Reghinenii au serbat Ziua Naţională cu o zi în avans

IMG_0282 (Small)Primăria şi Consiliul Local Reghin a organizat o serie de manifestări dedicate Zilei Naţionale a României. Manifestările au debutat luni, 30 noiembrie, începând cu ora 12.00 în faţa Primăriei cu o expoziţie de tehnică militară, urmată de o paradă militară şi o slujbă religioasă de pomenire a eroilor. Astfel pentru al patrulea an consecutiv, reghinenii au putut admira vehiculele şi armamentul folosit de militarii români în misiunile din ţară şi din teatrele de operaţii din străinătate, expuse în centrul municipiului.

Peste 150 de reghineni au participat, la sărbătoarea românilor, 1 Decembrie, Ziua Naţională, care în ciuda ploii şi frigului de afară, au rezistat eroic la ceremonie şi la defilarea gărzii de onoare. La invitaţia Primăriei Reghin şi a Consiliului Local, la ceremonia militară au răspuns prezent maior Sergiu-Colceriu Petru, comandantul Comenduirii Garnizoanei Tîrgu-Mureş, locotenent colonel Tiberiu Adrian Filipaş şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ”Colonel Sabin Motora” şi Valentin Iacob şeful Statului Major al Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazu” Târgu-Mureş. Ceremonia a debutat cu primirea oficialităţilor, salutul drapelului de luptă şi al gărzii de onoare executat de maiorul Sergiu-Colceriu Petru. Pe scena special amaenajată în faţa sediului Administraţiei locale au urcat Maria Precup, primarul municipiului, Vasile Gliga, deputat, Alexandru Petru Frătean, senator de Reghin, o parte din consilierii locali şi primarii, Mircea Mariş de la Suseni, Petruţ Mihail de la Ideciu de Jos, Dinu Cotoi de la Batoş şi Pădurean Sorin Pompei de la Petelea. Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au continuat cu un serviciu religios de pomenire a eroilor neamului românesc care acum 97 de ani au înfăptuit unitatea naţională a românilor din anul 1918. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul ortodox Teodor Beldean şi protopopul greco catolic Boitoş Ignat Florin, care au accentuat că „Ziua Naţională a României – 1 Decembrie” este cel mai prielnic moment pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de înaintaşii noştri cărora le datorăm cel mai scump lucru din viaţa unui neam, libertatea naţională! S-a efectuat apoi trecerea în revistă a formaţiunilor militare, urmată de intonarea Imnului Naţional al României de către Fanfara Municipală condusă de dirijorul Papai Alexandru.

 

Aprecieri din partea oficialităţilor de 1 Decembrie

IMG_0295 (Small)

„Stimaţi invitaţi, preacucernici părinţi, vă mulţumesc că aţi dat curs invitaţiei noastre de a sărbătorii alături de reghineni Ziua Naţională a României. Împreună cu dumneavostră am luat decizia ca la Reghin aceste manifestări dedicate zilei de 1 Decembrie, să aibă loc astăzi pentru ca mâine efectivele armatei să poată participa la celelalte manifestări dedicate Zilei Naţionale. Vreau să le mulţumesc tuturor cadrelor militare prezente aici, oameni minunaţi care îşi poartă cu atâta mândrie şi onoare uniforma şi care doar uitându-mă la ei ne fac să fim mândri că suntem români. Dragi reghineni vă mulţumesc că sunteţi aici deşi vremea ne-a pus în dificultate, însă faptul că sunteţi prezenţi spune multe. Spune că a sta câteva zeci de minute în ploaie sau ninsoare este un gest minim de respect pe care noi îl putem face pentru eroii cu act de curaj şi demnitate de la 1 Decembrie 1918, care au restituit ţara românilor…La mulţi ani România!” Maria Precup, primarul municipiului Reghin

 

 

„Preacucernici părinţi, doamnă primar, dragi ostaşi, ofiţeri, stimaţi reghineni, fraţi români. Acum 97 de ani, Ardealul, Transilvania, românii de aici au hotărât să se unească cu ţara. Într-un gând de bucurie, de mândrie şi de speranţă fiecare avem datoria să aducem cu noi, prin noi ceva pentru ţara şi poporul nostru, pentru România şi pentru români. Este un moment în care trebuie să medităm la ce avem noi mai mult de făcut pentru ţară, decât să ne gândim ce poate face ţara pentru noi. Un gând cu care fiecare, de 1 Decembrie pleacă acasă şi sunt convins că vom găsi şi calea să fim mândrii că suntem români. La mulţi ani, români, La mulţi ani, reghineni, La mulţi ani România!”, Alexandru Petru Frătean, senator de Reghin.

 

„Onorată asistenţă, dragi reghineni, dragi români! Acolo unde m-aţi trimis, în Parlament în cei 7 ani de mandat vă asigur în continuare că voi face totul în unitatea poporului român în promovarea lui internă şi internaţională. Voi ajuta necondiţionat pe oricine mă va solicita şi chiar nesolicitat, chiar cu orice riscuri pentru a promova valorile noastre locale şi regionale, atât în Reghin, în zona Reghinului sau în judeţul Mureş. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie de mâine, vă doresc La mulţi ani, multă sănătate. Să ştim să ne bucurăm şi vă îndemn la unitate spre binele tuturor românilor din ţară şi de pretutindeni”, Vasile Gliga, deputat de Reghin.      

 

„Astăzi am venit în mijlocul reghinenilor să serbăm Ziua Naţională a României, cu o zi în avans datorită angajamentelor pe care le avem la data de 1 decembrie în municipiul reşedinţă de judeţ, Tîrgu-Mureş. Am venit cu 40 de militari din cadrul Brigăzii 6 Operaţii Speciale şi tehnică de luptă. Am adus la Reghin 2 hamviuri pe care luptătorii de operaţii speciale le folosesc cu succes de atâţia ani inclusiv în teatrele de război din Afganistan”, a declarat pentru Glasul Văilor, colonel Valentin Iacob şeful Statului Major al Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazu” Târgu-Mureş.

 

Robert Matei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*