Excursiile şcolare, mai uşor de organizat

Dacă până acum excursiile, taberele şi expediţiile şcolare din învăţământul preuniversitar constituiau o adevărată provocare pentru cadrele didactice care le organizau, luna mai aduce un nou Regulament, aprobat de către oficialii din Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
Documentul prevede o serie de reguli şi obligaţii menite să asigure siguranţa maximă pentru elevi şi preşcolari pe întreaga durată a activităţilor mai sus amintite.
Una dintre schimbările majore aduse de noul regulament este aceea că activităţile nu vor mai trebui avizate de Inspectoratul Şcolar, ci de unitatea de învăţământ, în acest fel dorindu-se simplificarea procesului organizatoric. De asemenea, a fost eliminată condiţia ca documentaţia necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte. Pe de altă parte, regulamentul face distincţia clară între activităţile realizate în localitatea în care se află unitatea de învăţământ şi cele din altă localitate, reducându-se astfel birocraţia pentru activităţile derulate în localitate. Modificări de simplificare a suferit şi formularul prin care părintele sau tutorele legal îşi exprimă acordul de participare al copilului.
În cazul în care excursia se organizează în timpul orelor de curs, în cazul situaţiilor excepţionale, cu o amplă justificare, unitatea de învăţământ organizatoare va solicita aprobarea Inspectoratului Școlar, aceasta având obligaţia să comunice şi planul de recuperare al orelor neefectuate.
”Noul Regulament aprobat permite unităţilor de învăţământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unităţilor şcolare, ducând la o creştere benefică a numărului excursiilor şi a expediţiilor şcolare” a declarat Ştefan Someşan, inspector şcolar general, ISJ Mureş.

Laura PAŞCAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*