Drumuri de centură în comuna Deda pentru utilajele agricole
Deşi a avut foarte multe lucrări în acest an, edilul comunei Deda a reuşit să le ducă pe toate la bun sfârşit.
Printre investiţiile realizate în cursul anulului 2015, în comuna Deda este esenţial să enumerăm şi lucrările la două drumuri din pământ care au fost pietruite, fiind transformate în drumuri de centură. În vara acestui an a fost realizat un drum paralel de centură de un kilometru, care să facă legătura între Bistra Mureşului şi Deda, fără a folosi drumul naţional, drum aflat în zona Valea Podului. Aceste drumuri au fost necesare având în vedere că în viitor nu se va mai putea intra pe drumurile naţionale cu utilaje agricole şi atelaje trase de cai. „Oamenii sunt extrem de mulţumiţi deoarece mergem paralel cu un alt drum care era foarte circulat, întrucât se face legătura cu toată suprafaţa de terenuri din zona respectivă, şi-anume Valea Podului. Reabilitarea acestui drum prin pietruire şi pus la punct înseamnă accesul cetăţenilor mai uşor şi un număr mai mare de utilaje, pot pe două drumuri paralele să urce şi să coboare fără să aglomereze circulaţia” ne-a mărturisit Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda. Un alt drum de centură este între Deda şi Bistra Mureşului, respectiv zona Pieţei de la Deda şi zona Gării CFR din Bistra Mureşului.
Nici partea de trotuare nu poate fi lăsată deoparte, având în vedere că cetăţenii din localităţile Deda, Bistra-Mureşului şi Pietriş se pot bucura acum de condiţii moderne de deplasare prin localitate.
Capelă în locul vechii mănăstiri
În centrul localităţii Pietriş era o clădire foarte veche, care pe timpuri era un loc sfânt, mai precis o mănăstire de măicuţe. „Această clădire a fost părăsită în perioada comunismului, rămânând o clădire de care nu ne puteam atinge pentru că nu aveam acordul Episcopiei, a oamenilor din Pietriş. Iată că, după ce i-am consultat, am adoptat o Hotărâre de Consiliu Local, am făcut o expertiză a clădirii. Aceasta trebuia demolată, întrucât nu corespundea cerinţelor pentru a putea fi reabilitată şi conservată, şi-atunci am demolat-o. Urmează ca anul viitor, pe acel loc să fie construită o capelă şi poate şi un parc în zonă pentru a oferi un aspect frumos şi un loc de promenadă în centrul satului Pietriş” ne-a declarat Lucreţia Cadar.
Drum asfaltat pe Valea Pietrişului
Doi kilometri şi jumătate de drum au fost asfaltaţi pe Valea Pietrişului. „Această lucrare completează cei 4 kilometri planificaţi pentru anul acesta. Valea Pietrişului este o vale mai ecologică, mai pură, o vale a localităţii Pietriş în care casele s-au împuţinat, populaţia a îmbătrânit. Am dorit să asfaltăm această vale în ideea în care cei plecaţi de aici la oraş să revină, pentru că asigurându-li-se condiţii bune de circulaţie şi condiţii bune de trai, poate în felul acesta reuşim să atragem tineretul spre comuna noastră” ne-a mărturisit primarul comunei Deda, Lucreţia Cadar.