Apă curată, din inima muntelui pentru comuna Hodac

Inginer agronom de meserie, Iacob Valentin, primarul comunei Hodac, a încercat ca cetățeanul să obțină maximul de fonduri de la stat, atât pentru agricultură, cât și pentru creșterea animalelor. Cum a reușit, dar și de ce a decis să candideze pentru un nou mandat de primar, citiți în materialul de mai jos.

Rep.: Ați ajuns primar de tânăr, care a fost gândirea de atunci?
Iacob Valentin: Acum opt ani am fost împins și de la spate pot spune, pentru că eram tânăr, aveam studii superioare, iar lumea a considerat oportun ca eu să fiu candidat. Am ajuns primar fără să îmi pun mari speranțe. La acel moment, alegerile erau din două tururi electorale, în primul tur am avut diferențe de 400 de voturi între mine și vechiul primar, iar apoi, în turul doi, la o diferență de 27 de voturi, am câștigat alegerile. Am venit cu gânduri mari, cu planuri mărețe, iar elanul tinereții și puterea de a munci au avut rezultate frumoase la noi în comună.

Rep.: Cum vedeți acum funcția de primar, după două mandate?
Iacob Valentin: La început nu mi-a plăcut, e o povară mare pentru un om. Când începi, când intri prima dată în horă ca și primar, e complicat. Nu cunoști absolut nimic din administrație, angajații nu știi fiecare ce poate, ce să le ceri, cât să le ceri. E greu! Poți să și greșești în primul an, până faci un ciclu de acte, în decursul unui an întreg. Mai mult decât atât, e foarte complicat pentru că sunt o grămadă de controale. Nu pleacă Pompierii, că vine Sanepid-ul, pleacă Sanepid-ul, vine Mediul și tot așa. Fiecare instituție vine și te controlează. Nu e asta problema, ci faptul că pierzi mult timp cu controalele astea.

Rep.: Introducerea apei în comună e o investiție pe care ați primit-o de la vechea conducere, dar care nu a fost bine gândită. Cum ați reorganizat proiectul?
Iacob Valentin: Când am ajuns primar, a fost inaugurată prima dată rețeaua de apă din Hodac. După nici o lună, s-a terminat apa, pentru că cei de dinaintea mea au captat izvoare mici. Lumea a început să se branșeze și după ce au fost 200 de branșați, nu a mai ajuns apa. Atunci a trebuit să găsim tot felul de soluții de a suplimenta sursa de apă, care nici în momentul de față nu e chiar gata. Avem o investiție mare, pentru încă 6,5 kilometri de conductă de apă de aducțiune și vom merge în amonte să captăm o apă bună, curată, nepoluată, din munte.

Rep.: Sunteți la bază, inginer agronom. Acesta e motivul pentru care sprijiniți agricultura atât de mult?
Iacob Valentin: În primul rând, am încercat să ajutăm cetățenii cu tot ceea ce au nevoie în Primărie acte pentru diferite instituții unde au ei treabă, acte pentru obținerea de subvenții din agricultură. Grija mea a fost ca omul să primească maximul de subvenții pe care statul le poate da pentru agricultură și zootehnie, atât cu logistica din Primărie cât și cu sprijin din partea unor specialiști pe care i-am adus la Primărie pentru a fi la dispoziția cetățenilor. Consider că cetățeanul trebuie să fie ajutat din toate punctele de vedere, iar acolo unde pot să fac ceva, oamenii știu că mă implic trup și suflet. Ajutoare sociale avem multe, îi înțelegem, îi sprijinim, fiind familii nevoiașe, să își crească copiii împreună, să nu se destrame, am încercat ca familia să rămână unită, pentru că unitatea duce la progres.

Rep.: Toată lumea vorbește acum de ce trebuie să facă primarul pentru cetățeni, dar puțini se gândesc în sens invers, la nemulțumirile primarului.
Iacob Valentin: De multe ori, faci bine și lumea probabil că nu a înțeles intenția pe care a avut-o primarul și se mai întoarce câte o nemulțumire din partea cetățeanului. Sau faci bine multora și sunt doi, trei care sunt nemulțumiți că de ce ai făcut ceva anume. Ca exemplu, faci un drum și ai atins proprietatea unui cetățean cu câțiva centimetri, trebuie să iei din terenul lui, iar acesta vine și face un scandal mare pentru nimica, sunt cazuri și cazuri. Aceasta ar fi una dintre cele mai mari nemulțumiri ale mele. Fă bine și așteaptă rău, cam la asta se rezumă totul.

Alexandra COTOI

Un comentariu

  • Man

    Cel mai bun primar pe care l-am avut Hodacul. A schimbat fata comunei si asta o recunosc și adversarii. Mult succes in continuare domnu Iacob.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*