Cu Emanoil Hurdughaci la o şuetă pe final de mandat
Emanoil Hurdugaci conduce destinul comunei Chiheru de Jos de trei mandate consecutive, are o carieră în administraţia de stat ce se întinde pe patru decenii, a scris două cărţi de suflet despre comuna sa şi nu în ultimul rând a construit un sediu de Primărie la standarde europene. L-am provocat la o şuetă pe final de mandat, să aflăm ce s-a mai votat în Consiliul Local în ultima vreme, ce a a făurit în trei mandate, şi cât de preocupat este de valoarea „moştenirii” sale administrative? (Va preda ştafeta dezvoltării comunei unui alt candidat sau îşi va asuma un al patrulea mandat de primar?)
Reporter: Ce proiecte de hotărâre s-au disputat şi votat în ultima şedinţă de Consiliu Local?
Emanoil Hurdughaci: În primul rând, am luat nişte hotărâri cu prvire la contribuablii persoane fizice şi juridice care au obligaţii fiscale restante, care vor putea beneficia de o reducere cu 73,3 % din majorările luate în evidenţă, dacă îşi vor plătii datoriile până la 31 martie. Deasemenea am dezbătut problema de alocare unor fonduri pentru echipa de fotbal „A.S. Voinţa Chiher”, înfiinţată anul trecut care activează în Campionatul Judeţean. Un alt proiect de hotărâre dezbătut în Consiliu Local a fost renoirea contractului cu un furnizor de servicii de îngijire la domiciliu a bolnavilor, cel verchi expirând la 1 aprilie. Populaţia comunei este îmbătrânită, avem luate în evidenţă peste 100 de persoane vârstnice care necesită ajutor medical de specialitzate şi cu ajutorul Primăriei bolnavii beneficiază de gratuitate pentru aceste servicii. Totodată, chiar astăzi am ajuns la un acord ca în incinta dispensarului uman din Chiherul de Sus să deschidem o farmacie care va deservii populaţia comunei trei zile pe săptămână.
Rep: Sunteţi pe ultima sută de metri la finalul de mandat de primar cu numărul trei. Cum a-ţi vrea să rămâneţi în conştiinţa cetăţenilor?
E. H.: Întrebarea este foarte bună, fiecare om se gândeşte ce va urma? Dacă ar fi să îmi fac o evaluare: Ce am făcut în viaţa mea, profesional vorbind ca şi primar ? Vă răspund că aş vrea să rămân în amintirea localnicilor ca un om care a făcut multe pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor din comuna Chiherul de Jos. În primul rând, din punct de vedere spiritual şi cultural, mă bucur că după mine, va rămâne mărturie, un studiu ştiinţific asupra istoriei acestor melegauri ,,Monografia Chiherului” o adevărată carte de vizită a comunei şi cartea ,,Chiheru (septembrie 1944) o pagină însângerată din istoria românilor”, cărţi scrise de mine ca o datorie morală fiind fiu al acestei zone. În ceea ce privesc problemele edilitar gospodăreşti de pe raza comunei am înregistrat, succese pe partea de infrastructură, avem drumurile comunale aproape în totalitate, în stare foarte bună.
Rep: În ce proporţie, în procente, sunt asfaltate?
E.H.: În procente aş putea spune că am asfaltat 99% din drumurile comunale şi se lucrează în continuare la asfaltarea străzilor şi la pavarea trotuarelor.
Rep: Continuaţi vă rog să ne vorbiţi de alte lucruri care le-aţi înfăptuit?
E.H.: Am reuşit să introduc apa în toate localităţile de pe raza comunei. La Chiherul de Jos apa potabilă este adusă de la Sovata, în satele Urisiu de Jos şi Urisiul de Sus, apa o captăm prin cădere liberă dintr-un izvor de munte de la Fânaţe şi dintr-o serie de izvoare aflate la limita hotarului cu satul Orşova. Iar chiar dacă nu vă vine să credeţi, locuitorii nu plătesc niciun leu pentru acest serviciu, administraţia locală suportând cheltuielile de întreţinere. Sunt mândru că am reuşit să construiesc un sediu nou de Primărie, care este un simbol al respectului administrativ cu toate dotările. Am reuşit să avem toate şcolile de pe raza comunei dotate cu grupuri sanitare şi apă la şcoala din centru de comună avem chiar şi un teren de mini-fotbal, de handbal de volei etc.
Rep: Dacă bine îmi amintesc, aţi fost printre primii care au implementat în judeţ, un post de Poliţie Comunitară?
E.H.: Da, aşa este, deşi avem doar 1.500 de locuitori şi o suprafaţă de 11.500 de ha, în 2007 am fost a doua comună din judeţ care a inaugurat un post de Poliţie Comunitară care face din aparatul Consiliului Local. Comuna a luat locul doi pe judet in concursul organizat de CJ privind cea mai buna gospodarire pe anul 2007, iar noi ne străduim să le asigurăm toate condiţiile, începând de la uniforme, dotare cu armament până la maşina de intervenţie cu care se deplasează pe timpul nopţii. E un lucru foare bun care face parte din strategia noastră de a asigura ordinea şi liniştea publică.
Rep: Ce aţi făcut pentru lăcaşurile de cult din comuna pe care o conduceţi?
E.H.: În primul rând am reabilitat ambele cimitire ale eroilor din Chiherul de Jos şi de Sus de la temelie şi am acordat sprijin financiar la toate Bisericile de pe raza comunei. La Urisiul de Sus de ecxemplu, am acordat prin Consiliul Local circa 3 miliarde de lei, la Chiherul de Sus am alocat circa un milirad de lei, la Chiherul de Jos am construit o poartă la cimitirul din localitate în valoare de circa 200.000.000 de lei vechi, plus alte donaţii pentru lucrări care sau executat pentru Biserica din centrul de comună.
Rep: Având în vedere că se apropie alegerile locale peste trei luni, va-ţi hotărât dacă veţi mai candida la funcţia de primar sau vă veţi retrage?
E.H.: Sun un om sănătos şi de cuvânt care ce a promis a şi înfăptuit. Cetăţenii mi-au solicitat să mai candidez un mandat şi nu am să îi refuz pentru că mai sunt rămase proiecte începute şi nefinalizate. Se lucrează la construcţia unei case mortuare la Chiherul de Sus, se reabilitează iluminatul stradal care va fi suplimentat cu 150 de lămpi pe raza comunei. În 15 aprilie vor începe asfaltările pe două străziuna la Chiherul de Jos şi o stradă în Urisiul de Sus, plus avem în plan în a doua jumătate a anului şi asfaltarea DC111, un km de drum care face legătura între Chiherul de Jos şi Urisiul de Jos.
Robert Matei