Ministerul Muncii a redus cu aproape 80% subvențiile pentru serviciile sociale

Peste 2800 de persoane din Mureș, Harghita, Covasna și Alba riscă să nu mai poată fi ajutate, acuză Organizaţia Caritas Alba Iulia. Purtătorul de cuvânt al organizației, Molnar Jozsef, a precizat că la începutul acestui an, Caritas Alba Iulia se confruntă cu un deficit bugetar de aproximativ 1,9 milioane de lei, faţă de necesarul prevăzut în 2016: ”Diminuarea drastică a subvenției de stat ne periclitează programele acreditate. În timp ce în 2013, peste 3600 de beneficiari au primit subvenții de la stat, acum numai 809 beneficiari primesc astfel de subvenții. Chiar și la programul nostru de îngrijire la domiciliu, care a beneficiat de subvenții, acum numai 5 din cele 10 centre ale noastre au fost subvenționate, susține Molnar Jozsef.

Apoi, directorul tehnic al departamentului de Îngrijiri la domiciliu al organizaţiei Caritas, Andras Ildiko a explicat că cele 5 centre de servicii de îngrijire la domiciliu nu mai beneficiază de subvenție pentru că nu au avut autorizație provizorie. Ea spune că necesarul lor este de circa 1 milion de lei: ”Am pierdut, pentru microregiunea Ciucului, circa 300 de persoane care beneficiau de subvenție, pentru regiunea Covasna, în jur de 120 de persoane, iar din Mureş, în jur de 200 de persoane. Şi de la regiunea Cristuri Secuiesc și Târnava Mare s-a pierdut subvenţia pentru un număr de 150 de persoane. Este un număr foarte mare pentru noi, pe care nu știm cum am putea să îl acoperim, astfel încât beneficiarii să nu aibă de suferit”, conchide Andras Ildiko. La rândul lor, circa 1100 de copii, vârstnici şi persoane cu handicap din reţeaua Caritas s-au trezit fără o subvenție de 1,3 milioane de lei, a precizat directorul departamentului de protecție socială, Ludescher Laszlo. ”Sunt 7 centre rezidențiale, centre de zi pentru copii, pentru vârstnici și persoane cu handicap din 6 județe care nu beneficiază de subvenție de stat. În anul 2016 lipsesc 1,3 milioane de lei pentru cheltuielile de funcționare a acestor centre, respectiv 1100 de persoane sunt puse în situația de a nu beneficia de serviciile noastre”.

Menționăm că organizația Caritas mai are bani încă o jumătate de an pentru programele sale și speră să compenseze pierderile cu ajutorul administrațiilor locale, a donațiilor, a sponsorizărilor, a colectelor și a campanie 2% din impozit. (Vali Russu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*