Peste 1000 de participanţi la ediţia a IX – a a Balului Însuraţilor

Dacă „Veşnicia s-a născut la sat”, parafrazându-l pe Lucian Blaga, la Reghin familia Gliga a reuşit să facă din „Balul Însuraţilor” marcă înregistrată, un eveniment care a devenit un fenomen naţional. Balul este dedicat căsătoriţilor şi are o regulă clară: toţi participanţii trebuie să vină la bal îmbrăcaţi în port popular. În zilele de 6 şi 7 februarie, Sala Festivă a firmelor Gliga a găzduit cea de-a IX-a ediţie a evenimentului „Balul Însuraţilor” la care anul acesta s-au înscris peste 1000 de participanţi. Timp de două zile, însuraţii s-au distrat pe cinste în compania celor dragi şi au dănţuit mai bine de 12 ore pe muzică populară, fără oboseală, mândri să-şi vadă costumele fluturând exact ca acum o sută de ani.

robert1 (Small)Organizatorii, familia deputatului reghinean Vasile Gliga, au ţinut şi la această ediţie închinată căsătoriţilor, steagul sus, demonstrând că respectă tradiţia chiar dacă se promovează modernizarea. Printre oaspeţii de seamă ai organizatorilor s-au numărat la ediţia din 2016, fostul ministru al Apărării, Mircea Duşa, deputaţii de Bihor Gheorghe Bogdan şi Sorin Ioan Roman, precum şi primarii Maria Precup, Lucreţia Cadar şi Dan Dumitru Vasile. Buna dispoziţie a fost prezentă şi în holul balului, însufleţită de Taraful din Soporu de Câmpie, precum şi în celelalte încăperi, unde meşterii populari şi-au expus bogăţia lucrului manual, migălos moştenit de la strămoşi, începând de la cămăşile şi obiectele din lemn ale familiei Morar din Cluj, la păpuşile îmbrăcate în port popular ale Mariei Robescu, costumele populare ale Emiliei Sorlea din Pietriş, broderiile sparte ale Dorinei Frenţi din Reghin. La loc de cinste au fost şi expoziţiile de artă populară aduse de Rafila Moldovan şi Grigore Covrig de la Idicel Pădure, însă revelaţia balului din acest an a fost meşterul popular Palladi Salvator Cornel din Beiuş, care a impresionat participanţii cu viorile cu goarnă electrice şi portavoce pe care le construieşte.

Familia Gliga a oferit buna dispoziţie însuraţilor

Gazda evenimentului a fost ca în fiecare an, familia Gliga, care a oferit participanţilor un program diversificat în cântec, joc şi tradiţii populare. ”Chiar dacă avem experienţă, fiind la ediţia a IX-a încă nu am reuşit să ne obişnuim. Avem aceeaşi emoţie, aceeaşi procupare de a se simţi bine toată lumea care vine la noi. Toată familia s-a mobilizat pentru ca toţi cei care au trecut pragul Balului Însuraţilor din acest an să se simtă bine, locul unde ne simţim români, unde simţim respectul faţă de tradiţie”, a mărturisit deputatul Vasile Gliga. Oaspeţii balului au fost întâmpinaţi la intrare cu pâine şi sare, de un grup din Ibăneşti, în prima zi, iar în ce-a de-a doua, de hodăceni, care au avut ocazia să îi salute, conform datinei, personalităţi precum fostul ministru al Apărării Mircea Duşa, deputaţii de Bihor Gheorghe Bogdan şi Sorin Ioan Roman, prefectul judeţului Lucian Goga sau primarii Maria Precup din Reghin, Lucreţia Cadar din Deda şi Dan Dumitru Vasile din Ibăneşti. Prezentatorul balului a fost şi în acest an îndrăgitul interpret de muzică populară Marius Ciprian Pop, care a fost binecuvântat de Înaltul Bartolomeu Anania să cânte folclor. După binecuvântarea creştină a preotului Eugen Oprea din Ibăneşti, cântecul şi jocul popular şi-a intrat în drepturi, însufleţit de ansamblurile, interpreţii de muzică populară şi rapsozii din Reghin, Topliţa, Deda sau Ruşii Munţi, precum şi oaspeţi speciali, precum îndrăgitul interpret de muzică populară Dinu Iancu Sălăjan din Sălaj.

