nu v-a fost teamă să faceți investiții în comună, știind că există riscul de a fi tras la răspundere?
Iacob Valentin: Oricum ești tras la răspundere, depinde din care direcție. Dar eu consider că cetățeanul e cel care te trage la răspundere din patru în patru ani, cetățeanul e cel care are așteptări de la cel pe care l-a ales în fruntea comunei. Nu vreau să-i dezamăgesc pe oameni din pricina fricii de a semna. Nu mi-a fost frică și nici nu îmi va fi. În opt ani, comuna Hodac s-a transformat foarte mult înspre bine. Am avut sentimentul că până să ajung eu primar, parcă nu ar fi fost bani în comuna Hodac. S-au asfaltat majoritatea străzilor, școlile mansardate, dotate, înnoite, dispensarele erau sub orice critică. Acum sunt renovate, lumea e mulțumită. Avem inclusiv cabinete stomatologice la Hodac și la Toaca. Căminele culturale sunt puse la punct, cu bucătării dotate și utilate, scaune tapițate. E o investiție de care beneficiază oamenii, aceștia folosind acum căminul cultural la toate tipurile de evenimente pe care le au în familie.
Rep.: 2011 a fost anul în care au venit în bugetul local venituri considerabile. Cum ați gestionat banii atunci?
Iacob Valentin: Anual am avut investiții de aproximativ 3 milioane de lei, am avut și șansa sau ghinionul, depinde cum îl iei,  de a fi acea doborâtură de 100.000 metri cub de lemn, care a generat un venit consistent, dar dacă l-ai împărți pe toți anii, pentru că ulterior nu am mai avut posibilitatea să tăiem, banii tot aceia ar fi fost, doar că ar fi venit eșalonat, iar noi am beneficiat de toți odată în 2011.
Rep.: Mai are comuna pădure?
Iacob Valentin: Pădurea e replantată 100%. E îngrijită, evoluează bine. Ca suprafață doborâtă, nu a fost decât 20% din masa lemnoasă pe care o deține comuna Hodac. Avem peste 1300 de hectare de pădure, la care se adaugă 450 de hectare de pășune împădurită. Atunci au căzut 60 de hectare, iar în momentul de față, întreaga suprafață este reîmpădurită.
Rep.: În toamnă, copiii vor beneficia de o grădiniță nouă?
Iacob Valentin: În privința tinerilor, trebuie să spun că în Hodac nu am avut o grădiniță prea bine pusă la punct, dar din această toamna, localitatea Hodac va beneficia de o locație foarte frumoasă, dotată conform standardelor impuse de comunitatea europeană, cu destinația de a deservi cei mai mici cetățeni ai localității, copiii. Intenționăm să creem 5 grupe de copii, pentru care se lucrează intens. Toți copiii din localitatea Hodac vor merge la grădiniță într-o singură locație, mare, modernă, curată, nouă, spațiu ce beneficiază de o investiție de 17 miliarde lei vechi.
Rep.: Ați avut mari probleme cu investițiile în comună din cauza consiliului local. Ce s-a întâmplat?
Iacob Valentin: Cetățeanul trebuie să înțeleagă că primarul, fără sprijinul consiliului cocal nu poate să facă multe lucruri. Chiar dacă are intenții bune, îl blochează Consiliul pentru că nu îi aprobă investițiile respective. În al doilea mandat, de la început și până acum, când s-au mai calmat apele, tot timpul am fost blocat de unii consilieri pentru a face diferite investiții. De-aia e important ca la alegerile din 2016, omul să vadă ce primar votează, să voteze și lista de consilieri, ca să aibă sprijin în consiliul cocal. Mai mult decât atât, să se uite pe listă, să citească și să cugete referitor la oamenii care se regăsesc pe lista respectivă, îi place de ei sau se uită doar la sigla partidului. Să lase partidul! La țară, trebuie să se uite la om, ce oameni sunt pe o listă, ce oameni sunt pe alta, de aceștia îmi convine, de ceilalți, nu. În funcție de asta să voteze. Și să țină cont că trebuie să voteze o listă pe care sunt oameni cu care primarul să poată lucra.
Rep.: Cu ce gânduri considerați că trebuie să meargă cetățenii la vot?
Iacob Valentin: Să judece bine când pun ștampila, să meargă la vot și să voteze cu mintea limpede, el să gândească singur cine să conducă această comună în continuae, bazându-se pe ceea ce se vede, nu pe vorbe.
 Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*