Cine sunt ,,Cetăţenii de Onoare ai Reghinului”? (Serial VI)

Vasile Ghiorghe Gliga – lutier, om de afaceri, politician român, deputat în Parlamentul României în mandatele 2008-2012 şi 2012-2016 din partea PSD Mureş, preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, preşedinte al Federaţiei Române de Dans Sportiv cu trei mandate la activ şi membru în Prezidiul mondial al dansului sportiv (n. în 3 aprilie 1959 sat Ibăneşti com. Ibăneşti, jud. Mureş)

IMG-20160410-WA0002I s-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare” al Reghinului pentru merite deosebite în anul 2001, este „Cetăţean de Onoare” al comunelor Chiheru de Jos şi Ibăneşti şi a primit distincţia „Fibula de la Suseni” din partea Prefecturii Mureş, conferite „în semn de înaltă recunoaştere pentru întreaga activitate profesională, culturală, socială şi sportivă, pentru aportul deosebit la consolidarea identităţii comunităţii mureşene”.
Vasile Gliga este, fără doar şi poate, un om special, cu o ambiţie ieşită din comun, care are o poveste de viaţă care bate multe scenarii de film. Ar putea fi similară cu a multora dintre noi până la un punct, dar la el un lucru e sigur: succesul în relaţiile cu oamenii şi performanţele profesionale sunt un exemplu al limitelor posibilului, dacă nu renunţi la tine însuţi şi nu uiţi niciodată de unde ai plecat. Chiar dacă de origine este din Ibăneşti Pădure şi a crescut în vârf de munte, în Lăpuşna, niciodată nu a luat acest fapt ca un dezavantaj sau ca pe o scuză că nu a pornit în viaţă de pe picior de egalitate cu alţii, care s-au născut la oraş. Din contră, întotdeauna şi-a asumat greşelile sau deciziile pe care le-a luat în viaţă, indiferent de consecinţe. Toate ţintele pe care le-a atins şi performanţele profesionale la care a ajuns acest om în 57 de ani, par a fi făcute cu nişte puteri inimaginabile, săvârşite cu o doză de „nebunie şi foarte mult curaj”, credinţă şi cu o voinţă ieşită din comun: „dacă în viaţă nu încerci ceea ce pare imposibil, nu ai şanse să obţii ceea ce este remarcabil” spunea cândva Vasile Gliga.

De la o vioară construită în debara, reprezentant al României la cel mai important târg mondial al industriei de specialitate din SUA

