
Despre arhitectură pentru liceeni
Cele mai bune proiecte de arhitectură din judeţul nostru premiate în cadrul “Anuala Arhitecturală Mureş 2015” au fost prezentate la Casa de Cultură “Eugen Nicoară” din Reghin, joi 10 decembrie printr-o expoziţie ce a cuprins peste 35 de lucrări.
La vernisajul expoziţiei au luat parte elevi ai Liceului “Petru Maior”, scopul acestei întâlniri fiind de a mediatiza munca pe care o desfăşoară breasla arhitecţilor, printre care se numără proiectanţii, urbaniştii, restauratorii de monumente, arhitecţii peisageri. “În momentul în care un arhitect a terminat şcoala şi a obţinut dreptul de semnătură, poate deja să lucreze. Problema arhitecţilor este că trebuie să creeze pentru România o generaţie de beneficiari educaţi care trebuie să le înţeleagă mesajele. Asta pentru că de cele mai multe ori populaţia încearcă să-şi rezolve singură problemele de concepţie.
Este vorba despre o breaslă întreagă care este puţin vizibilă în societate, dar a căror muncă în alte state europene este considerată de interes public. România nu a adoptat încă o astfel de hotărâre de a decide că munca arhitecţilor şi proiectele sunt în general o problemă de interes public, dar considerăm că explicând generaţiilor viitoare şi chiar generaţiilor contemporane despre ce este vorba în munca noastră, poate deveni mai vizibilă şi într-adevăr de interes public” a precizat Adriana Raus, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România, Filiala Mureș.
“Anuala Arhitecturală Mureş 2015”, a fost realizată pe categorii de proiecte, patru la număr şi-anume Arhitectura Locuinţei, Arhitectura altor programe decât locuinţa, Arhitectura Spaţiului Public şi Arhitectura pentru Tineri unde a fost oferit câte un premiu pentru fiecare secţiune. Câştigătorul, numit de juriul de specialitate la categoria Arhitectura Locuinţei, a fost reghineanul Klaus Birthler cu proiectul Casa Vultur”. Casa “Vultur” are o suprafaţă de 334 metri pătraţi şi se află pe strada Strâmbă din Reghin. Cu un consum redus de energie și emisii minime de CO2, este un răspuns la provocările Europa 2020, construită pentru un lutier din Reghin și familia sa.
Anuala de Arhitectură Mureș 2015 este un proiect cultural finanțat din timbrul arhitecturii, format dintr-un șir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, să recunoască, să recompenseze și să promoveze excelența în arhitectură, să anime colocviul pe tema arhitecturii în cadrul breslei și al societății, să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii