”Reghin, Clipe de istorie” o carte marca Ioan Costea

Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin a găzduit în seara de 15 octombrie lansarea volumului „Reghin, Clipe de istorie” semnată de profesorul de istorie Ioan Costea. Moderatorul evenimentului a fost Sorina Bloj, directorul Bibliotecii, care a prezentat biografia autorului fără să intre în can-can-uri legate de viaţa familiară a acestuia, motivând că profesorul „a avut o viaţă exemplară în oraşul nostru”. Cartea a fost prezentată de economistul Gavril Danciu, consilier local, aflat la al patrulea mandat în funcţie şi cetăţean de onoare al Reghinului, care a definit cele 7 capitole ale lucrării.

 

COSTECostea le-a făcut reclamă gratis revoluţionarilor locali

Cartea are 107 pagini şi beneficiază de o prefaţă semnată de ec. Maria Precup, primarul municipiului, care sublinează că „Datorită specificului acestui loc şi a încărcăturii istorice pe care o poartă, a te numi cu adevărat reghinean astăzi nu înseamnă doar a trăi prezentul ci şi a cunoaşte trecutul acestui vechi şi frumos oraş”. Ideea cărţii a pornit de la două evenimente importante în istoria Reghinului, care trebuiau comemorate, respectiv 25 de ani de la Revoluţia din 1989 şi 20 de ani de istorie recentă a unui oraş devenit municipiu. Însă în paginile lucrării sunt publicate şi fotografiile Consiliilor Locale din perioada 1990 – 2012, inclusiv Consiliul Local actual. „Aceste momente, la dorinţa multora, le-am adunat într-o cărticică, care nu e chiar aşa de reprezentativă, dar care acoperă 25 de ani din istoria Reghinului”, a precizat autorul cărţii. Cel mai controversat capitol al cărţii este cu siguranţă ,,22 Decembrie 1989-Revoluţie, lovitură de stat, diversiune, cacealma?” care face precizări cu referiri la momentul 22 decembrie în Reghin, cu revoluţionarii care „au fost sau n-au fost” în ziua căderii regimului Ceauşescu. ”Avem la Reghin şi revoluţionari cu hârtii în bună regulă, pe care nu i-am trecut cu numele în carte, pentru că, dacă ei nu se fac cunoscuţi, dacă nu se bat cu pumnul în piept şi cărămida în cap că cine sunt ei, atunci nici eu nu o fac. Parcă le e jenă să spună că sunt revoluționari cu tot felul de avantaje materiale. Unul dintre aceştia, a spus că am falsificat Revoluţia, deoarece la pagina 32 din carte am publicat un bileţel în care e trecut Comitetul Poporului Liber Reghin, care de fapt e o ciornă. Acolo sunt trecute cu scris de mână mai multe nume. Acest bileţel l-am primit de la un domn pe nume Cengher, care a fost pe acolo prin balcon, foarte bătăios. L-am întrebat când s-a petrecut treaba asta, la care mi-a răspuns că în jur de ora 14:30-15:00. Eu am scris pe acest bilet 22 decembrie, ora 15:00. Consemnarea asta a supărat. M-am întrebat de unde această supărare. Păi trebuiau făcute nişte dosare de revoluţionari şi atunci Revoluţia trebuia să înceapă pe la ora 11:00-12:00, înainte de a fugi Ceauşescu, doar aşa suntem noi revoluţionari”, a declarat iritat Ioan Costea. Totuşi până la urmă chiar dacă nu a publicat numele revoluţionarilor în carte, Ioan Costea i-a pomenit cu numele în sală pe cei şase ,,magnifici” în ideea în care poate vreunul ar fi fost prezent la lansare şi ar fi dorit să menţioneze în faţa publicului ,,actele de eroism” pentru care au obţinut „Certificatul de Revoluţionar”.

 

„Evident câteva subiecte din această carte vor face tema unor nemulţumiri unor persoane”

La eveniment a răspuns prezent şi ing. Eremia Pop, fost primar al Reghinului între anii 1992-1996 care a ţinut să precizeze ”Mă bucur că domnul profesor Costea abordează câteva subiecte sensibile, care de multe ori ne stă în caracter să le edităm sau să le ascundem sub preş. Suntem cu toţii convinşi că de multe ori nu criticăm anumite lucruri urâte. Suntem complici la deplasarea noastră spre un tobogan extrem de păgubos. Profesorul Costea, pentru prima data în Reghin, prezintă lucruri care până acum au fost evitate. Ele însele, fapte reprobabile, au fost prezentate dintr-un unghi, încercând să le dăm o lumină favorabilă lucrurilor urâte. Evident, câteva subiecte din această carte vor face tema unor nemulţumiri unor persoane, fiind obişnuiți să lăudăm lumea din jur, în special lumea în funcţii. Constat o deşănţare a conduitei morale, prin a lăuda oamenii care sunt la putere. Am participat la multe evenimente, şi culmea cum, în 20 de ani, s-a stricat lumea, sub ochii noştri. De aceea mă bucur că profesorul Costea subliniază în carte nişte aspecte despre revoluţionari. Orice lucru e discutabil, dar ele trebuie spuse şi prezentate obiectiv cât se poate”, a spus Eremia Pop.

 

”Pentru unii istoria adevărată este istoria care ne place”

La final autorul cărţiI s-a adresat contestatarilor săi, spunând: „Pentru unii istoria adevărată este istoria care ne place. Dacă nu e pe gustul nostru, e falsă. De treaba asta am ținut cont. Place, nu place, asta a fost”, nu înainte de a face cunoscut publicului noua sa carte despre Reghin, care va apărea anul viitor. „Mai am în lucru o carte, care sper să o termin anul viitor, dacă voi mai trăi. Sunt obligat să trăiesc pentru a scoate această carte, care va fi despre populația și străzile Reghinului, începând de la o populație de 80-100 de locuitori, cât a avut Reghinul la începuturi, până la cei peste 30.000 de locuitori cât are Reghinul astăzi. Va fi o istorie a străzilor din Reghin , 156 de străzi, cu numele lor în limbile germană, maghiară și română.Vor fi străzile care au o istorie, deoarece au apărut străzi acum 15-20 de ani care nu au niciun fel de istorie, dar sunt şi ele consemnate. Această carte va trebui să apară în primăvara anului viitor”, a precizat în încheiere autorul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*