Lucreţia Cadar “Unei femei în politică îi trebuie seriozitate, o înaltă ţinută morală, onoare şi să nu îşi murdărească niciodată blazonul”

Se spune că drumul spre reuşită e pavat cu provocări, de 20 de ani de când a intrat în politică Lucreţia Cadar le-a accepat pe toate şi a reuşit să facă istorie la Deda datorită funcţiei de primar pe care o deţine din anul 2004 şi pe care şi-a asumat-o în totalitate. Deşi a rămas orfană de tată la doar 20 de ani, a reuşit să demoleze un subiect tabu de la ţară, acela că femeia nu poate face carieră în administraţie. Cu o vocaţie de invidiat, sinceră şi deschisă, Lucreţia Cadar a dezvăluit pentru “Glasul Văilor” amănunte picante despre cum a răzbit să facă faţă orgoliilor de conjunctură din politica locală, care sunt planurile domniei sale de viitor şi nu în ultimul rând, cum a ajuns în vizorul DNA datorită bunătăţii.

Reporter: Au trecut 20 de ani de când aţi intrat în politică după Revoluţia din Decembrie 1989, ce v-a motivat atunci şi ce vă determină acum să vă menţineţi în cea mai importantă funcţie la nivel decizional în comuna Deda?

Lucreţia Cadar: În anul 1996, la solicitarea Partidului România Mare am acceptat după îndelungi insistenţe să candidez şi să mă înscriu pe listele de consilieri locali ai acestei organizaţii locale. S-a insistat de către membrii organizaţiei să candidez din nou pentru că eu făcusem politică şi înainte de 1989 şi fiindcă eram o persoană populară şi cunoscută la nivel de comună. Lucrasem ani de zile în administraţia publică locală şi în cadrul unei Cooperative Agricole de Producţie din satul Filea unde am şi domiciliul. În sfârşit, până la urmă am candidat la funcţia de primar şi eram numărul unu şi pe lista de consilieri locali ai PRM. Nu am devenit primar, dar am obţinut patru mandate de consilieri locali. Dar cu puţin umor, vreau să vă spun că deşi m-am prezentat în activitatea pre-electorală exemplar şi am expus oferta program a partidului în şedinţe cu alegătorii comunei şi am luat parte cot la cot cu ceilalţi contracandidaţi la dezbaterile electorale, cârcotaşii mi-au spus că Lucreţia Cadar ,,nu are pantaloni” cu ghilimelele de rigoare, asta însemnând că electoratul din Deda îşi dorea în fruntea comunei un bărbat şi nicidecum o femeie. Dar se pare că lucrurile s-au schimbat în timp şi misoginismul s-a mai diluat. Ce mă determină acum să mă menţin pe această funcţie? Am început în anul 2000 în calitate de viceprimar al comunei, apoi am mai bifat trei mandate de primar şi mi-am dorit să dovedesc că Deda poate fi o comună care să suporte schimbări, să se dezvolte şi acest lucru îmi dă încredere în forţele mele. Consider că sunt un om apropiat de oameni, aplec urechea la păsurile lor şi am ţinut cont întotdeauna de propunerile şi doleanţele lor. Aceşti ani mi-au adus o mulţime de satisfacţii şi realizări şi toate acestea mă determină să merg mai departe.

Rep: Ce a câştigat şi ce a pierdut Lucreţia Cadar odată cu dobândirea statutului de persoană publică şi funcţia de primar la cârma unei comune cu peste 4000 de locuitori?

L.C.: Am câştigat respect, încredere în mine şi prestanţă. Consider că am lucrat cu multă diplomaţie şi am încercat să evaluez cât mai corect oamenii. Am pierdut poate uneori contactul cu familia sau lipsa mea în familie s-a făcut simţită datorită acestei funcţii. Lumea ştie că majoritatea programului meu mi l-am dedicat Primăriei şi nevoilor locuitorilor. Orele de muncă ale unui primar nu se încheie la ora 16.00 şi nu încep întotdeauna la 8.00. Am muncit atât cât a fost nevoie cu încrederea că trebuie schimbat ceva la Deda.

Rep: Vă mai amintiţi care a fost prima victorie politică şi primul eşec?

