
Evadări în realități povestite frumos de oameni remarcabili
“Iată însă că veni și clipa când, după ce umblă o vreme-ndelungată prin nisip, pe stânci și prin zăpezi, micul prinț, într-un sfârșit, descoperi un drum. Iar drumurile, toate, duc spre oameni.” (Micul Prinț – Antoine de Saint-Exupery)
A trecut deja o săptămână de la evenimentul 11even experiences organizat de JCI Târgu-Mureș, însă senzația cu care m-a lăsat mă va însoți mult timp de acum încolo. Scurtul fragment dintr-o carte știută de mulți dintre noi, nu l-am trecut degeaba la începutul acestei recenzii. E modul meu de a sintetiza cele câteva ceasuri în care, timp de cel puțin 11 minute, 11 oameni extraordinari și-au deschis mintea și sufletul în fața unei săli pline de alți oameni, la fel de extraordinari, însă în felul lor propriu și tăcut-atent. În continuare, voi încerca să mă explic.
Ritmul vieții zilnice nu menajează mereu liniștea interioară, împlinirea continuă, conservarea a ceea ce iubim și ne face fericiți. Sentimentul insecurității ne caracterizează pe toți, într-o măsură mai mare sau mai mică, iar nevoia de a fi sprijiniți și înțeleși devine perfect validă. Despre aceste exerciții, din când în când istovitoare, și modalitatea personală de a le rezolva, despre împrejurările miraculoase prin care au dat vieții o direcție și un rost cu care s-au identificat, despre demnitate și solidaritate pe fundaluri precare, despre bunătate și curaj în vremuri de criză, despre creativitate și spirit sănătos într-o lume pe alocuri nedumerită și leneșă, despre schimbarea care are nevoie să pornească din noi înșine către ceilalți – mai exact, despre toate acele lucruri cu adevărat importante ne-au vorbit însoțitorii unei zile aparent banale de week-end ploios.
Crina Laszlo, vice-președinte, și Carmen Moldovan, președinte a Organizației non-guvernamentale JCI Târgu-Mureș, au adresat celor prezenți la evenimentul din 14 noiembrie 2015, un cuvânt de deschidere. Au vorbit despre scopul și programele pe care organizația se axează: dezvoltarea personală și mediul de afaceri. Au făcut remarcat sloganul după care echipa JCI Târgu-Mureș se ghidează în acțiunile pe care le întreprinde, și anume: Be better! care îndeamnă spre autodepășire, spre dorința de a face lucrurile mai bine indiferent că gestionăm o afacere sau suntem specializați pe diferite domenii de activitate. La final, au prezentat echipa care a lucrat din greu pentru ca acest eveniment 11even Experiences Târgu-Mureș să fie unul deosebit și au pomenit sponsorii în lipsa cărora această întâlnire nu ar fi putut avea loc.
Mai apoi, Costin Gavază, actor al Teatrului Național din Târgu-Mureș, dar și moderatorul acestei întâniri, ne-a vorbit despre drumul pe care îl parcurge un actor în a deveni un personaj dintr-o piesă: este foarte complex şi nu se termină odată cu premiera. Personajul e într-o continuă cizelare, şlefuire. Îl „ducem” cu noi peste tot, îl „creştem”, îl „dospim”. Ca regizor îi place să creadă că spectacolul pe care îl realizează zice ceva, emoţionează, distrează sau întristează. Acesta consideră că spectatorul din ziua de azi are nevoie de spectacole de calitate care să-l transporte într-o altă lume, o lume care să îi rămână în suflet şi în gând.
Ovidiu Neamțu, fondatorul ideii evenimentului 11even experiences, pus în practică pentru prima oară la data de 11 noiembrie (11) 2011, a vorbit despre omul frumos: Noi nu cunoaștem frumosul, noi recunoaștem frumosul. Acesta consideră că frumusețea este pendulară, chiar la aceeași persoană, că fiecare percepe frumosul în alt fel și că din păcate, la noi în țară, există o lipsă crasă de respect, mai ales față de propria persoană.
Cei 11 “oameni mari”, pe durata câtorva ceasuri, ne-au împărtășit experiențele pe care le-au depășit cu o lecție de viață învățată:
Dan Mașca – CEO și director la REEA, este un cunoscut om de afaceri mureșean ce a inițiat numeroase proiecte pentru comunitate. Impunându-și să nu uite vreodată de unde a plecat, activitățile pe care le întreprinde sunt bazate pe sensul etimologic oferit cuvântului „afacere” = a face, astfel încât și-a construit libertatea de a alege să îi bucure pe cei din jur. Acesta a recunoscut că nu își dorește putere, însă lumea îi solicită asta.
