
Dinu Ciobotă un primar cu şase mandate în slujba cetăţenilor
Dinu Ciobotă, este primarul comunei Stânceni, din 1990 şi este persoana cea mai populară din comună care a câştigat toate alegerile din primul tur. Lucrează în administraţie din 1987 şi a fost pe rând viceprimar, apoi primar interimar din 1990 şi după 1992 a mai obţinut şase mandate de primar din primul tur, ultimul mandat câştigându-l cu 78% din sufragiile alegătorilor. Astfel, putem spune că Dinu Ciobotă este omul primoridial al administraţiei locale din Stânceni, care în ultimii 25 de ani a efectuat toate reparaţiile, reabilitările şi construcţiile noi din comună.
Rep.: Care au fost cele mai importante realizări, ca primar al comunei Stânceni, în şase mandate?
D.C.: În toţi aceşti ani de când sunt la cârma Primăriei, am realizat o multitudine de proiecte necesare dezvoltării comunei, altele sunt în derulare, iar câteva în curs de elaborare a documentaţiei tehnice. Pe scurt, am construit în satul Meştera un pod din beton armat în 1995, cu bani de la bugetul de stat, am reabilitat şcoli, am construit o bibliotecă nouă, o brutărie, o haltă C.F.R., am construit Căminul Cultural din Ciobotani şi le-am reabilitat pe celelalte de pe raza comunei din fonduri proprii. Cel mai greu ne-a fost cu reabilitarea de drumuri pentru că nu am avut fonduri şi ne-am confruntat şi cu inundaţii în 2005, dar ne-am preocupat de reparaţii curente şi investiţii de reabilitare, de construire grinzi, console şi rigole dalate. În 2009 în satul Ciobotani am realizat lucrări de investiţii în valoare de 4,5 miliarde de lei vechi pentru reabilitare de drumuri şi am realizat în penultimul mandat lucrări de reabilitare de drum cu macadam în satul Meştera în valoare de 16 miliarde de lei vechi din bugetul local. O investiţie mare în valoare de 18 miliarde de lei vechi proveniţi din fonduri SAPARD s-a derulat în perioada 2006-2009 în comuna Stânceni, odată cu introducerea reţelei de apă potabilă cu cişmele stradale, de care au beneficiat 620 de locuitori şi parţial cabanele.
Rep.: Ce ne puteţi spune despre proiectul integrat derulat pe Măsura 322 în comuna Stânceni a cărui recepţie a fost executată în urmă cu o lună?
D.C.: În ultimii patru ani, cu ajutorul fondurilor europene venite pe Măsura 322 şi derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, am accesat 2.500.000 euro, pentru refacerea infrastructurii de bază în localitatea Stânceni. Proiectul a constat în trei obiective, staţie de epurare şi canalizare; pod şi străzi în comuna Stânceni, reabilitare Cămin Cultural şi construirea Grădiniţă cu Program Normal, prelungire de reţea apă potabilă şi un racord, pod nou la DN 15.
Din luna mai a anului trecut am terminat asfaltarea, am finalizat şi podul rutier, a fost definitivată reabilitarea Căminului Cultural din Meştera şi Grădiniţa din Stânceni în care îşi desfăşoară activitatea 20 de preşcolari. Singurele proiecte care au continuat şi anul acesta a fost canalizarea menajeră datorită configuraţiei terenului cu stâncă multă şi staţia de epurare. Avem acum 6,8 km de reţea de canalizare în Stânceni şi o staţie de epurare cu o capacitate de 68-70 de mc pe zi la care s-au branşat până în prezent 120 de gospodării din totalul de 200. Am prelungit 1,8 km reţea de apă potabilă care până anul trecut a funcţionat cu cişmele şi deja avem branşate circa 168 de familii la noul sistem. Momentan suntem în probe pentru staţia de epurare, iar în primăvară îi vom face inaugurarea.
Rep: Ce ne puteţi spune despre noul pod dat în folosinţă de curând în Stânceni?
D.C.: Avem un pod nou în Stânceni, cu o lăţime de 6 metri, prevăzut cu două trotuare şi o bandă de 4 metri. Podul construit din beton armat are o lungime de 68 de metri cu racorduri şi este prevăzut să reziste la greutate de peste 50 de tone. Am întâmpinat câteva dificultăţi la racordul noului pod pentru că a trebuit să facem o bandă de viraj stânga ceea ce ne-a îngreunat termenul de execuţie, dar acum totul este în regulă.
Rep.: Cum staţi cu drumurile din satele aparţinătoare?
D.C.: Am reabilitat şi în satele aparţinătoare drumuri cu strat de macadam în cursul acestui an pe o lungime de 28 de km, din care 20 km sunt deja reabilitaţi urmând ca anul viitor să facem proiecte să le asfaltăm. Mai lucrăm la o reabilitare de 1,5 km de drum în satul Ciobotani pe Valea Duşii-Mermezeu pe care îl transformăm în drum de macadam. Infrastructura drumului precum şi podeţele şi fosele de colectare a apelor se realizează definitiv şi imediat când vor fi posibilităţi financiare îl vom asfalta.
Rep: Câte dosare aveţi pentru ajutoarele de încălzire pentru iarna aceasta la nivel de comună?
D.C.: Din totalul de 500 de gospodării avem circa 150-160 de dosare care se încadrează în parametrii legali pentru ajutor la încălzirea locuinţei cu lemne. Suma se învârte între 300 şi 400 de lei pe an pentru gospodăriile care sunt mai sărăcuţe.
Rep: După şase mandate de primar în sfârşit a venit şi rândul Primăriei să o reabilităţi?
D.C.: Da, aşa e! Nu am considerat că este mai important confortul meu şi al angajaţilor Primăriei decât dezvoltarea instituţiilor de învăţământ, de cultură şi lăcaşurile de cult. Am lăsat pe ultimul plan acest aspect. Momentan reabilităm sediul vechi al Primăriei, o clădire edificată în 1900 care presupune schimbare acoperiş, modernizare birouri, reţea de internet wireless, igienizări, zugrăveli interioare, exterioare, introducere încălzire centrală, canalizare, sistem de iluminat modern şi apă potabilă branşată la reţea. Valoarea investiţiei este sub 100.000 de euro şi se realizează din fonduri de la bugetul local, termenul de execuţie al lucrării fiind în septembrie 2016, deci suntem cu doi paşi înainte.