Tratament prin hipoterapie susţinut de Rotary Reghin

Zece copii cu nevoi speciale din Reghin, cu afecţiuni psihice şi locomotorii, beneficiază de cursuri gratuite de hipoterapie, două zile pe săptămână, după încheierea orelor de la şcoală. Cursurile de hipoterapie au loc la „Asociaţia Sportivă Zeki” cu sediul pe Str. Pandurilor, Nr. 116, condusă de 5 ani de ing. Barabasi Zoltan. Pentru cursuri au fost selectaţi pe diagnostic, copii cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani care învaţă la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 3 SAM din Apalina şi au mai avut parte de această terapie cu cai dresaţi, singura excepţie făcând-o Veronica Dedreţean care a terminat şcoala şi azi are 26 de ani, însă nu a fost exclusă din acest program de hipoterapie. Veronica suferă de encefalită cu întârziere mentală severă, care cu acest prilej şi-a sărbătorit şi ziua de naştere la centrul „Asociaţiei Sportive Zeki” alături de prietenii ei cu pizza, prăjitură şi sucuri naturale. Şedinţele de hipoterapie sunt asistate şi de psihologul Anca Perşa şi Dalia Cormoş profesor educator, cadre didactice implicate în program ca şi voluntari. Activitatea hipică în prezent se desfăşoară într-un manej circular cu diametru de 18 m şi un manej pătrat 40m/100 m în aer liber cu un efectiv de 4 cai.

Rotary Reghin şi Rotary Maris Tîrgu-Mureş au sponsorizat 6.000 de lei pentru copiii cu nevoi speciale.

Cursurile de hipoterapie de care beneficiază cei zece copii cu nevoi speciale se întind pe durata a trei luni. „Avem deja al treilea an de când susţinem cursurile de hipoterapie pentru copiii cu dizabilităţi. Hipoterapia fiind o metodă terapeutică cu animale, în cazul nostru cal, care ajută foarte mult în a corecta comportamentul acestor copii cu nevoi speciale. Trebuie să recunosc că este proiectul meu de suflet datorită pasiunii mele pentru animale, iar după ce am cunoscut-o pe doamna Perşa, la iniţiativa ei, am reuşit să îi conving pe colegii mei de Club că merită să investim în proiectul acesta. Am văzut că am avut feedback pozitiv, copii care au rezultate foarte bune şi chiar un copil care a fost integrat într-o şcoală normală. Sper din suflet ca acest proiect să îl putem continua şi în anii următori” a declarat Mihai Badiu preşedintele Club Rotary Reghin.

„Denisa are 7 ani, dar în ciuda vârstei fragede a înregistrat progresul cel mai uluitor din copiii selectaţi. Ea efectiv nu putea merge, o duceau părinţii pe braţe şi acum, după a patra serie de cursuri de hipoterapie, merge” a declarat psihologul Anca Perşa. La început „Asociaţia Sportivă Zeki” s-a axat pe cursuri de călărie şi anduranţă după care a început din anul 2008 şi echitaţia terapeutică. „Nu ne venea să credem cât de eficientă este hipoterapia, până când am început să facem acest lucru” a declarat Barabási despre începuturile în această practică. “Au fost copii care pur şi simplu au respins ajutorul unui fizioterapeut, dar aici, călărind, au cooperat fără să scoată niciun cuvânt”. În afară de exerciţiile efectuate călare şi de mângâierea calului, personalul oferă o gamă largă de ocupaţii şi activităţi pentru vindecarea fizică şi psihică a copiilor cu nevoi speciale. Datorită rezultatelor obţinute cu copii cu afecţiuni psihice şi locomotorii, familia Barabaşi este contactată din ce în ce mai mult de instituţii specializate în recuperare şi şedinţele de hipoterapie să fie asistate şi de către chinetoterapeuţi şi psihologi.

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*