„Hai la Pădure” un real succes

Pădurile din toată lumea aduc numeroase beneficii importante,  adăpostesc peste jumătate din speciile care trăiesc pe Pământ, ajută de asemenea, la încetinirea încălzirii globale, prin stocarea şi reţinerea carbonului, sunt surse de produse lemnoase ce ajută la reglarea căderilor de precipitaţii, constituie mediul esenţial de hrană şi apă aducând în acelaşi timp enorme avantaje estetice, spirituale și de agrement pentru milioane de oameni. Pornind de la aceste beneficii majore oferite de spaţiile verzi, dar și de la nepăsarea celor care nu conștientizează că prin acțiunile lor negative, produc rău mediului înconjurător, un grup de cetăţeni ai municipiului Reghin au iniţiat o campanie de colectare a deşeurilor din pădurile şi, de pe pajiştile aflate în apropierea oraşului.
Iniţiativa celor doi reghineni a venit în urma unei plimbări pe frumuseţile naturale din apropierea municipiului, descoperind pe lângă un mediu natural, prielnic pentru relaxare şi petrecere a timpului liber, mormane de peturi, pungi şi multe alte deşeuri care provocau grave daune atât mediului înconjurător, cât şi oamenilor care doreau să petreacă câteva ore în aer liber.  Înarmaţi cu saci şi mănuşi, un număr semnificativ de cetăţeni, ce-şi doresc un mediu mai curat, s-au adunat pe pajiştea din apropierea Pădurii Dedradului, şi au luat cu asalt gunoaiele ce se întindeau atât pe pajişte cât şi în „plămânul verde” al oraşului. După mai multe ore de colectare a deşeurilor, rezultatul a început să fie vizibil,  în faţa noastră nu se mai întindea decât verdele crud al primăverii, care până acum era „pictat” parcă de peturile şi pungile de plastic. „După reuşita de astăzi nu ne rămâne decât să continuăm proiectul „Hai la pădure” cu o altă zonă a oraşului, şi anume, digul râului Mureş, unde o astfel de acţiune este mai mult decât necesară”, a declarat Demeter István, iniţiatorul proiectului „Hai la pădure”.
Poate ar fi mai interesant ca un astfel de proiect să beneficieze de o mai mare atenție din partea cetățenilor. Sau poate ar fi mai interesant să găsim o modalitate prin care cei care nu au nevoie de aer curat, să fie identificați, iar în urma viitoarei acțiuni pe digul râului Mureș, toate mizeriile și gunoaiele să fie trimise în curțile ”respectabililor” cetățeni reghineni. Nu de alta, dar eu vreau ca în momentul în care ies la plimbare, să mă pot bucura de aer curat, de minunăția pădurii și a naturii, fără să mă tem că mă pot accidenta, de ce nu, într-o sticlă pe care cineva nu a știut să o pună la locul ei.
În altă ordine de idei, de apreciat inițiativa, fără niciun iz de campanie electorală. Îmi doresc ca cetăţenii să iasă în stradă să cureţe, nu doar să murdărească, să respecte zona în care locuiesc. Îmi doresc ca la orele de practică, elevii să iasă în natură pentru a învăţa ce înseamnă simţul civic, dar şi un mediu curat.
În urma unei vizite la un Liceu Tehnologic din urbea noastră, am rămas surprins plăcută să-i găsesc pe tinerii de acolo în plină activitate de îngrijire a spaţiilor verzi din curtea instituţiei. Mi-ar plăcea să îi văd respectând natura și înafara școlii. Și pe ei, dar și pe adulți! Să nu credeți că nu vă vedem când ”scăpați” o hârtie pe jos!

Laura PAŞCAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*