Uila a ajuns la nivelul celorlalte localități din comuna Batoș

Dumitru Cotoi este primarul care, împreună cu ajutorul Consiliului Local a reușit să realizeze o transformare a comunei pe care o coordonează de două mandate întregi și unul parțial. Dacă la începutul primului mandat și-a îndreptat atenția înspre viitorul copiilor din comună, pe parcurs a reușit să demonstreze că se poate investi în dezvoltarea comunității.

Rep.: De ce ați decis să candidați la alegerile din 5 iunie, 2016?
Cotoi Dumitru: Mi-am dorit să fac o schimbare în comuna Batoș. Sunt convins atât eu, cât și cetățenii din comună că am reușit să punem o bază, o temelie la toate proiectele pe care le-am derulat și pe care urmează să le derulăm.  Vreau să continuăm împreună ceea ce am început, acest lucru fiind posibil doar cu ajutorul lor.

Rep.: Care au fost prioritățile dumneavoastră, la început?
Cotoi Dumitru: În general, ca să reușești mult, trebuie să îți propui mult, dacă vrei lucruri mărețe trebuie să ai îndrăzneală în primul rând. Am început, așa cum a fost și primul meu slogan ”Pentru viitorul copiilor noștri”. În primul rând m-au interesat Școlile, Grădinițele, în care au învățat și urmează să învețe copiii noștri. Aveam o problemă mai aparte decât toți, prin faptul că o serie de instituții nu aparțineau comunei Batoș, dar am reușit să rezolv în mare parte situația. Am cumpărat și reabilitat Școli, dar mai avem treabă. Alimentarea cu apă a satelor din comună, lucrarea în care ne apropiem de finalizarea sa, inclusiv în satul Uila, Cămine Culturale, străzi, trotuare, terenuri de sport, acestea au fost domeniile în care mi-am focalizat atenția și dorința de a le aduce la standardele cerute de comunitate.

Rep.: Ați întâmpinat piedici în realizarea acestor proiecte?
Cotoi Dumitru: Bineînțeles, prima piedică a reprezentat-o finanțarea, blocarea finanțărilor și birocrația, ca să îi spun așa. Chiar nu e ușor deloc să implementezi un proiect, mai ales care este pe finanțare europeană, proiecte foarte greu de întocmit.

Rep.: Ați reușit să aduceți în comuna Batoș fonduri europene?
Cotoi Dumitru: Nici nu se poate altfel. De-a lungul mandatelor am avut realizări pe diferite finanțări, de la finanțări locale, din bugetul local, Guvernul României sau din fonduri europene.

Rep.: E bineștiut faptul că proiectele cu finanțare europeană sunt cel mai greu de accesat. Cum a fost aici, la Batoș?
Cotoi Dumitru: Destul de greu, pentru că trebuie în primul rând să găsești proiectanți sau firme de consultanță atât de bune încât să fie fără greșeală. Nu neg faptul că am întocmit la un moment dat un proiect cu o firmă de consultanță și, deși am obținut numărul de puncte necesar pentru finanțare, nu am mai avut loc la finanțare. La vremea respectivă se dădeau finanțările pe culoare politică, astăzi, din fericire, se dau pe punctaj și pe nevoia de a se realiza lucrarea respectivă. Acum e mai ușor. Chiar avem câteva proiecte pe care sper să le putem realiza. În primul rând, canalizarea pentru comuna Batoș, lucrare pentru care deja s-a semnat finanțarea și urmează ca în timp cât de scurt să înceapă procedurile de licitație și de ce trebuie făcut. Reabilitarea Căminului Cultural de la Uila este un alt proiect pe care dorim să îl realizăm, clădirea fiind deja achiziționată. Dispensarul uman din Batoș necesită o reabilitare, lucru pe care îl vom face cât de repede. În ceea ce privește Grădinița din Dedrad, dorim să îi oferim un aspect nou, reabilitând clădirea care deservește copiii preșcolari din această localitate. Modernizarea străzilor din comuna Batoș este un alt proiect care va fi depus la sfârșitul lunii mai, pentru că încă mai sunt străzi care necesită reparații, asfaltări sau pietruiri. Modernizarea și asfaltarea drumurilor de pe câmp, a drumurilor de exploatație agricolă, care sunt necesare pentru toți cetățenii comunei Batoș, pentru a putea ușura munca în agricultură și obținerea de performanțe în acest domeniu. Toate acestea sunt proiecte pe care le avem deja întocmite și urmează să le depunem, în momentul în care se va deschide următoarea sesiune de finanțare, astfel încât să putem obține finanțările necesare pentru implementarea lor.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*