Cine sunt cei mai bogaţi mureşeni din Top Forbes România pe 2015
Conform Revistei Forbes România în topul celor 500 de miliardari şi milionari autohtoni pe anul 2015 au intrat şi 12 mureşeni antreprenori şi administratori de companii care mai de care mai ingenioşi, din Tîrgu-Mureş, Reghin şi Sighişoara. Conform clasamentului întocmit de celebra revistă, cei mai bogaţi mureşeni au făcut avere din domenii extrem de diverse, precum producerea de bunuri din materiale plastice şi cabluri de fibră optică, fabricarea de dispozitive medicale, producţie de maşini şi utilaje forestiere, comerţ cu produse chimice, comerţ cu piese auto sau comerţ alimentar. Evaluarea oamenilor de afaceri incluşi în top a avut la bază metodologia de calcul realizată de ,,Forbes România”, pornind de la multipli medii pentru cifra de afaceri, profitul net şi capitalurile proprii, precum şi un set de coeficienţi aplicabili fiecăruia dintre aceşti indicatori financiari, pentru o estimare cât mai corectă a valorii companiilor.
Zoltan Prosszer, Mircea Oltean, Roland şi Orlando Szasz, liderii mureşeni din Top Forbes
Cel mai bine clasat mureşean în topul anual al celor mai bogaţi oameni din România pe 2015, a fost Zoltan Prosszer din Tîrgu-Mureş. Antreprenorul de la Romcab SA, producător de cabluri cu fibră optică, a ocupat locul 30, având în vedere că în urmă cu 10 ani firma era înscrisă în Buletinul Insolvenţei. Cu o cifră de afaceri de 662 de milioane de lei, un profit net de 25 de milioane de lei, cu un număr mediu de 418 angajaţi şi un total de capitaluri de 115 milioane de lei, Zoltan Prosszer a devenit astfel mureşeanul cel mai bogat conform “Forbes”.
Pe locul doi s-a clasat familia Oltean din Reghin care deţine societatea IRUM SA. Societatea are o tradiţie în producerea utilajelor forestiere din 1953 când era o întreprindere de stat, dar care a devenit o societate cu capital 100% privat românesc, în 1999 prin achiziţia pachetului majoritar de acţiuni de către SC Maviprod SRL, condusă de familia Oltean. În topul Forbes 2015 producătorul de maşini şi utilaje forestiere IRUM Reghin a intrat în forţă pe poziţia 154, depăşind Antena TV Group SA administrată de familia celebrului mogul Dan Voiculescu. Întreprinderea de Reparaţii Utilaje şi Mecanisme – IRUM Reghin, are peste 400 de angajaţi, dispune de o suprafaţă de 175.000 mp şi a realizat o cifră de afaceri în 2014 de 75 de milioane de lei cu 30% mai mare decât în anul anterior. “Este cea mai mare cifră de afaceri din ultimii 24 de ani de când a transformat intreprinderea IRUM în societate cu capital integral privat. Profitul net raportat a fost de 12, 2 milioane de lei, în creştere cu 52% faţă de 2013” precizează Forbes. În 11 septembrie 2015 familia Oltean a inaugurat la Reghin Centrul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere iFOR, prima entitate de acest gen înfiinţată în România de un antreprenor român după 1990, în domeniul agrobusiness şi forestier. iFOR este o investiţie de 2,66 milioane de Euro realizată în 21 de luni, finanţată parţial printr-un proiect European, în valoare de 1,43 milioane de Euro, din care 496.000 Euro nerambursabili. IRUM SA a lansat în urmă cu cinci luni şi primul ziar al companiei ,,IRUM – MAVI” cotidian trimestrial independent, într-un tiraj de 1.000 de exemplare per ediţie. Al treilea loc ocupat de mureşeni a fost adjudecat de fraţii Roland şi Orlando Szasz care au construit în ultimii 20 de ani un adevărat brand în sfera comerţului autohton numit sugestiv “Renania”. S-au clasat pe poziţia 155 cu o cifră de afaceri de 102 milioane de lei, profit net 14 milioane, număr mediu de angajaţi 118 şi un total de capitaluri în valoare de 66 de milioane de lei.
