I Love My Health – ediția a IX-a – Pregătirea pentru sezonul rece

Iarna ca mod de viață

 

E deja noiembrie. Asta înseamnă că, în orice moment de luciditate euforică, iarna poate evada de pe băncile toamnei împreună cu întregul ei borangic de povești cu iz nostalgic.
Călătoria pe care o parcurgem în viață transpare din felul unic și complex al fiecărui anotimp, oamenii preschimbându-se după chipul și asemănarea naturii. Așa cum vara ne îndeamnă la creativitate și pasiune, la descoperiri și idei turbulente, la lipsă de prejudecăți și agitație neînțeleasă, iarna ne internează, în schimb, într-o splendoare (pe care uneori doar o visăm) albă.
Prin urmare, cum ne trecem și ne petrecem sezonul rece? O întrebare elocventă pentru noi toți care, prin intermediul ediției a IX-a “Pregătirea pentru sezonul rece” a programului lunar I Love My Health, organizat de către JCI Târgu-Mureș, a adus în lumină multiple variante de răspuns.
Ești ocupat și obosit, nu vezi nici un rost în a reflecta la semnificația zilelor ce curg, iar tot ceea ce visezi sunt weekendurile în preajma celor dragi pentru a-ți reface energia? Sau poate ești tonic și binedispus mereu, te definești prin gașcă și simți că viața îți este dată pentru a te distra și știi să profiți de contextul oricărei împrejurări? Ori mai degrabă ești genul reflexiv care încă își caută senin (sau îngrijorat) identitatea, iar pentru acest lucru fie citești mai mult decât trăiești, fie experimentezi forțat situații care oricum nu te reprezintă? Se mai poate să fii chiar modelul de succes la care aspirăm cu toții, acela care a găsit armonia dintre bunăstare și o familie reușită, toate obținute pas cu pas și cu muncă pe brânci? Dacă picăm ușor pe gânduri, vom realiza că atâtea tipuri de descrieri există, câți oameni pe lume, și că despre noi încă n-a rostit nimeni ceva complet.
Pornind de la micul inventar de mai sus, Oana Raluca Cueșdeanu – psiholog clinician specialist și psihoterapeut pozitivist, a vorbit despre ceea ce se ascunde uneori în spatele înfățișării pe care o oferim celorlalți și a zgomotului vesel de fond la care zilnic participăm – depresia. Intenția speakerului nu a fost de a pune diagnostice și nici de a prezenta o întreagă culegere privind această afecțiune ci a punctat faptul că anotimpul rece accentuează indispoziția generală și poate aduce o notă deprimantă experiențelor cotidiene. Dintre metodele terapeutice care se află la îndemâna orișicui, specialistul a enumerat nutriția adecvată iernii și activitatea fizică în aer liber sau indoor, în zilele cu temperaturi neprietenoase. Aceste două modalități de a ne elibera de stres, toxine și extra calorii ne-au fost detaliate de către Daniel Pavel – personal trainer, un promoter al antrenamentelor funcționale și al obiceiurilor sănătoase, precum și de Cristina Claudia Dobrin – nutriționist dietetician, un specialist pasionat de arta culinară sănătoasă.
Participanții au interacționat cu speakerii prin intermediul discuțiilor libere și s-au implicat activ în jocuri de grup pe toată durata evenimentului. Coeficientul de bună dispoziție al fiecăruia a crescut la aflarea faptului că, după cum i-a prins norocul, au fost răsfățați cu produse de îngrijire de la Oriflame, cu ședințe terapeutice de grup și individuale desfășurate în grija doamnei psih.O.R.Cueșdeanu sau cu ședințe fitness supravegheate cu atenție de către Daniel Pavel.

ILMH 9 1
O altă surpriză a serii a fost reprezentația de zumba dance a Dianei Andrei care, împreună cu Crina Laszlo, a inițiat, implementat și dezvoltat proiectul I Love My Health, pe lângă alte inițiative nobile și de succes din cadrul JCI Târgu-Mureș.
Fericirea pășește mut prin viața fiecăruia, camuflată de întâlnirile pe care le avem cu oameni extraordinari, de o rază de soare ce taie din aspreala vântului rece, de zâmbetele sincere primite de la cei pe care nici măcar nu-i cunoaștem, de o boală de care am reușit să ne vindecăm nesperat (de repede), de glasul blând și încurajator al celor care ne iubesc, de o carte captivantă sau o cană cu ceai aromat, de un bilet la meciul echipei preferate sau o coafură (în sfârșit!) reușită, de o mâncare gustoasă savurată cu prietenii sau familia ș.a. Cu alte cuvinte, “dacă îți acorzi un cât de mic răgaz, dacă arunci, de jur împrejur, o privire odihnită, curioasă și nepătimașă, vei găsi destule argumente să te bucuri” (Andrei Pleșu).
Nu-i așa?
Lidia LASZLO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*