Cora Muntean – jurnalist cu o vechime de peste 24 de ani în presa scrisă și televiziune, a descris rolul presei în răspândirea lucrurilor frumoase, a vorbit despre importanța imaginației și mai ales a capacității, pe care ești nevoit să o dobândești ca jurnalist, de a convinge prin cuvinte și de a face ca lumea care te ascultă sau te citește să se simtă “acolo”. Pe de altă parte, își pune adesea întrebarea dacă jurnalismul românesc mai slujește principiului informării publice. Consideră că s-a ajuns într-un moment în care presa satisface îndeosebi setea de senzațional și că, cu cât o satisface mai mult, aceasta crește.
Vizi Imre – descriindu-se drept actor, pe hârtie, și muzician, în fapt, consideră muzica bună o complexă formă de artă, o artă comprimată până la esență pe care nu o poți reda fără o poveste cu greutate în spate. Artistul ne-a sugerat să conștientizăm toate frecvențele care ne înconjoară, să ne lăsăm transformați în bine prin muzică și să încercăm să armonizăm viața curentă la muzicalitatea specifică spiritului nostru.
Simona Ciff este de profesie psiholog și se descrie ca fiind o persoană activă, empatică, modestă, care și-a cultivat de-a lungul timpului abilitatea de a-i încuraja pe cei din jur să atingă cea mai bună versiune a lor. A recunoscut că observă în fiecare zi negativul din jur, însă nu vede niciun rost în a-l cultiva. Laitmotivul pe care își bazează acțiunile este cel conform căruia puterea vine din interior, iar această forță vine din curajul de a experimenta viața înafara zonei de confort a fiecăruia.
Victor Miron este scriitor dar, în același timp, un fervent al lecturii. Idealist, adeptul acțiunilor novatoare într-o societate pe ale cărei principii sănătoase s-a depus praful, a devenit celebru în presa internațională datorită campaniilor de promovare a cititului în spațiile publice. Inițiatorul campaniei „Cu cărțile pe față”, al cărei motto este Bookself is the new selfie, acesta dorește să insufle generației tinere importanța cititului ori de câte ori există momente „pierdute” pe parcursul unei zile: să purtăm la noi o carte indiferent de loc sau moment este oportunitatea pe care ne-o oferim de a nu ne omorî propriul timp. Mai ales cei tineri e nevoie să înțeleagă că e foarte cool să citești, iar dacă așteaptă un semn pentru a face asta, acesta este semnul de carte.
Despina Baghiu, profesor doctor în pediatrie, cu o supraspecializare în hemato-oncologie pediatrică – un mediu despre care ne mărturisește că dezvoltă provocări continue și în cadrul căruia comunicarea se justifică precum o artă. Invitata a recunoscut că a trecut de la medicină generală la pediatrie fiindcă nu îi plac oamenii care comunică în surplus fără să spună nimic important prin ceea ce transmit. Spirit umanitar și generos, este membru fondator al Asociației Împreună pentru copiii cu cancer și este direct implicată în procesul medical și emoțional de vindecare a copiilor. Nu crede neapărat în miracole, însă e de părere că de multe ori stăm încuiați cu cheia-n mână, cu toate că suntem capabili să deschidem uși. Dacă vrem, ajugem de cele mai multe ori să și putem.
Octav Russu este medic primar ortoped-traumatolog care a pătruns, prin firea lui activă și nonconformistă, în mediul universitar deoarece consideră că pasiunea se transmite prin educație. Acesta dorește să insufle tinerilor studenți faptul că fericirea vine odată cu înaintarea în cunoaștere și că, mai ales în medicină, iubirea de oameni este răspunsul, oricare ar fi întrebarea. Invitatul a mărturisit că nemulțumirea în ceea ce privește condiția umană poate să însemne ceva benefic în măsura în care nu este o stare de a fi, ci un motor care te conduce neobosit spre atingerea mai multor idealuri.