S-a născut în 3 aprilie 1959 în Ibăneşti Pădure, în casa pădurarului Gliga Vasile şi a Elenei, muncitoare în păstrăvăria de la Lăpuşna, fiind cel de-al doilea copil al familiei.
Vasile Gliga îşi aminteşte cu drag de copilăria sa, petrecută la o altitudine de peste 800 m, într-o zonă muntoasă deosebită din Munţii Gurghiului şi în apropierea Castelului de Vânătoare de la Lăpuşna. De la tatăl său a învăţat dragostea faţă de natură, care apoi l-a ajutat să găsească el însuşi – la începutul afacerii – paltinul creţ folosit în realizarea celor mai deosebite viori. Se spune că însuşi Stradivari şi-ar fi procurat lemnul pentru instrumentele lui din această zonă, existând spre Lăpuşna chiar Valea Italianului.
Primele opt clase le-a absolvit în Ibăneşti şi apoi Liceul l-a continuat la Tîrgu-Mureş. Pentru că a îndrăznit să se căsătorească cu Elena Crişan din Reghin, a fost exmatriculat din cadrul Liceului Forestier. Împreună cu soţia sa, s-au angajat ca muncitori în brigada de gâturi de viori a Combinatului de prelucrare a lemnului, au terminat Liceul la seral, apoi în 1985, Vasile a absolvit Universitatea Tehnică din Braşov – Facultatea de Industrializarea Lemnului – Mobilă de artă, devenind inginer. A revenit la Reghin, unde, la început, a încropit în propriul apartament, un mic atelier de lutierie. Aici ,Vasile şi soţia sa Elena, au construit, cu multă trudă şi migală, prima vioară în debaraua apartamentului, înainte de 1989, pe care au trimis-o la un concurs de profil în Cremona, Italia. După Revoluţia din decembrie 1989, Vasile încă lucra împreună cu soţia la Combinatul de Prelucrare a Lemnului, însă anul 1991 a fost anul decisiv, care a schimbat radical destinul familiei Gliga. Deşi Vasile ajunsese director comercial, a simţit că a sosit momentul să „schimbe” macazul, pentru a se arunca în vâltoarea unei afaceri de familie, tot cu viori. Astfel, în 1991, au înfiinţat Gama-Prodex SRL, o firmă de instrumente muzicale cu coarde şi arcuş. Şi-au propus să producă două viori pe lună, pe care au început să le vândă în străinătate. Ulterior, ambiţiosul reghinean a mai pus bazele a două firme. A înfiinţat Gliga Vasile Instrumente Muzicale SRL, în 1994 şi Gems Impex SA, în 1997, aceste firme fiind specializate doar pe producția de instrumente muzicale, fiecare având specific propriu, începând de la producția de serie – instrumente de şcoală şi student, la cea profesionistă – instrumente maestru. Cu timpul, la ieşirea din municipiul Reghin, familia Gliga a construit un complex de clădiri impozante, care sunt denumite Gliga Company. Azi au ajuns să participe cu expoziţie la cele trei mari târguri de instrumente muzicale din lume din S.U.A. Germania şi Shanghai, unde participă cei mai importanţi producători din lume.„Împreună cu soţia mea am fost uniţi toată viaţa, la început am fost colegi de bancă, apoi de brigadă la serviciu şi parteneri de viaţă şi în afaceri”, spune Vasile Gliga despre relaţia cu soţia sa, din care s-au născut trei copii – Cristian, Dumitriţa şi Mirona. În câţiva ani, afacerea s-a dezvoltat spectaculos, iar micul atelier s-a transformat încet, dar sigur, în fiecare an exponenţial, în una dintre cele mai mari fabrici de instrumente muzicale cu coarde şi arcuş, care produce anual peste 30.000 de instrumente, vândute azi în proporţie de 95% în străinătate, la preţuri ce variază între 50 şi 5.000 de dolari. Aproape 500 de salariaţi muncesc la Grupul de firme Gliga – în fabrica de instrumente muzicale, cea de exploatarea lemnului, parchet, mobilă, în restaurantele şi în ferma familiei Gliga.
Implicarea socială a familiei Gliga este imposibil de egalat de vreo altă familie din municipiu, dacă luăm în considerare Gimnaziul cu program integrat de dans sportiv şi limbă engleză, unic în Europa, clubul de dans sportiv şi evenimentele cele mai aşteptate ale anului, „Ziua Recoltei”, ajunsă la ediţia a XII-a, şi „Balul Însuraţilor”, care la începutul acestui an a găzduit cea de-a IX-a ediţie a manifestării la care s-au înscris peste 1000 de participanţi în costume populare. În calitate de lutier, Vasile Gliga este omniprezent în Germania, la Frankfurt, la Musikmesse sau la Anaheim, din SUA. Până în prezent, Gliga Instrumente Muzicale SA Reghin, cel mai mare producător de instrumente muzicale cu coarde şi arcuş din Europa, a reprezentat România de şase ori consecutiv la “The NAMM Show”, cel mai important târg mondial al industriei de specialitate, organizat în Anaheim, Los Angeles, SUA.

