Placă memorială pe casa părintească de ziua Doamnei Virginia Zeani

DSC_3724Soprana Virginia Ziani, născută la Solovăstru a împlinit în data de 21 octombrie 90 de ani. Cu această ocazie, la iniţiativa profesorului Ioan Baciu, fiu al satului Solovăstru a avut loc un eveniment care să marcheze această importantă aniversare.

„Ne bucurăm că ziua de astăzi este cunoscută nu doar solovăstrenilor, ci şi celor din judeţ şi din ţară. Este un eveniment unic pentru noi pentru că Virginia Ziani, o mare soprană a secolului XX împlineşte 90 de ani. Cu această ocazie, am dorit să montăm pe faţada casei părinteşti o placă memorială care să amintească tuturor celor care trec pe aici despre această vestită personalitate. Mă simt foarte fericit pentru că acest lucru a fost posibil şi să realizez azi un deziderat de-al meu mai vechi” a declarat profesorul Ioan Baciu. Acesta o cunoşte şi a purtat discuţii cu soprana de fiecare dată când a avut ocazia.

„M-am născut la Solovăstru” acestea sunt cuvintele sopranei care de zeci de ani, aminteşte de această localitate oriunde Virginia Ziani a fost prin lume, pentru că pentru ea a fost un loc unde s-a simţit fericită.

La eveniment au luat parte locuitori ai Solovăstrului, apropiaţi ai sopranei, conducerea administraţiei publice locale, dar şi preotul Ganea care a sfinţit această placă memorială.

Născută Virginia Zehan, (n. 21 octombrie 1925, Solovăstru, judeţul Mureş, este o solistă română de operă, una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50, ’60 şi ’70 ai secolului XX, timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma, cântând împreună cu cei mai renumiţi tenori, de la Beniamino Gigli şi Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti şi Plácido Domingo.

Virginia Zeani este considerată una dintre cele mai importante soprane ale secolului XX. Este cea mai bună „Violetta Valerz”, din Traviata, din toate timpurile. Acesta este rolul pe care l-a interpretat de aproape 700 de ori. Din România a plecat în Italia, în 1946. Era deja considerată o voce excepţională. În 1948 avea să debuteze în rolul Violetta din „La Traviata”, de Giuseppe Verdi, la Teatrul Duse din Bologna. A produs o revelaţie în lumea operei şi nu numai. Faptul că era o voce de excepţie a fost confirmat în momentul în care, în 1952, a înlocuit-o pe Maria Callas într-un spectacol la Teatro Communale din Florența.

Calea spre succesul absolut era deschisă. A fost pe cele mai mari scene ale lumii: Teatro alla Scala din Milano, Opera di Roma, Metropolitan Opera din New York, în teatre de operă din Marea Britanie, Irlanda, Spania, Franța, Portugalia, Statele Unite ale Americii. A cântat alături de nume grandioase ale genului liric: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Franco Corelli.

A fost căsătorită timp de 34 de ani, cu Nicola Rossi-Lemeni (1920-1991). De pe scenă s-a retras în 1983 și a devenit una dintre cele mai apreciate profesoare de canto la nivel mondial. A revenit în România acum câţiva ani pentru a participa la lansarea volumului biografic „Canta que te passa”.

DSC_3739

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*