Violeta Oltean deţine medalia Paul Harris Felow cu trei rubine, distincţia cea mai importantă acordată de Rotary Club Internaţional
Firma Triplast SRL din Tîrgu-Mureş administrată de Kerekes Botond producător de bunuri din materiale plastice s-a clasat pe locul 178, cu o cifră de afaceri de 74 de milioane de lei şi un profit brut de 16 milioane. Următorul în top a fost producătorul de cărămizi, ţigle şi materiale de construcţii, Siceram-Sighişoara condusă de Damian Sbârcea care a prins poziţia 184 cu o cifră de afaceri de 68 de milioane de lei şi un profit net de 7 milioane. Pe locul 197 s-a clasat “Anvergo SRL”, administrată de Ioan Pastor şi Claudiu Ugran o societate cu profil de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale care a înregistrat o cifră de afaceri de 64 de milioane şi un profit net de 15 milioane. Activitatea mureşenilor în industria extractivă a început în anul 1996 la Tîrgu-Mureş, unde este şi astăzi sediul central şi a funcţionat până la sfârşitul anului 2009 sub sigla companiei Three Pharm – Departamentul de Petrol şi Gaze. Firma Three Pharm SRL, a fost înfiinţată de cei doi mureşeni în 1994, având ca domeniu de activitate distribuţia produselor medicale. Dupa un proces complex de rebranding, firma s-a prezentat în faţa clienţilor, a furnizorilor şi a comunităţii cu o nouă imagine, un nou nume şi un slogan reprezentativ. Serioşi şi prompţi în afaceri, flexibili şi consecvenţi, s-au angrenat într-un domeniu la fel de energic, reuşind să se dezvolte treptat pe o piaţă cu un pronunţat caracter concurenţial. Poziţia 280 a topului a fost adjudecată de “Dafcochim SRL” firmă de comerţ cu produse chimice, administrată de Iuliu Liviu Cojoc, care a înregistrat un profit net de 8 milioane şi o cifră de afaceri de 152 de milioane. Din topul celor 500 de bogaţi ai României nu lipseşte nici firma “Ortoprofil Prod România”, administrată de politicianul Gyorgy Frunda, care are ca principal obiect de activitate fabricarea de dispozitive medicale stomatologice. Cu un număr mediu de 209 angajaţi, cifră de afaceri de 52 de milioane de lei şi un profit net de 13 milioane, firma, s-a clasat pe locul 305.
Cea de-a noua societate din judeţ pătrunsă în primele 500 de firme din România conform “Forbes” este ,,SC Maviprod SRL,, din Reghin administrată de femeia de afaceri Violeta Oltean. Cu un număr mediu de 62 de angajaţi, o cifră de afaceri de 53 de milioane, un profit net de 5 milioane şi un total de capitaluri în valoare de 50 de milioane de lei, firma reghineană s-a clasat pe locul 344. S.C. “MAVIPROD” SRL, cu sediul în Municipiul Reghin, a luat fiinţă în 1993, este o societate cu capital integral privat – autohton, fiind 100% proprietatea familiei Oltean (compusă din ing. Oltean Mircea, Oltean Violeta şi fiul Oltean Andrei). Violeta Oltean a fost preşedintele Rotary Club Maris Tîrgu-Mureş pe anul rotarian 2014-2015 şi deţine medalia Paul Harris Felow cu trei rubine, cea mai importantă distincţie acordată de către Rotary Club Internaţional. În topul celor mai bogaţi români pe 2015 apare şi liderul comerţului alimentar din judeţ “Palascom SRL” din Tîrgu-Mureş înfiinţată în 1994 cu 14 magazine amplasate în Tîrgu-Mureş, Ernei şi Reghin. Cu o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei şi un profit net de 9 milioane, firma administrată de Măriuca Matei s-a clasat pe poziţia 446.