Dezvoltare în toate domeniile în comuna Suseni

Mircea Mariș, edilul comunei Suseni a realizat în patru ani investiții care au schimbat în bine percepția cetățenilor asupra modului în care trebuie administrată comuna. A accesat fonduri europene, a făcut investiții din bugetul local, dar a încercat să atragă și investitori în comună.

Rep. Sunteți la primul mandat de primar. Ce ați reușit să realizați pentru comuna Suseni în acești patru ani?
Mircea Mariș: Anul 2013 este pentru mine anul de referință, primul an întreg cu o activitate intensă, an în care împreună cu angajații din Primărie am creionat întregul buget pe venituri și cheltuieli, prioritizând investițiile în comună. Am izolat Școala din Suseni, am reabilitat parcul din localitate, precum și Căminul Cultural din Suseni. Am realizat lucrări de pietruire și tasare a drumului din zona Balca, dar ne-am îndreptat atenția în acel an și către localitatea Luieriu, unde am schimbat tâmplăria la Căminul Cultural și am făcut lucrări de modernizare în incinta acestuia. Un alt aspect important pentru mine la început de drum în funcția de primar l-a reprezentat siguranța cetățenilor, motiv pentru care am achiziționat un sistem de supraveghere video montat în localitatea Suseni. Anul 2013 a însemnat pentru comuna Suseni, în primul rând, o mai bună înțelegere a tendințelor de dezvoltare. Trebuie să subliniez faptul că am încercat prin Hotărâri ale Consiliului Local să atragem investitori în comună, dar din cauza votului negativ al unor consilieri, am pierdut un investitor important, care urma să realizeze un Parc Fotovoltaic, investiție ce ar fi adus aproximativ 6000 de euro anual fonduri către bugetul local, însemnând taxa de concesiune a unei pășuni de 7 hectare în zona Almaș.

Rep.: Ați reușit să implicați cetățenii comunei în acțiuni de curățare a comunei.
Mircea Mariș: Într-adevăr, ne-am implicat în campania la nivel național ”Let`s do it, Romania!”, cu un număr de peste 20 de participanți, aceștia adunând o tonă de deșeuri de pe raza comunei. Bineînțeles că nu ne-am oprit aici, ci am continuat să realizăm acțiuni de ecologizare și ulterior, cu persoane din comună, fiind distribuite totodată populației compostoare de gunoi și montate containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Rep.: Iluminatul public a avut parte de investiții majore în comuna Suseni.
Mircea Mariș: Au fost montate 64 de corpuri de iluminat stradal cu leduri, pe strada principală și 75 de corpuri de iluminat pe străzile secundare. Investiția a însemnat peste 120000 de euro, fiind realizată în anul 2014. Tot în 2014 am realizat lucrări de reparații la drumuri și poduri în localitatea Luieriu, cu o valoare de 98000 de lei. În același an am continuat investițiile la modernizarea Căminului Cultural din Suseni, pentru că nu puteam să realizăm reabilitarea lui în totalitate într-un singur an. Am întocmit amenajament silvic pentru pășunea împădurită de pe raza comunei Răstolița, pășune ce este în proprietatea comunei Suseni, întocmind și depunând totodată documentația la OCPI în vederea întăbulării pășunilor comunale Porcu și Frasinel.

Rep.: Anul 2015 a însemnat anul investițiilor cu finanțare europeană.
Mircea Mariș: Am trăit în 2015 momente de referință pentru comunitatea noastră. Am inaugurat terenul de sport cu gazon sintetic din curtea Școlii din localitatea Suseni, dar s-a muncit intens la întocmirea celui mai important proiect pentru comuna noastră: modernizarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă și înființarea rețelei de canalizare în comuna Suseni, cu o valoare de 1,7 milioane de euro, depus pentru finanțare europeană. Un alt proiect important pe care l-am depus în luna noiembrie se referă la reabilitarea și modernizarea, inclusiv dotarea Grădiniței din Suseni, cu o valoare de aproximativ 220000 de euro. Aceste proiecte înseamnă bani la comună, înseamnă condiții de trai mult mai bune față de ceea ce era în trecut.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*