Vasile Gliga a făcut din Reghin, Centru de Excelenţă al Dansului Sportiv din România

Vasile Gliga a construit o şcoală privată, o sală de dans sportiv, la standarde europene şi un club intitulat sugestiv „Dansul viorilor”. Tinerii între 4 şi 20 de ani care frecventează acest club au obţinut în ultimii ani performanţe remarcabile pe plan naţional şi internaţional. În 2015, la Campionatul Mondial de Adult Show-Latin din China, pentru prima dată în istoria dansului sportiv mondial, titlul de campion mondial a fost câştigat de România prin perechea Roman Ciflicli şi Mirona Gliga (mezina familiei Gliga), ambii sportivi legitimaţi la Clubul de Dans Sportiv “Dansul Viorilor” din Reghin, unde activează şi ca antrenori. Tot în plan sportiv, în urmă cu un an, Clubul Sportiv “Dansul Viorilor” a sărbătorit cea de-a X-a ediţie a Concursului Naţional de Dans Sportiv “Cupa Mirona”, unde organizatorii au rezervat ediţia jubiliară a competiţiei în special începătorilor în lumea dansului din România. Subliniem faptul că Vasile Gliga este preşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv la al treilea mandat şi că, sub conducerea sa, România a ajuns în topul mondial de dans sportiv, ca număr de perechi prezente în finalele campionatelor mondiale şi ca număr de arbitri prezenţi în concursuri internaţionale. În urmă cu zece ani, când Vasile Gliga a preluat frâiele dansului sportiv, România se afla în ultima treime a clasamentului mondial. Mai trebuie precizat faptul că de 14 ani, Reghinul este Centru de Excelenţă al Dansului Sportiv din România, unde se pregătesc campionii naţionali pentru Campionatele Mondiale, cu cei mai buni antrenori din lume. Din 2013, Vasile Gliga este membru al Prezidiului WDSF, World Dance Sport Federation, cel mai înalt for al dansului sportiv, unde se iau deciziile care conturează direcţia şi viitorul acestui sport la nivel mondial.

În primul mandat de deputat şi-a donat toate salariile Bisericilor din colegiul Nr.8

Vasile Gliga a debutat în viaţa politică în 1996, când a devenit vicepreşedinte al Partidului Democrat Filiala Reghin, retrăgându-se după doi ani. A revenit în 2008, ca simplu membru PSD al Organizaţiei Reghin. În perioada 2010 – 2012 a îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al PSD Mureş, din 2012 a fost ales preşedinte interimar al PSD Mureş şi actualmente preşedinte cu acte în regulă al organizaţiei judeţene.
La alegerile parlamentare din 2008, Vasile Gliga a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 28 Mureş, colegiul uninominal nr. 8. În primul mandat a stârnit admiraţia feţelor bisericeşti, după ce a luat decizia să îşi doneze toate salariile, însoţite de fluturaş, celor peste 50 de parohii şi Filii din colegiul în care a candidat. Mai mult, săptămânal, a organizat vizite la Parlamentul României pentru câte 16 cetăţeni din colegiu, cărora le-a asigurat transportul, masa şi ghidul în Parlament, din fondurile proprii. Momentan, se află la cel de-al doilea mandat de deputat de Reghin, Valea Gurghiului, Valea Beicii, Breaza, Petelea şi Ideciu de Jos, este vicepreşedinte al Casei Româno-Chineze (organizaţie non-guvernamentală constituită pentru „promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de prietenie între România şi China”). În actualul mandat,Vasile Gliga a avut aproape 40 de propuneri legislative printre care amintim: Propunerea legislativă pentru modificarea art.2 lit. b) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii; Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.46/2008 cu modificările şi completările ulterioare privind Codul Silvic; Propunerea legislativă pentru modificarea alin. (5) al art.65 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi nu în ultimul rând Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.Unul dintre cele mai importante proiecte iniţiate de Vasile Gliga se referă la scăderea vârstei de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, a mureşenilor afectaţi de poluarea combinatului Azomureş. Legea se află acum în dezbatere la Camera Deputaţilor şi îi vizează pe mureşenii de pe o rază de 8 kilometri din jurul combinatului.Vasile Gliga a fost preşedinte al Comisiei pentru tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, iar acum este vicepreşedinte al acestei comisii, membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă şi vicelider al Grupului Parlamentar al PSD, funcţie care îi permite să participe la luarea celor mai importante decizii în ceea ce priveşte adoptarea legilor în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*