L.C.: Prima victorie politică a mea am avut-o în anul 2004 când deşi aveam 5 contracandidaţi am reuşit să înving şi destul de detaşat şi de data aceasta nu eram în fustă…Lucreţia Cadar, purta pantaloni. Eşec nu aş putea să spun că am avut…pentru că luptele politice şi orgoliile de conjunctură din perioada 2008-2012 pe plan local m-au determinat să mă retrag oarecum din prim planul politic. M-au deranjat orgoliile politice de a obţine preşedinţia organizaţiei locale a PNL a unor persoane la vremea respectivă şi m-am retras şi ulterior, înaintea alegerilor din 2012, am fost suspendată din funcţia de primar şi eliminată de la preşedenţia partidului prin jocuri de culise şi acest lucru atrăgea după sine şi posibilitatea să nu mai fiu eu candidatul la funcţia de primar. După retragere am obţinut sprijinul partidului PDL. Eşecul ar putea însemna perioada de 2 săptămâni, timp în care am fost suspendată. Totuşi am intrat până la urmă în lupta electorală pentru fotoliul de primar al comunei din partea PDL, la cel de-al al treilea mandat al meu şi a fost pentru prima oară în istoria comunei când un primar a câştigat mandatul fără sprijinul rromilor din comunitate, care nu sunt puţini.

Rep: Ce calităţi trebuie să aibă o femeie pentru a duce un mandat de primar la bun sfârşit?

L.C.: În primul rând cred că femeile în general sunt mai consecvente cu ele însele şi îşi fac o autocritică mai serioasă decât bărbaţii. Unei femei în politică îi trebuie seriozitate, o înaltă ţinută morală, onoare şi să nu îşi murdărească niciodată blazonul. E extrem de important să ai cuvânt, atunci când îţi trece pragul un cetăţean care vrea să discute cu primarul, tu ai obligaţia să îţi asumi acea discuţie şi să răspunzi prin fapte solicitărilor cetăţenilor.

Rep: De ce nu vă puteţi lipsi în viaţa de zi cu zi?

L.C.: În viaţa de zi cu zi cred că nu aş putea să mă lipsesc de familia mea, de copiii mei şi de nepoţi. Aceştia sunt cei care mi-au mai rămas, pentru că mi-am pierdut părinţii, mi-am pierdut soţul şi socrii. Am alături de mine cele două fete cu familiile lor şi cei 5 nepoţei, Daria, Darius, Darian, Ştefania şi Miruna Leona. Ei sunt sufletul şi sensul vieţii mele, aceştia îmi aduc satisfacţia şi încrederea în ziua de mâine în tot ceea ce fac. Totodată nu aş putea să mă lipsesc de oamenii care mă înconjoară de colegii din Primărie, unde suntem un colectiv unit ca o familie şi asta îmi dă puterea să merg mai departe. Munca în mijlocul oamenilor îmi dă energia şi optimismul necesar.

Rep: Sunteţi şi părinte consideraţi că a-ţi fost o mamă model pentru ficele dumneavoastră?

L.C.: Chiar dacă o să mă consideraţi o femeie lipsită de modestie, cred şi sunt convinsă că am fost o mamă model pentru fiicele mele. Întotdeauna am fost exigentă cu ele în a învăţa şi în a-şi atinge obiectivele, în a-şi face o meserie şi nu în ultimul rând, în a-şi întemeia o familie. Astăzi mă urmează în ceea ce priveşte seriozitatea atât în plan familial cât şi profesional. Realizările pe plan profesional şi personal al fiicelor mele cred că se datorează în primul rând modului în care au fost educate.

Rep: Unii cârcotaşi vă acuză că aţi migrat de la un partid politic la altul de-a lungul anilor, de ce a trecut Lucreţia Cadar de la PRM la PNL la PDL şi acum la PSD?

L.C.: Am câştigat simpatia mai multor partide politice de-a lungul anilor şi curtată fiind, am hotărât să fac parte din partidele care aveau un interes vis a vis de comuna Deda. Am ales întotdeauna binele comunei, aceasta este şi explicaţia pentru care astăzi am fost la un partid şi în mandatul viitor am trecut de partea celorlalţi. Niciodată nu am pus interesul meu personal înaintea interesului comunităţii.

Rep: Dacă ar fi să schimbaţi trei lucruri la dvs. care ar fi acelea?

