Canalizarea din Petelea – investiție pentru confortul cetățenilor

Aflat la al doilea mandat de primar, Pădurean Sorin Pompei va intra în cursa electorală pentru obținerea celui de-al treilea mandat având convingerea că lucrurile făcute pe perioada celor opt ani de când e edilul comunei Petelea vor fi cele care îl vor menține în continuare în această funcție. Care sunt proiectele implementate în satele Petelea și Habic, dar și cum a reușit să introducă sistemul de canalizare în localitatea Petelea veți citi în rândurile următoare.
13211179_1387603467932486_853353485_o
Rep.: De ce ați intrat în politică, respectiv în administrația locală?
Pădurean Sorin Pompei: Am candidat la început din dorința de a ajuta această comună să prospere, să o dezvoltăm mult mai mult prin forțele proaspete pe care le-am adus în administrația publică locală a comunei Petelea. Mi-am dorit să dezvoltăm comuna Petelea din toate punctele de vedere, alături de echipa din Primăria Petelea și Consiliul Local Petelea.

Rep.: Care sunt proiectele prin care ați realizat creșterea nivelului de trai al cetățenilor?
Pădurean Sorin Pompei: Am început să modernizăm infrastructura comunei. Un proiect amplu, pentru care m-am zbătut încă de la începutul primului mandat de primar al comunei Petelea, a fost introducerea canalizării. În acest sens, am întocmit proiect pentru obținerea de finanțare externă, dar care nu a fost declarat eligibil, din lipsa punctajului. Trebuie să înțeleagă cetățenii că pentru obținerea de fonduri europene, există niște criterii bine determinate, în funție de care se acordă un punctaj, respectiv numărul cetățenilor, suprafața comunei și multe altele, punctaje pe care nu le obții atît de ușor și care nu țin de primar sau de munca acestuia. Văzând că nu putem să ne încadrăm la un punctaj mai mare, am decis să realizăm această investiție cu fonduri proprii, puțin câte puțin. Așa am început în 2012 să facem efectiv primele lucrări, până atunci fiind necesar studiul de fezabilitate, vizita proiectanților, întocmirea proiectului și multe aspecte ce țin de partea tehnică și scriptică a proiectului. Am reușit să facem proiectul pentru zona principală a localității Petelea, cu introducerea tuburilor în subteran, cu racordurile necesare și să ne branșăm la canalizarea municipiului Reghin. Acum, în acest an 2016, vom încheia această investiție cu o valoare de 20 de miliarde de lei vechi, bani veniți din bugetul propriu. E investiția de care sunt mândru că am reușit să o realizez în localitatea Petelea. Am realizat lucrări importante de reabilitare a sediului Primăriei, care era într-un stadiu destul de degradat, pentru a putea oferi cetățenilor condiții bune în momentul în care vin la Primărie, fiecare serviciu având spațiul său, prin realizarea unei noi compartimentări a sediului Primăriei, cu scopul de a ușura munca angajaților, dar și timpul necesar de obținere a documentelor de către cetățeni.

Rep.: Ați considerat importantă educația în comuna Petelea, drept dovadă investițiile în spațiile de învățământ.
Pădurean Sorin: Așa este. Consider că viitorul acestei comunități îl constituie tinerii, care trebuie să facă școală și nu oricum, ci în condiții decente. Am reabilitat acoperișul la Școala mică din Petelea, am introdus sistemul de încălzire centrală și am înlocuit tâmplăria veche cu geamuri termopan și PVC la Grădinița din Petelea. Am alocat din bugetul local suma de 250000 de lei pentru achiziționarea Școlii și a Căminului Cultural din Petelea, clădiri aflate în proprietatea Bisericii Evanghelice. Totodată, am câștigat un proiect cu finanțare europeană, prin care am reușit să înființăm la Petelea Centrul Educațional, unde beneficiarii sunt cei 105 copii care frecventează zilnic acest Centru. Am construit pentru tinerii din Petelea un teren cu gazon sintetic, pentru a avea spațiul necesar unde să își desfășoare activitățile sportive, să nu mai fie nevoiți să se deplaseze până la Reghin pentru a face mișcare.

Rep.: Siguranța și confortul cetățenilor primează în comuna Petelea.
Pădurean Sorin Pompei: Într-adevăr, am pus accentul ca cetățenii să beneficieze de confort și siguranță în momentul în care se deplasează pe străzile comunei noastre, motiv pentru care am investit in asfaltări și realizarea de trotuare. Așa se face că am construit trotuare în zona Viilor, Cânepiștii și am modernizat 450 de metri de trotuar în centrul localității Petelea. Totodată, pe Strada Românească am construit 850 de metri de trotuar și am făcut asfaltări pe strada Școlii. Am extins rețeaua de iluminat public cu 17 stâlpi de tensiune în zona Cânepiștii, Viilor, respectiv a Târgului. Am câștigat un proiect cu finanțare europeană, destinat rromilor, în valoare de 700000 de lei, prin care am asfaltat încă 900 de metri de drum. Foarte important pentru noi este proiectul prin care am reușit să asfaltăm pe o distanță de 1350 de metri, drumul Beica-Habic. Pentru că prezenta un risc major, am consolidat malul râului Mureș în zona terenului de sport și în zona numită ”La Tauri”. Am reabilitat Dispensarul Uman din Petelea și am realizat lucrări de pietruire pe drumurile comunale din Petelea.

Rep.: Având toate aceste realizări, cum descrieți campania electorală?
Pădurean Sorin Pompei: Dacă la început o vedeam relativ simplă, îmi dau seama că pe parcurs apar obstacole. Consider că cea mai bună campanie a unui primar sunt realizările din comună, nu promisiunile. Eu nu vreau să le promit cetățenilor marea, dar le promit că ce ține de mine, ca edil, voi realiza.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*