Gerul n-a reuşit să înfrângă patriotismul de la Reghin în 24 ianuarie

Ziua Unirii Principatelor a fost sărbătorită în 24 ianuarie la Reghin printr-un spectacol intitulat „Hai să dăm mână cu mână” organizat de Primăria şi Consiliul Local Reghin în Casa de Cultură Municipală ”Eugen Nicoară”. Reghinenii au umplut Casa de Cultură a municipiului pentru a fi martorii unui moment de respect adus actului Unirii de la 1859, însufleţit de momentele artistice aduse de Fanfara Municipală sub bagheta dirijorului Papay Alexandru, Orchestra Ansamblul ”Doina Mureşului” a Casei Municipale de Cultură ”Eugen Nicoară” din Reghin, Ansamblul Profesionist ”Mureşul”, cu soliştii Leontina Pop, Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea, şi a invitaţilor din afara judeţului Ilie Medrea şi Sava Negrean Brudaşcu. ”Am trăit un moment de înălţare, mi-am dat seama că cetăţenii municipiului Reghin au nevoie de asemenea evenimente. Toată echipa de organizare a acestui eveniment a făcut o treabă extraordinară, au ştiut să dea importanţa cuvenită acestui eveniment dedicat Unirii Principatelor. După reacţia publicului, evenimentul a fost o reuşită, niciun efort nu este în zadar, când ne gândim să facem ceva pentru sufletele noastre. Mulţumiri se cuvin în primul rând lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România, că ne-a facilitat acest moment de sărbătoare. Mulțumesc tuturor reghinenilor prezenţi, au fost grozavi”, a declarat primarul Maria Precup. Seara dedicată Unirii Principatelor, la Reghin, s-a încheiat cu tradiţionala Hora Unirii, intonată de Fanfara municipală, între cele două parcuri, unde reghinenii s-au prins în horă alături de autorităţile locale, pe un ger de minus 5 grade.

Fanfara Reghinului a dat tonul spectacolului (Small)

Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul” din Tîrgu-Mureş

Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul” din Tîrgu-Mureş a fost prezent la Reghin în spectacolul „Hai să dăm mână cu mână” organizat de Primăria şi Consiliul Local Reghin cu ocazia Unirii Principatelor, prezentând pe scenă o serie de jocuri populare din Bihor, Oltenia şi Moldova, foarte apreciate de public. Au mai urcat pe scenă şi solistele Ansamblului Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea şi Leontina Pop. Acompaniamentul orchestral a fost realizat sub bagheta dirijorului Zoltan Bambo, secondat de coregraful Florin Cerghedi, director Attila Csaba Barabasi şi directorul adjunct Teodor Ţogorean. Solista Leontina Pop a interpretat un calup cu cântece de pe Valea Gurghiului, de pe patru albume personale şi şi-a încheiat recitalul cu cântecul patriotic „Foaie verde foi de cimbru, măi române să fi mândru”. „Mă bucur foarte mult că Primăria din Reghin a invitat Ansamblul Mureşul la acest frumos spectacol de 24 ianuarie, cu zâmbetul pe faţă bucuroasă, chiar dacă sunt minus 5 grade afară, în suflet noi aducem oamenilor bucurie şi linişte sufletească. Publicul îmi dă mie putere de cel puţin 37 de ani, în toţi aceşti ani publicul spectator m-a lăsat să intru, în casele lor, în suflete, m-au încurajat şi m-au răsplătit cu aplauze, cu felicitări şi cu flori şi pe această cale ţin să le mulţumesc încă odată din suflet”, a afirmat îndrăgita Leontina Pop.

