Echilibru în investiţii

Provenind din breasla contabililor, Lucreția Cadar este la cârma comunei Deda de trei mandate. Aflată în administrația publică locală de peste 20 de ani, a acumulat de-a lungul anilor suficientă experiență astfel încât să transforme în realitate toate planurile pe care și le-a propus pentru dezvoltarea comunei Deda.

Rep.: Se încheie al treilea mandat de primar, perioadă în care ați realizat investiții în fiecare localitate din comună.
Lucreția Cadar: Am ținut ca să realizăm investiții în toate localitățile și să avem în vedere ca toate edificiile și instituțiile să funcționeze în stare foarte bună. Atât Bistra, cât și Deda, Pietriș și Filea au beneficiat de modernizarea Școlilor, a Căminelor Culturale, a străzilor. Acolo unde s-a putut am rezolvat problema apei, așa se explică faptul că la Filea am introdus o conductă de 6,5 km pe întreaga rețea de drumuri a localității, la Deda am realizat 10 km de rețea de canalizare și înlocuirea în paralel a conductei de apă, precum și modernizarea rețelei de apă din Deda. Pe Valea Pietrișului, o zonă deosebit de frumoasă, dar greu accesibilă până acum, am reușit să facem patru poduri peste pârâu și să asigurăm asfaltarea a 2,5 km de drum, oferind astfel condiții bune de circulație cu mijloace de transport, cu mașini personale, în trecut acest lucru nefiind posibil. La Bistra am implementat un proiect prin fonduri SAPARD, asfaltarea unui drum de 7 km, investiție care a dus la dezvoltarea localității, deoarece s-au vândut foarte multe terenuri de cabane, prosperitatea oamenilor a crescut și în felul acesta am asigurat condițiile necesare ca oamenii să trăiască decent și frumos. Avem drumuri de centură care sunt în stare foarte bună, încât se poate circula cu orice vehicul. Am extins la Bistra rețeaua de apă și am făcut kilometri întregi de extindere a rețelei de apă, lucru de care a beneficiat și satul Pietriș. Consider că nu am făcut diferențieri, nu am dezavantajat pe nimeni, dimpotrivă, fiecare localitate a beneficiat de lucrări și investiții importante.

Rep.: Primarul are nevoie de o echipă de consilieri alături de care să construiască. Ați beneficiat de sprijinul Consiliului Local?
Lucreția Cadar: Consiliul Local este foarte important, deoarece aprobarea proiectelor de hotărâri depinde de acesta, sunt uneori lucruri care trebuie rezolvate urgent și nu suferă amânare și ai nevoie de acordul și hotărârea Consiliului Local în acest sens. În primele două mandate, lucrurile au fost mai ușoare din punct de vedere al componenței Consiliului Local, nu ne-am lovit de multe probleme. În schimb, perioada 2012-2016 a fost mai grea, deoarece nu am avut o majoritate în primul an și jumătate. Ulterior mi-am format această majoritate și opoziția în general a fost cea care ne-a creat probleme. În mod deosebit, am întâmpinat probleme în privința pășunilor, o parte din consilieri nu au votat nicio hotărâre privind scoaterea la licitație a pășunilor, închirierea lor, sumele care trebuiau aduse înspre bugetul local. Nu am găsit înțelegere la consilierii locali din opoziție în ceea ce privește pășunea Mesteceni, care n-a fost administrată în perioada 2007-2014 în mod corespunzător, și așa se face că în această privință lucrurile nu sunt cele pe care ni le-am fi dorit noi și cetățenii comunei. Consider că este importantă componența Consiliului Local și să ai majoritate. Sperăm ca alegerile care vin să aducă acest lucru și să avem o viață mai ușoară, o muncă mai ușoară, deoarece ne așteaptă proiecte cu finanțare europeană și sperăm în realizarea și înfăptuirea lor.

Rep.: Cum vedeați administrația locală la început, cum o percepeți acum?
Lucreția Cadar: La început mi-a fost greu, în sensul că nu înțelegeam rostul meu în calitatea de viceprimar, apoi cea de primar. Ulterior am început să cunosc limbajul administrației publice locale și mi-a fost mai ușor să înțeleg ce anume trebuie făcut și mai ales, cum să fac aceste lucruri. În această misiune am fost ajutată de oamenii din comunitate alături de care am avut un dialog permanent, ușa biroului primarului a fost deschisă în permanență. Așa se explică faptul că tot ceea ce înseamnă administrația locală în comuna Deda a fost funcțională și vorbele și promisiunile să se transforme în fapte și împreună să schimbăm înfățișarea comunei Deda, care este acum una plăcută și folositoare cetățenilor.

Rep.: Pe ce vă veți axa în campania electorală?
Lucreția Cadar: Din punctul meu de vedere va fi o campanie electorală ușoară, voi merge cu realizările pe care le am în comună în acești 12 ani. Am ce arăta, am ce scoate în evidență și satisfacția muncii împlinite mă va ajuta să trec mai ușor peste tot ceea ce urmează. Sunt pregătită să primesc și lovituri sub centură, pentru că este firesc ca într-o  campanie electorală să se întâmple așa ceva. Cred că unii conducătorii, pe lângă faptele bune și implicarea în rezolvarea problemelor comunității mai sunt rânduiți și de către Dumnezeu. Am nădejde că alegerile acestea vor reflecta ceea ce este potrivit pentru fiecare.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*