„Fibula de la Suseni” pentru şase personalităţi mureşene

Picture 916Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a decernat, de Ziua Naţională a României, diplome de excelenţă şi distincţia „Fibula de la Suseni” sportivilor BÖLÖNI László (fotbal) şi Radu VOINA (handbal), maestrului Pompeiu HĂRĂŞTEANU şi dramaturgului Alina NELEGA, omului de afaceri Rucsandra HUREZEANU şi post mortem eroului maior Tiberius Marcel PETRE.

Potrivit Ordinului Prefectului nr. 326 / 27.11.2015 diplomele de excelenţă şi distincţia „Fibula de la Suseni” sunt conferite „în semn de înaltă recunoaştere pentru întreaga activitate profesională, culturală, socială şi pedagogică, pentru aportul deosebit la consolidarea identităţii comunităţii mureşene”.

Instituită în anul 2001 de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, “Fibula de la Suseni” este cea mai valoroasă distincţie care se acordă unor personalităţi locale sau străine care au avut o activitate excepţională în beneficiul comunităţii mureşene.

 

“Fibula de la Suseni” a fost descoperită întâmplător în anul 1924 în localitatea mureşeană cu acelaşi nume şi a fost datată la sfârşitul epocii bronzului şi începutul epocii fierului, în aşa-numitul Hallstatt timpuriu sau prima vârstă a fierului, în secolul 12 î.Hr. Este cea mai importantă piesă arheologică a judeţului Mureş, a cărei valoare ştiinţifică a fost apreciată inclusiv de marele arheolog Vasile Pârvan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*