Cercetaţi după ce s-au lăudat cu lostriţa pescuită ilegal
Lostriţă pescuită ilegal – postată pe o reţea de socializare
Miercuri, 27 aprilie poliţiştii de la Postul de Poliţie Răstoliţa s-au autosesizat cu privire la faptul că o persoană din localitatea Răstoliţa a postat pe o reţea de socializare o fotografie cu un peşte, specia lostriţă.
Din cercetările efectuate, a reieşit că persoana în cauză a achiziţionat peştele de la doi bărbaţi, care au recunoscut că au pescuit lostriţa, de aproximativ 5,500 kg, la data de 25 aprilie 2016, din pârâul Răstoliţa, locul numit Beclenea. Prejudiciul creat este de aproximativ 2.500 de lei.
Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de braconaj piscicol, pe numele a doi bărbaţi, de 24 şi 47 de ani, ambii din comuna Răstoliţa.
„Zilele acestea circulă pe Facebook o postare care prezintă o lostriță (Hucho hucho) capturată, postarea a revoltat multă lume, deoarece pescuitul speciei este interzis pe tot parcursul anului. Grupul Milvus a depus o sesizare cu privire la acest fapt de braconaj la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în care solicită verificarea acestui caz și sancționarea celor care au comis fapta de braconaj. Mai mult, cerem supravegherea amplă, de către Jandarmerie, a Văii Răstoliței până la sfârșitul lunii mai, când se termină perioada de reproducere a speciei” au declarat pe pagina de facebook reprezentanţii grupului Milvus. Grupul Milvus a semnalat încă în 2015 (Nagy&Imecs 2015) pericolul pe care îl reprezintă braconajul asupra acestei specii în zona Defileului Mureșului Superior
Lostrița este cel mai mare salmonid din apele noastre, putând ajunge până la dimensiuni de peste 1 m. În trecut specia era prezentă în majoritatea râurilor mari de munte din țară (Jiu, Olt Lotru, Argeș, etc.).În momentul de față, specia este prezentă doar în bazinul superior al Tisei, în râurile Bistrița Moldovenească și Mureș. Lostrița este o specie critic periclitată la nivel național (conform Cartea Roșie a Vertebratelor din România) și periclitată la nivel mondial (conform listei roșii IUCN: http://www.iucnredlist.org/details/10264/0).”
Sursa foto: facebook.com
Cezara Ştefan