
Asfaltări în toate localitățile din comuna Lunca
Vultur Teodor, primarul comunei Lunca, consideră că o campanie electorală trebuie să înceapă în prima zi de când ești ales primar. Cum a ajuns la această idee, aflați în materialul următor.
Rep.: Care sunt proiectele pentru dezvoltarea comunei Lunca?
Vultur Teodor: În 2010 am modernizat Școala din localitatea Lunca, cu fonduri de la Banca Europeană, investiții mari, în urma cărora putem compara şcoala noastră cu orice instituție de învățământ din județ. Primăria a pus la dispoziția Inspectoratului și a Ministerului amplasamentul și tot ceea ce a fost necesar din partea administrației locale pentru o astfel de investiție, iar acum ne putem lăuda cu o şcoală foarte frumoasă. Menționez că pe parcursul anilor am construit două terenuri de sport cu gazon sintetic, la Lunca și Băița, cu fonduri din bugetul local. Avem în acest moment demarat un proiect pe măsura 72 pentru modernizarea drumului comunal din satul Logig și a drumurilor și străduțelor din satele Frunzeni, Lunca și Băița, cu o valoare de 1 milion de euro, în ideea că punctajul pe care l-am realizat va fi suficient pentru a fi finanțat. Pe măsura 43, avem un proiect pentru drum agricol, cu valoare de 1 milion de euro, proiect care este pe o distanță de 9 kilometri, între Lunca și Frunzeni, pentru a deservi o suprafață de peste 1500-2000 de hectare de teren agricol. Acestea sunt proiecte pentru care sperăm că vom prinde finanțare. Acum avem două modernizări de drumuri comunale, atât în satul Logig cât și în satul Sântu, o localitate mai mică, cu un drum de 1675 de metri, proiect în care suntem la faza de obținere a ultimelor avize, iar la satul Logig suntem mai avansați, s-a realizat licitația pentru a se asfalta intravilanul localității, acest lucru însemnând asfaltarea pe o lungime de 2000 de metri. Cetățenii își doresc asfaltarea în totalitate a drumului cu o lungime de 5 kilometri, lucru care e foarte greu, să poți să asfaltezi din bugetul local. Dorim să realizăm canalizarea și alimentarea cu apă a localității Sântu, dar punctajul e prea mic. Nu mi-am pierdut speranța pentru că suntem cuprinși în Master Planul județului Mureș cu alimentarea cu apă și canalizarea în localitățile comunei, investiții ce se vor realiza cu fonduri de la Consiliul Județean Mureș, care are o mai mare putere financiară decât o avem noi, la nivel local. Canalizarea este mult mai costisitoare decât alimentarea cu apă, dar și alimentarea cu apă e scumpă, când ne gândim că avem apa de la rețeaua municipiului Reghin, deoarece pe raza comunei nu avem puțuri sau izvoare care să le putem capta.
Rep.: Cum vedeți schimbările de la nivel național?
Vultur Teodor: S-au schimbat lucrurile și o spun cu părere de rău că nu s-au schimbat în bine. Angajații din administrația publică sunt foarte slab retribuiți, o problemă grea pentru noi, cunoscută la nivel de țară. Având salarii mici, oamenii sunt foarte greu de convins să rămână în administrație. Oamenii trebuie să aibă o anumită pregătire și nu prea sunt dispuși să vină să muncească pentru un salar de până în 1200 de lei, net. Aici e o problemă greu de rezolvat, pentru că o primărie, indiferent cât de mare sau mică este, ea are scopul de a rezolva problemele cetățenilor în incinta ei. Funcționarii publici trebuie să aibă o anumită ținută decentă, să aibă un statut, să aibă o pregătire necesară, dar în condițiile acestea, când li se cere mult și li se oferă puțin, chiar nu poți face nimic pentru ei. Pretențiile cetățenilor au crescut foarte mult, iar funcționarii publici nu mai fac față la modificările acestea de la o zi la alta.
Rep.: Vă e teamă când vedeți sau auziți de anchetele realizate de forurile de control ale țării, de DNA de exemplu?
Vultur Teodor: Nu îmi este frică de DNA, nu mi-a fost frică niciodată, pentru că nu are de ce să-mi fie frică. Atâta timp cât lucrez și lucrez corect, nu cred că ar fi o problemă. Pe mine mă frământă problemele cetățenilor, pentru că sunt localnic, am 35 de ani de când lucrez cu oamenii din comuna Lunca. Le cunosc problemele, oamenii mă cunosc, problema cetățeanului mă frământă cel mai mult, decât DNA, de exemplu.
Rep.: Cum descrieți relația cu Consiliul Local?
Vultur Teodor: Categoric fără un consiliu local care să te susțină, ești pur și simplu legat de mâini și de picioare, dar în mediul rural, cel puțin la noi în comună, imediat după alegeri s-a terminat cu formațiunile politice, cu partidele. Consiliul Local se așează la masă și fiecare lucrează pentru comună. Poate și prin natura faptului că întotdeauna am avut majoritate în consiliul local simt acest lucru. Consiliul se aliniază de obicei înspre binele comunei . Consilierii trebuie să gândească înspre folosul comunității, nu în folosul personal. Niciodată nu am putut să mă gândesc sau să exploatez funcția pe care o am în folosul personal, pentru că vedeți cum este, din patru în patru ani tot în fața alegătorului ajungi, și atunci omul alege omul și nu partidul pe care îl reprezinți neapărat.
Rep.: Cum descrieți campania electorală?
Vultur Teodor: Campania nu se face pe ultima sută de metri. Campania trebuie începută din prima zi în care ai fost instalat ca primar. Eu sper că cetățenii au înțeles de atâtea mandate cine merită să fie primar. Văd campania exact ca pe o activitate normală, nu ne ocupăm neapărat de campanie, pentru că ea se face în timpul mandatului, nu în ultima lună. Dacă cetățenii vor să continuăm ceea ce am început, îi aștept la urne, dacă doresc altceva, sunt liberi să voteze cum le dictează conștiința.
Alexandra COTOI