A nins cu Eminescu la Reghin

Anul acesta, Ziua Culturii Naţionale a fost marcată în municipiul Reghin printr-o serie de manifestări organizate de instituţiile de cultură şi de învăţământ sub auspiciile Primăriei şi a Consiliului Local. La ora 12.00, printre fulgi de zăpadă admiratorii poetului nepereche Mihai Eminescu şi-au dat întâlnire la bustul geniului literar creat de sculptorul Ion Vlasiu. Crizanteme, garoafe şi trandafiri au fost aşternute la poalele bustului lui Mihai Eminescu amplasat în apropierea Bisericii „Înălţarea Domnului”. Oameni de cultură, artişti, directori de şcoli, preoţi, consilieri locali sau simpli trecători, au adus un omagiu celui mai cunoscut poet al românilor. Cuvântul de deschidere a aparţinut Sorinei Bloj directorul Bibliotecii ,,Petru Maior” care a spus o poveste cu tâlc… despre cum s-a născut Mihai Eminescu şi apoi a amintit că reghinenii se întâlnesc de cel puţin două ori pe an la bustul poetului „În ianuarie ne întâlnim pentru a ne reaminti că Dumnezeu l-a trimis pe aceste meleaguri pe sufletul neamului românesc, Mihai Eminescu, iar în iunie ne reamintim că de fapt el s-a mutat în nemurire şi veghează şi azi de acolo asupra noastră”. A urmat la cuvânt prof. dr. Angela Puşcaş de la Liceul Tehnologic ,,Petru Maior” care a susţinut o comunicare despre viaţa şi activitatea opera poetului nepereche, în care a amintit că Eminescu s-a bucurat inclusiv de recunoaştere internaţională, opera lui fiind tradusă pe toate continentele, în aproximativ 60 de limbi. „Motiv pentru care în 1989, la 100 de ani de la moartea lui Eminescu, UNESCO a declarat acest an, anul internaţional Eminescu. Apoi în 2009 UNESCO l-a declarat pe acesta poetul anului. Deasemenea, în acelaşi an, Eminescu a intrat în celebra Carte a Recordurilor cu binecunoscutul poem Luceafărul prin cele 99 de strofe ale sale, fiind omologat ca cel mai lung poem de dragoste. Nu mă duc mai departe, dar vă spun că cei de la NASA au denumit un crater de pe Planeta Mercur, cu numele de Eminescu şi dintre sute de planete mici care poartă un nume, una se numeşte Eminescu, dar noi suntem binecuvântaţi nu că trăim pe planeta Eminescu, ci în ţara lui Eminescu, România, ţara de glorii şi de dor aşa cum frumos a numit-o în poezie „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, a precizat Angela Puşcaş.

Valentin Marica a adus în actualitate ,,Mănuşa” lui Eminescu

Un alt discurs de omagiu a fost adus de Valentin Marica, scriitor, poet şi publicist care a oferit calendare elevilor prezenţi cu imaginea poetului. Scriitorul a susţinut o comunicare şi a poemul „Mănuşa” inspirat de poezia lui Fr. Schiller. „Luceafărul se spune că este cea mai înaltă creaţie a poetului, este sinteza creaţiei eminesciene. Mircea Eliade spunea că dacă printr-un cataclism, printr-un seism ar dispărea tot ceea ce înseamnă cultură românească, am putea reconstitui cultura şi spiritualitatea noastră pornind de la poemul Luceafărul”. A urmat la cuvânt primarul municipiului, ec. Maria Precup, care a sintetizat în câteva cuvinte faptul că opera sa reprezintă însăşi viaţa sa. „Studiindu-i bibliografia, îi înţelegi şi viaţa. Gândindu-ne la această zi, ce altă minunată urare am putea să găsim pentru poporul nostru pentru această ţară, mult încercată în timp de atâtea vitregii, decât urarea aceluiaşi imens poet „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?, Braţele nervoase, arma de tărie, La trecutu-ţi mare, mare viitor!.

DSCN2072 (Small)

După cuvântul primarului au urmat un medalion literar muzical inspirat de creaţia Luceafărului poeziei româneşti susţinut de eleva Anca Timaru şi prof. Valentina Ţăreanu de la Liceul Tehnologic ,,Lucian Blaga”, eleva Alexia Buzilă şi biliotecar Ani-Mari Moldovan şi prof. Monica Pop de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” şi un grup de recitatori vocali de la Liceul Tehnologic „Petru Maior”, bibliotecar Monica Molnar. În aceeaşi zi, de la ora 17.00 Biblioteca „Petru Maior,, a găzduit lansarea antologiei de versuri ,,Poemele cetăţii”, care cuprinde creaţii ale mai multor autori mureşeni şi reghineni, printr-un spectacol de poezie şi muzică, în cadrul Cenaclului literar -muzical „Lucian-Blaga”. La eveniment au luat parte poeţi reghineni, profesori, preoţi şi elevi precum şi scriitorii: Valentin Marica, Nicolae Băciuţ, Mircea Dorin Istrate, Lazăr Lădariu şi Răzvan Ducan. Poetul nepereche al poporului român a fost aniversat de Ziua Culturii Naţionale şi printr-un recital muzical susţinut de Florin Săsărman şi Angela Kiss Mărieşiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*