Gabriela Farczadi este de profesie laborant biolog, însă s-a prezentat în fața celor prezenți la eveniment ca model al femeii pentru care familia este motorul vieții. În fapt, este un om care a luptat cu zâmbetul pe buze, deși adesea sufletul i-a stat îngenuncheat, pentru sănătatea propriului ei copil vindecat de cancer, dar și pentru Asociația “Împreună pentru copiii bolnavi cu cancer” pe care a înființat-o tocmai pentru a veni înaintea nevoilor părinților și copiilor care se confruntă în prezent cu aceleași temeri și dureri cu care familia ei s-a lovit în trecut. Împreună facem minuni este îndemnul care îi guvernează acțiunile, crezând neobosit că puterea oamenilor care se adună pentru același scop poate face minuni.
Ioan Sabău Pop, omul care și-a asumat dreptul de a alege bine și corect în deplinătatea situațiilor cu care s-a confruntat în carieră, dar și în complexitatea vieții de zi cu zi. Domnia sa, un reputat specialist în drept privat, profesor universitar, membru al Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera de Industrie și Comerț a României, este recunoscut pentru implicarea sa deosebită în sfera conservării patrimoniului național. Invitatul ne-a vorbit despre drept ca fiind mai mult decât o meserie, ci mai degrabă o modalitate de a influența viața întregii comunități. Din punctul său de vedere, teoria și practica unor negocieri reușite sunt elementele critice de succes în domeniul de activitate în care activează, însă consideră că indifferent de profesia aleasă tinerii trebuie să înțeleagă că vorba o dată spusă, nu le mai aparține, și că lumea nu aparține celor care pot, ci acelora care prin muncă, perseverență, decență și profesionalism vor sa realizeze un anumit lucru.
Cornel Marian Hoza este antreprenorul unei firme de design grafic și web, dar și unul dintre membri fondatori și președintele organizației Beard Brothers, probabil cea mai non-conformistă organizație din România. If you wait for perfect conditions, you will never get anything done este premisa de la care a plecat îndeplinind tot ceea ce și-a propus, fiind întotdeauna implicat în cel puțin un proiect comunitar. Consideră că înclinația multora de a eticheta este un obicei prost, că de cele mai multe ori aparențele înșală și că surprizele pozitive pot veni adesea din partea celor de la care nu te aștepți.
Hedi Hoka este doctor în psihologie, dar și autoarea clujeancă a bestsellerului “Iubesc să fiu femeie”. Promotoare a unei vieți echilibrate și lipsite de anxietate, a studiat despre mindfulness în cadrul Universității din Massachusetts și ne-a mărturisit că știința fericirii ne spune un lucru foarte clar: în proporție de 50%, fericirea este determinata de gene, în proporție de 10% de mediul în care trăim. Dar cel mai important este acel 40% care este determinat de acțiunile concrete pe care le facem zi de zi ca să fim fericiți. Invitata s-a adresat în mod special femeilor, dar și bărbaților, exprimându-se în felul ei duios și profund prin care ne-a făcut să reacționăm la faptul că cel mai frumos lucru care ni s-a întâmplat este să fim născute femei, că avem o misiune deosebit de importantă în această lume: putem să dăm viață vietii. Iar un bărbat deștept va aprecia întotdeauna acest lucru. În final, ne-a vorbit despre drama principală a femeilor, indiferent de civilizație: acceptarea necondiționată, și despre faptul că educația emoțională este foarte importantă, deoarece noi suntem responsabili pentru propriile emoții și nu factorii care ni le provoacă.
Dar din dar se face Rai este mai mult decât o vorbă. Este premisa conform căreia emoțiile conduc la acțiune, fiind o bucurie împărtășită și un prilej prin care JCI Târgu-Mureș a oferit șansa celor prezenți la acest eveniment caritabil cu și despre oameni frumoși să reprezinte un ajutor în lupta pentru viață a copiilor bolnavi de cancer. Astfel că, prin participarea a 130 de mureșeni și a 11 speakeri, cu sprijinul a 30 de sponsori, parteneri media și susținători, o sumă substanțială de bani și o serie de brațe întinse pe viitor au mers către Asociația „Împreună pentru copiii cu cancer”.
Cert este că au loc întâlniri în urma cărora lucrurile iau o turnură neașteptată, proaspătă și optimistă, care declanșează mecanisme sensibile la ceea ce înseamnă bun și frumos în această lume. Din când în când, vă propun să încetăm să ne epuizăm din mărunțișuri și să ne strecurăm în agenda zilnică un element cu adevărat important: iubirea față de oameni.
Mai multe imagini de la eveniment puteti gasi aici
Lidia LASZLO