Canalizare, modernizarea rețelei de apă și grădiniță reabilitată pentru Suseni

Aflat la primul mandat de primar, Mariș Mircea a reușit să realizeze în Primăria Suseni și comuna pe care o cârmuiește de patru ani, lucruri mărețe. În viitor își dorește să rămână alături de cetățeni, pentru a continua proiectele pe care le are în plan pentru modernizarea comunei Suseni. Care sunt acestea, dar totodată de unde va obține finanțarea necesară, aflați în rândurile de mai jos.

Rep.: De ce ați candidat pentru funcția de primar în 2012?
Mariș Mircea: Încă din 2008 am fost contactat de anumite partide politice să candidez pentru funcția de primar al comunei Suseni. Atunci, consideram că nu eram destul de bine pregătit, dar în 2012 văzând indolența administrației de atunci și că în perioada 2008-2012 nu s-a întâmplat nimic în comuna Suseni, am decis că trebuie să vin să fac schimbări în comună.
Rep.: Cum ați găsit Primăria Suseni în 2012 și ce ați reușit să schimbați?
Mariș Mircea: În 2012 când am fost ales de cetățeni în funcția de primar, am găsit o primărie cu multe nereguli, cu multe deficiențe, care pe parcursul anilor, o parte din ele s-au remediat. Aici mă refer la impozite și taxe, furnizarea apei, pierderile, cheltuielile de bani publici pe anumite lucruri care nu trebuiau să se întâmple, iar acum, eu spun că lucrurile sunt pe un făgaș bun, impozitele și taxele sunt bine puse la punct, identificate la fiecare gospodărie, rămâne partea de Registru Agricol, care sperăm să o continuăm în al doilea mandat.
Rep.: Ați mizat pe apropierea serviciilor din Primăria Suseni, către cetățeni, deschizând un punct de lucru în localitatea Luieriu.
Mariș Mircea: Eu consider că am fost ales de cetățean pentru cetățean, fapt care s-a și întâmplat. Una dintre prioritățile mele a fost respectarea programului, să fie găsit și primarul la primărie, dar și angajații din aparatul de specialitate al primăriei, iar ca să vii în ajutorul cetățeanului am considerat că e nevoie de deschiderea unui punct de lucru la Luieriu, o dată pe săptămână, să nu fie nevoie să se deplaseze cetățenii din Luieriu până la Suseni pentru plata impozitelor și a taxelor sau a altor probleme ce țin de administrația publică locală.
Rep.: Cum vedeați funcția de primar și cum o simțiți acum?
Mariș Mircea: Dinafară, vedeam că primarul reprezintă comuna și cam atât, neștiind atribuțiile unui primar și tot ceea ce are de făcut. Munca unui primar bineînțeles că este grea, iar dacă te dedici în totalitate cetățeanului, este și mai grea.
Rep.: V-ați ghidat de-a lungul carierei după reguli stricte, pe care le-ați respectat în totalitate.
Mariș Mircea: Am venit dintr-un domeniu total diferit, financiar-bancar, contabil, fapt care m-a și ajutat, trebuie să recunosc, în munca depusă în primărie. Domeniul financiar este un domeniu bine pus la punct, cu reguli stricte, lucru pe care nu l-am regăsit în cadrul Primăriei Suseni, dar pe parcurs, am reușit să implementăm și aici regulamente de ordine interioară, care sunt acum respectate, acest lucru fiind în folosul cetățeanului, care nu mai trebuie să aștepte mult timp pentru a i se soluționa sau elibera documente, din lipsa personalului din primărie sau a faptului că nu existau documentele din primărie bine puse la punct. Am încercat să remediez aceste aspecte, și am reușit.
Rep.: Pentru a realiza investiții, e nevoie de bani. Cum ați reușit să obțineți banii necesari pentru implementarea proiectelor?
Mariș Mircea: Majoritatea banilor pe care i-am investit sunt din bugetul local, dar am avut parte și de fonduri provenite de la Guvernul României, prin Consiliul Județean. În decembrie 2015, am depus două proiecte pentru reabilitarea Grădiniței din Suseni și a realizării rețelei de canalizare și modernizarea rețelei de apă, care sperăm să avem avizul favorabil pentru realizarea lor.
Rep.: De ce candidați pentru un nou mandat?
Mariș Mircea: Majoritatea cetățenilor m-au susținut și au zis că trebuie să mergem mai departe cu continuarea proiectelor împreună. Până în 2015, nu eram decis că voi continua să candidez pentru un nou mandat. Decizia mea a fost luată la sfârșitul anului 2015, la îndemnul multor cetățeni din comuna Suseni.
Rep.: Care este mesajul pentru cetățenii comunei?
Mariș Mircea: Doar împreună putem face lucrurile bune, iar primarul este alături de cetățeni și aștept ca și cetățenii să fie alături de mine. Mulțumesc pe această cale cetățenilor pentru contribuția la dezvoltarea comunei noastre și îi invit să facem din Suseni, comuna în care ne bucurăm să trăim.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*