robert2 (Small)”Nu poate fi o mai mare bucurie decât să vezi atât de multă lume la un loc respectând tradiţia. Şi eu la rândul meu îmbrac cu mândrie portul popular, aşa cum o fac toţi cei care vin la acest eveniment. Spre bucuria mea, nu vin doar din zona noastră, am fost foarte plăcut impresionată să vină la mine o familie care are o masă întreagă cu oameni din Iaşi. Nu îi cunoşteam, dar au auzit de Balul Însuraților de la Reghin şi au venit să vadă cum ştim noi să ne bucurăm de aceste tradiţii. Au fost foarte încântaţi de ce au văzut. Din ce am văzut pe lista balului, sunt oameni din Bihor, Mangalia, Bucureşti, practic din toată ţara, dovadă că acest minunat eveniment a trecut graniţele judeţului în ce priveşte participanţii”, a declarat primarul municipiului Reghin, Maria Precup.

Deputatul Gheorghe Bogdan vrea să facă ,,Balul Însuraţilor” în zona Bihorului

DSCF1323 (Small)

La ediţia din acest an a „Balului Însuraţilor”a participat în premieră şi o delegaţie din Bihor compusă din deputaţii PSD, Gheorghe Bogdan şi Sorin Ioan Roman, însoţiţi de constructorul de viori cu goarnă electrice şi cu portavoce, Palladi Salvator Cornel, vioristul Cornel de la Chişcău şi Grupul ”Ţara Silvaniei”, care au oferit un recital foarte apreciat de public prin vocea deputatului Sorin Ioan Roman. ”Am răspuns cu plăcere invitaţiei colegului meu Vasile Gliga de a fi în această seară la Reghin la această sărbătoare închinată însuraţilor. Am rămas profund impresionat de prezenţa invitaţilor în porturi populare ca în vremurile de altădată, ale bunicilor. Eu am fost primar cinci mandate la Bihor, iar acum sunt parlamentar şi s-ar putea să ajung din nou primar în comuna Drăgăneşti, lângă Beiuş, unde dacă voi fi reales, am să organizez un astfel de bal şi pentru bihoreni pentru că şi noi avem un folclor autentic, solişti de valoare şi costume tradiţionale care păstrează fidel în ornamentaţie motivele tradiţionale româneşti şi a sistemelor tehnice de cusături şi ţesături. Eu prefer să fac un început şi la noi într-o astfel de sărbătoare dedicată însuraţilor, dacă Dumnezeu îmi ajută şi voi câştiga un mandat de primar” a declarat pentru „Glasul Văilor”, deputatul Gheorghe Bogdan, care a venit la bal îmbrăcat într-un costum autentic din zona Beiuşului, cu o vechime de peste 100 de ani.

Fostul ministru Mircea Duşa a venit la Reghin în calitate de însurat, cu 38 de ani în branşă

,,Îmi face plăcere de fiecare dată să particip la această manifestare a portului popular românesc din această zonă şi cred că deja „Balul Însuraţilor” a devenit un fenomen care este cunoscut în întreaga ţară şi nu numai şi cred că cei care au iniţiat acest eveniment, respectiv familia Gliga, merită respectul nostru. Datorită popularităţii care a câştigat-o evenimentul în cei nouă ani de când se organizează, aduce la Reghin porturi populare din toate zonele ţării şi faptul că românii îşi păstrează tradiţiile şi respectul faţă de portul popular, e un semn bun că nu ne-am uitat rădăcinile şi că ne respectăm istoria şi înaintaşii,, a afirmat Mircea Duşa. Totodată el a recunoscut că în materie de însurat este cu state vechi, fiind căsătorit din anul 1978 cu Ana Duşa, care i-a dăruit două fete, care la rândul lor l-au făcut bunic de patru ori.

DSCF1346 (Small)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*