Ilie Medrea a revenit pentru a treia oară la Reghin

Ilie Medrea a revenit la Reghin pentru a treia oara (Small)O voce aplaudată de publicul reghinean a fost cea a lui lie Medrea, interpretul îndrăgitei piese „Când eram fecioar acasă”, care s-a numărat printre invitaţii de onoare ai spectacolului ”Hai să dăm mână cu mână” de la Reghin. Puţini dintre spectatorii din sală şi-au amintit că în 1993, la Festivalul Concurs „Flori de pe Mureş”, organizat la Reghin adolescentul de atunci Ilie Medrea, obţinea „Premiul Tinereţii”. Inclusiv, prezentatorul spectacolului Marius Portik a comis o gafă de proporţii spunând că solistul cântă în premieră la Reghin. Născut în judeţul Alba, în localitatea Cunţa, Ilie Medrea şi-a stabilit statornicia la Sibiu, are patru albume la activ şi consideră că au fost suficiente pentru ca muzica sa să ajungă la inima iubitorului de folclor autentic. Ilie Medrea cântă numai în costum din zona Mărginimii Sibiului, spre o uşoară identificare a ceea ce este ca interpret. Provine dintr-o zonă de interferenţă dintre Secaş şi Mărginimea Sibiului, pe care o promovează oriunde cântă în ţară şi în lume, împărtăşind tuturor frumosul cântec popular românesc, când nu pledează, deoarece profesia de bază a acestuia este de avocat, fiind membru al Baroului Sibiu din anul 2000. Înainte de a-şi începe recitalul, solistul a ţinut să transmită o lecţie de românism spectatorilor reghineni ”Sara bună dragi reghineni, la mulţi ani români de pretutindeni. Vin cu mare drag, mă bucur că în această sală există respectul faţă de naţiunea română şi în primele locuri ale acestei săli au reuşit să ocupe şi edilii Primăriei câte un loc. Vă mulţumesc din suflet pentru respectul cuvenit artiştilor şi nu este puţin lucru să vă avem alături şi să am prilejul să vă mulţumesc pentru astfel de manifestări în nume personal. Am colindat lumea toată, am ştiut când plec, dar mi-am dorit să cunosc data când mă întorc. Dragii mei români, buni sau răi, cum sunteţi, nu vă schimb pe toată lumea. Ce avem noi, nu pricepem mai bine decât acasă ce avem mai de preţ. Într-o astfel de zi specială cum este cea de 24 ianuarie, nu pot decât să le spun oamenilor să se bucure alături de întreaga suflare românească, pentru că nu au avut mintea să plece de acasă să trăiască dincolo de graniţe, de unde nu de mult am venit. Vreau să vă spun că toţi cei de acolo duc dorul acestui tărâm. Dragi români, nu uitaţi un lucru, ce avem noi nu au multe popoare, de aceea îi îndrum pe toți să trăiască cu adevărat româneşte. A simţi româneşte nu este puţin lucru. A respecta valorile culturale înseamnă foarte mult pentru sufletul fiecăruia, chiar aş spune că este o hrană, ceea ce ar putea compensa orice lipsă de natură economică”, a precizat Ilie Medrea.

Sava Negrean Brudaşcu a însufleţit publicul reghinean

Ziua Unirii Principatelor marcată duminică, 24 ianuarie la Casa de Cultură Municipală ”Eugen Nicoară” din Reghin, a avut cap de afiş anul acesta în recital pe veterana Sava Negrean Brudaşcu, care a pregătit spectatorilor un recital de cântece patriotice şi cu piese din zona Sălajului. Interpreta a sosit la Reghin după un recital susţinut la Bistriţa în aceeaşi zi, în aer liber, mult sub zero grade şi a declarat că ”Publicul din Reghin îmi este foarte drag. Sunt anumite locuri unde mă simt extraordinar de bine şi unul din aceste locuri este Reghinul. La Bistriţa am cântat la minus 12 grade afară, în faţa Bisericii şi a fost extraordinar, la fel cum a fost şi la Reghin, cum merită minunatul public de aici”, a precizat solista Sava Negrean Brudaşcu pe care publicul reghinean a avut ocazia să o vadă şi să o asculte şi anul trecut la Reghin la Balul Însuraţilor. Din recitalul solistei, născută în comuna Buciumi, nu au lipsit bine cunoscutele piese „Noi suntem români” şi „Doamne ocroteşte-i pe români”, care au însufleţit publicul reghinean. La final Sava Negrean Brudaşcu a ţinut să sublinieze „Sunt iubită de public pentru că pătrund în sufletul oamenilor cu acest har extraordinar ce mi l-a dăruit Cel de Sus, acest talant pe care l-am primit de la Dumnezeu la naştere, talantul de a cânta, darul de a fi un om sincer în acest cântec. Ceea ce cânt şi ceea ce fac, o fac cu toată sinceritatea. Nu e prefăcătorie, asta simt şi mulțumesc lui Dumnezeu că m-am născută în comuna Bucium m-a lăsat să fiu aşa pe pământ” a declarat interpreta de muzică populară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*