Declaraţie politică Stadiul de elaborare şi aplicare a normelor legale privind aplicarea Codului Silvic

Domnule preşedinte, Domnilor colegi, Doamnă ministru Cristiana Pașca Palmer,

1-chirtes (Small)

Salut prezența dumneavoastră în Parlamentul României pe o temă deosebit de importantă pentru viitorul pădurilor noastre, pentru viitorul unui sector deosebit de important pentru societate, atât în ceea ce privește dreptul tuturor românilor de a trăi într-un mediu curat, cât și aportul economic al industriei forestiere la construcția PIB-ului României. Dacă dorim să facem o analiză a sectorului forestier pentru a știi exact ceea ce trebuie făcut în viitor, este necesar să pornim de la câteva date și realități pe care va trebui să ni le asumăm cu toții, clasa politică și societatea civilă. În acest scop aş dori să punctez doar câteva aspecte deosebit de importante pentru sectorul forestier. În primul rând, pentru identificarea problemelor acestuia, de-a lungul anilor nu a existat o dezbatere reală și transparentă cu toți factorii de decizie implicați, și aici vorbesc de minister, societatea civilă, Regia Națională a Pădurilor, organizațiile de mediu, asociațiile profesionale din sector, asociațiile proprietarilor de terenuri şi păduri, administratorii fondului forestier, sindicate, astfel că de cele mai multe ori a existat un dialog surd, care a dus la acumularea de numeroase tensiuni şi divergenţe în ceea ce priveşte gestionarea durabilă a sectorului forestier.

Este necesar şi în acest domeniu să identificăm exact ceea ce avem și mai ales unde vrem să ajungem. Astăzi, România este printre puținele țări europene care nu are elaborată o Strategie Națională Forestieră, asumată de toţi factorii implicaţi, inclusiv cei politici. Sunt zeci de acte normative, ordine, norme, care se contrazic şi care pe bună dreptate creează în sistem acest haos. Şi doresc să dau doar trei exemple.

  1. Pe site-ul ministerului apare faptul că suprafața fondului forestier național este de 6,5 milioane ha, adică 27,3%, pe când datele Inventarului Fondului Forestier Național ne spune că avem 6,9 milioane ha, adică 29%.

  2. Pe acelaşi site volumul total pe picior al pădurilor este estimat la peste 1.340 milioane m cubi, pe când IFN-ul transmite o cifră de 2.200 milioane m cubi.

  3. Raportarea tăierilor ilegale anuale este total diferită de la o sursă la alta, astfel că astăzi nu avem date să ne spună clar cât se taie legal și cât ilegal.

Iată de ce astăzi, cât încă mai putem salva patrimoniul forestier, Partidul Național Liberal face un apel la un dialog real şi constructiv în ceea ce privește elaborarea pachetului de legi subsecvente Codului Silvic și împreună cu specialiștii noștrii să trecem de urgență la elaborarea Strategiei Naționale Forestiere pe termen mediu şi lung.

Stimaţi colegi, Comisia Europeană a inclus România între ţările care au implementat doar parţial măsurile privind combaterea tăierilor ilegale prevăzute de Regulamentul Comisiei nr. 995/2010, act normativ european în vigoare din martie 2013. Cadastrul forestier este doar la stadiul de intenție, ceea ce duce la nenumărate procese în instanță privind regimul proprietății. Astăzi, după 11 ani de la ultima modificare a Legii 18 din 1991,mai exact Legea 247 din 2005, procesul de retrocedare nu este încheiat. Peste 500.000 de hectare de pădure sunt astăzi practic ale nimănui, neexistând contracte de pază sau administrare. Capitalul românesc din industria forestieră și industria mobilei este la limita supraviețuirii. Suntem printre singurele țări care nu acordăm despăgubiri în ceea ce inseamnă compensarea restricţiilor impuse proprietarilor de păduri incluse în arii protejate  sau cu funcţii prioritare de protecţie. Administrația silvică, atât cea de la stat cât și cea privată suferă de câțiva ani de o politizare excesivă. Și exemplele în ceea ce privesc problemele sectorului forestier sunt numeroase.

De aceea doamnă ministru, vă cer să contați pe expertiza colegilor parlamentari ai Partidului Național Liberal în elaborarea întregului pachet de acte normative legate de sectorul forestier, astfel încât să lăsăm generațiilor viitoare un patrimoniu verde, cel puțin aşa cum l-am moştenit de la cei care în trecut au slujit pădurea.

Vă mulțumesc!

Deputat PNL Circumscripţia electorală nr. 28 Mureş,

Cristian CHIRTEŞ

Bucureşti, 21 martie 2016

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*