Părinţii şi şcoala, corigenţi la ajutorarea copilului cu dizabilităţi

 

dr. Sanda Miron Sabău (Small)

Dr. Sanda Miron Sabău

Este concluzia medicului pediatru de la de la Serviciul de Evaluare Complexă din cadrul Protecţia Copilului Mureş, dr. Sanda Miron Sabău, formulată săptămâna trecută la întâlnirea cu specialiştii Alpha Transilvană, de la sediul fundaţiei din Tîrgu-Mureş. Dată fiind mentalitățile actuale, aceasta consideră extrem de important ca triunghiul părinte, profesor, specialist în evaluarea şi recuperarea copilului cu dizabilităţi, să funcţioneze. ”Este important ca un părinte care are un copil cu probleme, să se simtă confortabil când iese pe strasdî, să nu spună ”toată lumea se uită la copilul meu”, ”n-a fost acceptat copilul meu la şcoală”. Dar sunt şi părinţi care refuză să-l şcolarizeze! De exemplu, unii copii cu tulburări din sfera autistă nu pot să vină în mijloacele de transport în comun pentru că refuză şoferul să-l ia. Nu mi se pare normal, ca un profesor sau o educatoare sau un învăţător să spună ”eu nu-l iau pe copil că are diagnosticul cutare”, a remarcat dr. Sanda Miron Sabău. Medicul pediatru vede necesară încheierea unui protocol între Serviciul de Evaluare Complexă Mureş Mureş şi Fundaţia Alpha Transilvană, ceea ce ar duce la optimizarea comunicării instituţionale.

 

dr. Alexandru Lupsa (Small)

Dr. Alexandru Lupsa

Directorul fundaţiei Alpha, dr. Alexandru Lupşa, a explicat la întâlnire că organizaţia se află în plin proces de relicenţiere a serviciilor, pe baza noilor standarde apărute în 2015. ”Apariţia legii pe standardele noi de calitate în asistenţa socială solicită ca toate organizaţiile care au fost autorizate şi acreditate până acum, să intre într-un proces de relicenţiere a serviciilor pe care le acordă. S-au făcut chestionare de autoevaluare şi se fac vizite de relicenţiere. Aceste standarde vin să îmbunătăţească colaborarea între instituţiile de monitorizare ale statului şi cele care fac şi selecţia eventuală a unor prestatori privaţi, cum este organizaţia noastră, în serviciile de recuperare socială pentru copiii cu dizabilităţi”, concluzionează dr. Lupşa. De la întâlnirea organizată de Fundaţia Alpha Transilvană au lipsit actori importanți în procesul integrării copiilor cu dizabilităţi, respectiv psihologii, logopezii şi mediatorii şcolari de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţionalã. Organizatorii speră că aceştia vor fi prezenți pe 31 martie, la primul târg al serviciilor pentru copii cu dizabilităţi din județul Mureş ce se va organiza la sediul Alpha Transilvană. Coordonatorul programului de prevenție şi intervenţie timpurie din Alpha Transilvană, Vargancsik Iringo: Practic, vor fi prezenţi toţi cei din judeţul Mureş care oferă servicii pentru copiii cu dizabilităţi şi va fi o altă oportunitate de a discuta, fiindcă sunt înscrise şi şcolile speciale cu serviciile oferite de ei, dar şi alte organizaţii neguvermanentale care oferă oferă servicii pentru cei cu dizabilităţi. Asta e prima ocazie că se organizează acest târg. Întâlnirea de astăzi face parte din Săptămâna porţilor deschise ale Fundației Transilvană Alpha, care organizează un şir de evenimente ce marchează înființarea, la Tîrgu-Mureş, în anul 2002, a acestei fundaţii. Ultimul dintre evenimente a fost programat în 18 martie de la ora 18.00, la Hotel Grand,

în sala Rapsody unde a avut loc ”Balul Speranței”, prilej cu care Alpha Transilvană şi-a invitat partenerii, prietenii şi susţinătorii din zona de bussiness.

Vali Russu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*