Interes pentru cetățenii alături de care muncește

Teodor Vultur, primarul comunei Lunca, a ajuns la al șaselea mandate de primar, dar nu vrea să se oprească aici. Care sunt lucrurile care îl propun pentru un nou mandat de primar, dar și care sunt investițiile realizate la Lunca, citiți în rândurile următoare.

Rep.: De ce ați intrat la început în cursa electorală?
Vultur Teodor: Sunt inginer agronom de meserie, am fost repartizat în CAP Logig, am lucrat 11 ani ca inginer șef de fermă, președinte de CAP. În momentul `89, eram cel mai mare CAP din județul Mureș. Imediat după, am rămas unul dintre cele mai mari CAP-uri, aveam 11 ingineri. Au început discuțiile referitor la viitorul comunei. Practic, ne-am făcut o testare, dacă merităm în continuare să rămânem în comună sau să ne facem fiecare rostul nostru. Mi-am depus candidatura în ultima zi, nici nu am reușit să fac listă de consilieri, pentru că nu aveam de gând să candidez. Am reușit doar 7 consilieri să pun pe listă atunci, dintre care foști colaboratori de-ai mei de la CAP, începând de la ingineri, până la șefi de echipă. Spre surprinderea noastră, toți cei 7 consilieri de pe listă au intrat în Consiliul Local de atunci, obținând totodată funcția de primar al comunei Lunca.

Rep.: Care au fost gândurile de început?
Vultur Teodor: Având experiența a 11 ani de CAP, în perioada aceea, am prins patru prim-secretari, iar cum localitatea noastră este la șosea națională, eram călcată de județ, controlată. Eu rămân cu ideea că cine a lucrat în CAP a fost călit, pentru că nu era foarte ușor, chiar dacă aveam ceva experiență în administrație. Primul gând a fost să aducem gazul în comună, lucru pe care l-am reușit în mandatul 1992-1996, când am introdus gazul în toată comuna. Acum sunt peste 94% din gospodăriile comunei branșate la gaz. Nu aveam Cămine Culturale în toate localitățile. În același mandat, am construit un Cămin Cultural în localitatea Frunzeni. În primul mandat acestea au fost cele mai mari realizări.

Rep.: Nevoile au crescut, dar și dorința de a demonstra că sunteți omul potrivit la locul potrivit.
Vultur Teodor: Au crescut nevoile, dar au crescut și pretențiile. Străzile și drumurile am considerat că sunt lucruri curente, care s-au făcut pe parcurs. Vorbim acum doar despre investiții. Dacă am văzut că se poate, am încercat și al doilea mandat, tot cu 7 consilieri din primul tur, alături de care am continuat investițiile și am demarat câteva proiecte. Alimentarea cu apă a comunei Lunca este un proiect demarat și realizat în mandatul 1996-2000. Modernizarea drumului comunal DC 160 Frunzeni-Băița, pe o lungime de 7 kilometri, proiect realizat în mandatul din 2000-2004, prin fonduri Sapard, fonduri nerambursabile, drum care este întreținut și funcționează în condiții corespunzătoare și astăzi. Ca obiectiv important a fost modernizarea Căminelor Culturale, în același mandat reușind modernizarea Căminului Cultural din Logig, unde eram deficitari la acest punct. Acum, pot să spun că avem câte un Cămin Cultural în fiecare localitate, Școli Generale în fiecare localitate cu autorizație de funcționare. De când sunt primar, niciodată nu am fost în situația de a nu începe cursurile școlare sau de a avea probleme privind asigurarea condițiile necesare desfășurării unui proces instructiv-educativ de calitate. La noi în comună, Școlile au apă curentă și încălzire centrală.

Rep.: Ați investit în comună, dar ați avut nevoie de fonduri. Care sunt cele pe care le-ați accesat?
Vultur Teodor: Comuna Lunca nu este o comună care să susțină din bugetul local toate proiectele. Suntem la limită de județ, la peste 50 de kilometri de reședința de județ, municipiul Tg. Mureș, 16 kilometri de mun. Reghin, nu prea avem investitori în zonă. Activitatea de bază și veniturile cetățenilor o reprezintă în mare parte agricultura, cultura mare și zootehnia. Fără bani, categoric nu se pot face investiții. Am reușit cu proiecte cu finanțare nerambursabilă, dar și cu susținerea bugetului local, să realizăm ceea ce se vede în comuna noastră. Printr-o bună chibzuință și organizare a Consiliului Local, am reușit să avem banii necesari pentru proiecte. Am demarat foarte multe proiecte, chiar dacă acestea nu s-au realizat în totalitate, dar avem și în momentul de față proiecte care sperăm că se vor finaliza, dacă nu acum, atunci cu siguranță în mandatul următor.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*