
Agricultura și creșterea animalelor, investiții de succes în Cozma
Chiar dacă Petru Ormenișan conduce una din cele mai mici comune ale județului Mureș, comuna Cozma, a reușit să realizeze investiții pentru a dezvolta această comunitate, în care principala ocupație a cetățenilor este agricultura și creșterea animalelor.
Rep.: Ați reușit să faceți rețea de iluminat pe toate zonele comunei?
Ormenișan Petru: În momentul în care am venit la primărie, exista iluminat public, dar întreținerea și furnizarea energiei electrice pentru acest capitol era extrem de costisitoare. De aceea am decis că e nevoie de o modernizare și extindere a acestui serviciu, drept urmare am implementat un proiect prin care am schimbat becurile și lămpile vechi, cu altele noi, care nu consumă atât de mult. Investiția s-a amortizat deja, pentru că facturile sunt cu mult mai mici față de ceea ce era în trecut. Trebuie să vă mărturisesc că nu a fost o investiție ușor de realizat, dar iată am am reușit.
Rep.: La Cozma există locuri de muncă?
Ormenișan Petru: Lucrurile nu sunt așa cum aș vrea eu să fie, dar am încercat să facem tot posibilul să atragem investitori care să creeze locuri de muncă la Cozma. Chiar avem un investitor în localitatea Socol, care a făcut lucruri mari în domeniul agriculturii și al creșterii animalelor. Avem oameni care fac naveta la Reghin, avem angajați la primărie, la școală, grădiniță, iar în momentul în care s-au implementat proiecte la noi în comună, am încercat ca firmele care au lucrat aici să ia forță de muncă de la noi din comună. În rest, cetățenii se descurcă din creșterea animalelor, cu toate că prețul primit pe litrul de lapte e foarte mic. Din păcate, administrația locală nu poate interveni în acest aspect, am discutat cu parlamentarii de la noi din județ, dar problema e la nivel național. Laptele e foarte slab plătit. Majoritatea cetățenilor se ocupă cu cultivarea pământului și creșterea animalelor, chiar dacă sunt în vârstă. Așa sunt obișnuiți. Am încercat să-i sprijinim în cadrul Primăriei Cozma cu întocmirea dosarelor, iar cetățenii au venit la agentul agricol, care le-a ușurat completarea dosarelor, le-a făcut cererile, iar cetățenii au mers la APIA pentru înregistrare. Sunt cetățeni care au câte 20-30 de vaci, chiar și mai mult. Sunt oameni gospodari. La nivel de comună nu există o formă asociativă care să îi sprijine în greutățile pe care le au în agricultură și creșterea animalelor. Știți foarte bine, e greu să-i convingi pe oamenii în vârstă, ei sunt foarte sceptici. Avem cetățeni care și-au dat în arendă terenurile, nu le-au lăsat de izbeliște. Constituirea unei asociații de proprietari ar fi un lucru bun pentru cetățeni, dar la noi încă nu s-a reușit acest lucru.
Rep.: Ați cerut ajutorul pentru a întocmi proiectele de finanțare?
Ormenișan Petru: Avem o colaborare cu o firmă de consultanță care ne-a ajutat în întocmirea proiectului, depunerea lui, tot ce înseamnă documente și cereri de plată. Vă dați seama că în primărie nu avem specialiști în astfel de domenii, de fapt majoritatea primăriilor mai mici care au accesat fonduri, au avut nevoie de consultanță de la firme de specialitate. Comunele mai mari au probabil specialiști în domeniu în cadrul aparatului propriu, dar Cozma fiind o comună mică, e foarte greu să aducem oameni specializați în acest domeniu. Pe viitor, vrem să depunem proiecte pentru finanțare europeană pentru asfaltarea străzilor din comună ce nu au beneficiat de acest lucru în trecut. Deasemenea, avem în plan ca în mandatul următor să reabilităm parcul din localitatea Cozma, precum și a Căminului Cultural Cozma, pentru a putea cetățenii să își desfășoare în bune condiții activitățile pe care le doresc, fie că vorbim despre evenimente de familie sau activități culturale. În privința culturii, trebuie să îi felicit pe cetățenii localității Cozma că au reușit să construiască un locaș de cult foarte frumos, este vorba despre Biserica din Cozma, la care s-a muncit mai bine de 20 de ani. În ceea ce-i privește pe tineri, încercăm să îi determinăm să ducă mai departe tradițiile din zonă, prin susținerea Ansamblului ”Agrișul”, în care funcționează o echipă de dansuri populare. Copiii sunt invitați la diverse manifestări organizate în comunele din zona noastră, iar ei ne-au reprezentat cu cinste de fiecare dată.
Rep.: Sunt tineri în Cozma?
Ormenișan Petru: La Socol, nu mai există școală din păcate, avem un microbuz școlar care îi transportă pe elevi și copii în localitatea Cozma. Ca număr de elevi la școală sunt aproximativ 50 în clasele I-VIII și 25 de preșcolari la grădiniță. Avem și cazuri de părinți care trimit elevii la Reghin la școală, dar sunt 1-2 părinți, în schimb ce este bine este faptul că tinerii se îndreaptă înspre a face carte, pentru că aceștia își continuă studiile liceale și universitare, în domeniile pe care și le aleg. Pentru ei, în mandatul următor, îmi doresc să construiesc un teren de minifotbal la Cozma, pentru a le oferi posibilitatea să facă mișcare la ei în localitate.
Rep.: Ce mesaj le transmiteți cetățenilor?
Ormenișan Petru: Le mulțumesc pentru că au fost alături de mine pe parcursul anilor și le promit că voi încerca în continuare, la fel ca și până acum, să duc la îndeplinire cerințele de dezvoltare a comunei noastre.
Alexandra COTOI