La Breaza, siguranța cetățeanului primează

Aflat din 2004 la cârma comunei Breaza, Gheorghe Chira, primarul acestei comune, a demonstrat cetățenilor că este omul faptelor, nu al vorbelor deșarte. Cum a reușit să facă investiții dintr-un buget care nu a mai fost ajutat de alte fonduri suplimentare, aflați din interviul de mai jos.

Rep.: Ați reușit să reabilitați, într-un final, sediul Primăriei. Erați printre ultimele comune care aveau probleme la acest capitol.
Chira Gheorghe: Sediul vechi necesita o consolidare, iar atunci am luat decizia ca să facem o consolidare și o extindere, pentru că în 1907, atunci când a fost construită această clădire, nevoile nu erau atât de mari cum sunt astăzi, cu atât de multe servicii, care trebuie să funcționeze într-o Primărie, așa cum este Primăria noastră. Inițial ne-am gândit la o mansardare a vechii clădiri, dar având în vedere structura șubredă și fundația care nu putea susține o astfel de reabilitare, am decis să o extindem la sol, unde spațiu exista. Nu a crescut numărul angajaților din Primărie, tot 12 am rămas, dar gândindu-ne la cetățean, am mers pe varianta ca să nu îl reținem mult timp pentru ceea ce are nevoie din Primărie. Acum, fiecare serviciu are spațiul său, Registrul Agricol, Contabilitatea, Asistență Socială, Resurse umane și Achiziții publice, Starea Civilă și Secretarul Primăriei, nemaiexistând problema că sunt înghesuite toate în spații mici. Avem deasemenea și o sală de ședințe pentru Consiliul Local, o sală modernă. Totodată, am ținut ca și Biblioteca Comunală să fie tot alături de Primărie, pentru că cetățenii erau obișnuiți ca ei să bată la porțile Primăriei sau la ușa Bibliotecii și acestea erau mereu deschise, din dorința de a li se pune la dispoziție o serie de cărți. Garajele autoturismelor din parcul Primăriei au fost construite, acestea completând necesitățile pentru îngijirea mașinilor și utilajelor ce sunt deținute de Primărie.

Rep.: Cum ați reușit să convingeți Consiliul Local că e nevoie de un sediu reabilitat al Primăriei?
Chira Gheorghe: Mie îmi place să spun lucrurilor pe nume, nu toți au fost de acord la început, dar când li s-a pus în față documentația tehnico-economică, și-au dat seama că e nevoie de acest proiect. Proiectul nici eu, de altfel, nu l-am avut în vedere acum, pentru că aveam un alt proiect, pe care mi l-am propus încă de la începutul meu ca edil al comunei. E vorba despre canalizarea comunei, dar am avut ghinionul să nu fim eligibili pentru sumele europene. Atunci am zis că să nu pierdem nici timp, nici bani și să trecem la proiectul cu sediul Primăriei reabilitat, care era pe ultimele din lista mea. Cetățenii pot confirma că nu am fost primarul care a promis, am fost omul care a demonstrat și arătat că se poate face administrație.

Rep.: Cum ați găsit lucrurile în momentul în care ați venit la Primărie, ca primar?
Chira Gheorghe: În 2004, când am ajuns la Primărie, am găsit cu totul altceva, decât era nevoie. Străzile, asfaltări, iluminat, practic trebuia să scoți oamenii din zona mai neagră, ca să spun așa. În Filpișu Mic greu se circula pe jos, nicidecum cu mașina, am zis că sediul de Primărie poate să mai aștepte, pentru că există alte priorități.

Rep.: Cum vă descurcați cu un buget în care nu au intrat bani dinafară?
Chira Gheorghe: Tot ce înseamnă lucrări de 8 ani încoace, se face strict din bugetul local, din resurse proprii, fără o altă finanțare, mai ales că resursele proprii sunt limitate oarecum.  Dacă gospodarul localității își face calculele, din puținul care îl are, se poate gospodări. Dar ținând cont de realitatea de zi cu zi, mă refer aici la sursele din care ne vin nouă banii, am observat că decât să te duci și să stai cu mâna întinsă la cineva, să pierzi timp și bani și să nu te alegi cu nimic, mai bine fă-ți tu treburile la tine acasă. În Breaza circulă o vorbă ”Deschizi ușa porții și îți dai seama de omul care locuiește acolo”, cam asta am încercat să fac eu în comună, să ofer cetățenilor ceea ce pot, atunci când pot, fără să stau la mila cuiva că poate îmi dă, poate nu.

Rep.: Siguranța cetățeanului a crescut în comuna Breaza. Cum ați oferit cetățenilor acest sentiment, greu de dobândit dealtfel?
Chira Gheorghe: Odată cu inaugurarea sediului de Primărie, am inaugurat și sistemul de iluminat. Suntem printre puținele comune care am implementat un iluminat public, în care tot ce înseamnă ulițe și străduțe, există stâlpi cu lămpi cu leduri. Din totalul lămpilor avute, adică 300, am montat 520 de lămpi în intravilanul și o parte din extravilanul tuturor satelor care sunt din comuna Breaza. O investiție care generează costuri mici, și implicit economie la bugetul local. Am realizat această investiție pentru cetățeni, pentru siguranța. Un alt proiect important pentru siguranța cetățeanului îl reprezintă montarea a 25 de camere de supraveghere pe raza întregii comune. Consider că această investiție își va face datoria, pentru că suntem într-o zonă oarecum de risc, și se va estompa fenomenul furturilor.

Rep.:Ce păreri au cetățenii de aceste investiții?
Chira Gheorghe: Cetățenii sunt curioși de investițiile care se realizează în comună și vin și întreabă. Majoritatea au privit cu ochi buni aceste investiții pentru că și-au dat seama că e spre binele și siguranța lor.

Rep.: Ce vă doriți pentru viitor?
Chira Gheorghe: Vreau să merg înainte cu ceea ce am de făcut și consider că cetățenii din comuna Breaza văd efortul și munca depusă în toți acești ani de a schimba fața localității. Ei sunt cei care vor aprecia acest lucru.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*