L.C.: Bunătatea aduce şi nemulţumiri. Faptul că am fost prea bună uneori mi-a creat probleme în sensul că ajutând populaţia din comună cu o îndrumare sau un sfat, plecând urechea la problemele deosebite ale cetăţenilor şi ajutându-i, am avut mult de suferit. Bunătatea trebuie să aibă nişte limite. Am avut un caz concret cu DNA –ul care m-a anchetat şi am suferit foarte mult. Un cetăţean mi-a plâns la uşă că este bolnav, că este în pragul morţii, l-am ajutat şi apoi răsplata mea din partea aceleiaşi persoane a fost un denunţ la Direcţia Naţională de Anticorupţie care m-a dus în pragul disperării. Am suferit atunci un şoc emoţional foarte puternic şi n-aş dori nimănui să ajungă să trăiască într-un fel sau altul experienţa mea. Un alt lucru care ar trebui să îl schimb ar fi gestionarea timpului care să încline balanţa mai mult spre familie şi nu spre profesie. Sunt reproşuri care uneori mi le fac…cred că este importantă viaţa profesională dar cea mai importantă rămâne în definitiv viaţa de familie. Nu ştiu dacă munca pe care am depus-o în slujba comunităţii la Deda în calitate de consilier, viceprimar şi primar mi-au dat satisfacţii atât de mari cât cele familiale, pentru că uneori respectul pentru ceea ce faci nu vine în măsura în care aştepţi. Am avut în acest sens şi în Consiliul Local probleme, adică mă refer la faptul că am colegi care mereu găsesc ceva de obiectat, de criticat şi de scos în evidenţă ca neîmpliniri şi puţine sunt situaţiile în care se spune s-a făcut sau avem nişte rezultate bune împreună. Deci şi acest lucru l-aş schimba pentru că aştepţi uneori recunoştinţa oamenilor, care vorba aia, nu se prescrie de la medic.

Rep: Mai sunt trei luni de zile până la noile alegeri locale şi vroiam să vă întrebăm dacă Cadar Lucreţia îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de primar?

L.C.: Mai am doi ani de zile până la pensionare şi am pregătit un coleg să îmi urmeze în munca pe care o întreprind în momentul de faţă, dar nu are curajul să meargă mai departe singur. Am spus-o şi în cadrul Partidului Social Democrat, unde sunt preşedintele organizaţiei la nivel local, că dacă există un membru în organizaţia noastră care ar avea şanse mari în câştigarea mandatului de primar la alegerile locale din luna iunie, atunci spre binele acestei comunităţi cedez locul cu mare plăcere. Însă în momentul de faţă, după consultarea la nivel de partid, am fost propusă ca fiind candidatul PSD la funcţia de primar al comunei Deda. Aş vrea să fac acest lucru deoarece am în spate o serie de realizări care mă determină să merg mai departe şi am proiecte care consider că, fără să fiu eu implicată în realizarea lor ar rămâne poate nefinalizate. Este proiectul de construcţie al unei grădiniţe noi pe locaţia fostei Cooperative de Credit din centrul satului Deda, construirea Căminului Cultural de la Bistra Mureşului, ar fi Centrul Medico-Social pe care intenţionăm să îl modernizăm şi să îi mărim capacitatea la 80-100 de paturi pentru persoanele vârstnice şi care nu au aparţinători. În momentul de faţă avem o capacitate de 45 de paturi şi se lucrează la asigurarea a unei suplimentări cu paturi şi condiţiile vor fi din ce în ce mai bune pentru internarea vârstnicilor care necesită acest lucru. Sunt proiecte de asfaltări în continuare, proiecte de apă, de canalizare în întrega comună şi nu în ultimul rând, până la încheierea mandatului meu de primar, se va amenaja şi un parc de agrement în satul Pietriş şi se va achiziţiona şi terenul din jur din vecinătatea bisericii în ideea ca anul viitor să se poată edifica şi o capelă mortuară. Iar că veni vorba de acest subiect, în primăvara aceasta va începe construcţia a alte două capele mortuare în satele Filea şi Bistra conform normativelor europene, proiecte de viitor care vin în sprijinul oamenilor din comuna mea, cărora doresc să le transmit că am rămas acelaşi om modest şi simplu din anii 2000-2004, dar ambiţios şi dornic de a schimba lucrurile în bine şi de a lăsa loc de bună ziua mai departe, a dumneavoastră: Lucreţia Cadar primarul Comunei Deda

DSCF1326 (Small)

Lucretia Cadar la editia din 2016 a Balului Insuratilor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*