Îndrăgostiţi de dealuri, au plecat din inima Bucureştiului pentru viaţa la ţară
Auzisem de ceva vreme de cei doi tineri, iar povestea lor mi s-a părut interesantă, aşa că într-o sâmbătă, am ajuns la ei acasă pentru a le afla povestea.
Bianca şi Adrian au lăsat Bucureştiul pentru traiul de la ţară, în satul Caşva. Am stat cu toţii la masă, am mâncat pandişpan cu ouă de casă, am băut apă proaspătă de munte alături de un sirop de mure. Entuziasmul cu care şi-au relatat povestea ne-a dovedit că agitaţia din Bucureşti nu le lipseşte.
De la „Cai verzi pe pereţi” la case pe dealuri
Adrian Cioban îşi are rădăcinile în satul Caşva, deşi s-a născut şi crescut în Bucureşti. Vacanţele le petrecea la ţară, astfel că dragostea şi apropierea de natură l-au cucerit de mic. „Veneam aproape în fiecare vacanţă aici. Ideea de a ne muta nu a fost nouă, mereu m-am gândit că mi-ar plăcea să locuiesc la sat”. Înainte să se mute în Caşva, Adrian a administrat câţiva ani un cartier rezidenţial, apoi, după plecarea din firma respectivă s-a mutat în Caşva.
Bianca a venit prima dată în această zonă în urmă cu mai bine de patru ani. Locurile de aici, peisajul, arhitectura caselor au cucerit-o din prima clipă. Este orăşeancă getbeget, de meserie arhitect de interior. La Bucureşti a avut o firmă de autocolante decorative cunoscută drept „Cai verzi pe pereţi”. Pasiunea pentru arhitectura locuinţelor din mediul rural, dar şi dorinţa de a avea o casă pe deal au făcut-o încă din copilărie să-şi dorească să trăiască la ţară. „Îmi doream de mică, asta toţi prietenii o ştiu, o casă pe deal pentru că bunica mea locuieşte în Brăila într-o zonă de şes. Când am ajuns aici, mirată fiind, i-am spus lui Adi <<Uite!! Şi pe dealul ăla mi-ar plăcea o casă…şi pe celălalt!!>> Deocamdată locuim la baza dealului şi poate cu timpul o să reuşim să urcăm pe deal. Când m-am mutat aici m-a atras foarte mult şi arhitectura tradiţional românească” ne-a spus Bianca.
Nu a fost o decizie grea pentru niciunul dintre ei să facă o astfel de schimbare în viaţa lor. Greu este faptul că sunt departe de prieteni, însă peisajul din Caşva a reuşit să le convingă prietenii să vină ei aici, destul de des.
„Am reuşit repede să ne facem prieteni aici pentru că Adi este neam cu mai mult de jumătate de sat şi are foarte mulţi veri de vârsta noastră. Cu limbajul a fost mai greu pentru că multe cuvinte, regionalisme, nu le cunoşteam. La un moment dat mă plictisisem să întreb ce înseamnă un anumit cuvânt şi-atunci am ajuns să intuiesc” ne-a mărturisit Bianca. De când s-au mutat aici, au intrat în rolul omului de la ţară, au fost la fân, la pus şi scos de cartofi. Au chiar o mică grădină în care cultivă cele necesare. „Am vrut şi ne bucurăm că am reuşit să împletim activităţile pentru că noi avem şi perioade când stăm şi trimitem mailuri, iar apoi mergem în grădină. O avem pe mama Uţă (bunica lui Adi n.r.) care ne ajută şi ne place că ne explică ce şi cum trebuie să facem. Avem deocamdată găini şi iepuri de care avem grijă” a adăugat Bianca.
Nu este ca şi cum cineva te-ar fi trimis forţat să faci treaba asta, ci din contră, ei şi-au dorit-o şi o fac cu drag. Nu îşi doresc să transforme viaţa într-una monotonă şi din acest motiv apreciază diversitatea de lucruri pe care o pot face în aceste locuri. „Ne place ideea de schimb de aici. Adică nu trebuie să avem noi tot ce ne trebuie. De exemplu, dacă cineva are nevoie de ajutor la fân, îi ajutăm şi în schimb primim lapte” ne-au mărturisit cei doi tineri.
Proiect de restaurare a casei vechi pentru încurajarea turismului rural
La scurt timp după ce s-au mutat aici, au descoperit o casă veche a căror proprietari au dorit să o pună la pământ, iar ei ţin neapărat să o salveze.
Din dorinţa de a scoate în valoare simplitatea locurilor descoperite şi de a păstra puţinul care a mai rămas din tradiţionalul sătesc şi-au dorit această casă pe care au primit-o donaţie. Este vorba despre o casa veche din lemn, construită în anul 1961.
Bianca şi Adrian îşi doresc să încurajeze turismul rural, astfel că au analizat situaţia, starea casei şi aşa au ajuns la decizia de a o strămuta. „Având un teren aproape de casă, am cerut părerea unui meşter din zonă pentru a vedea dacă există posibilitatea de a muta casa acolo, de la care am primit un răspuns afirmativ”.
Planul celor doi tineri este de a transforma această casă într-una de oaspeţi, o aşa zisă pensiune agroturistică. Terenul pe care casa se doreşte a fi strămutată, aflat la aproximativ 50 de metri, este unul ideal pentru activităţi de turism, având în vedere că pe lângă domeniul lor curge un pârâu. Pe lângă asta, vor ca meşterii din zonă să fie cunoscuţi, iar tradiţiile locale să nu fie uitate.
Proiectul are nevoie de sprijinul nostru
Pentru că finanţele celor doi nu sunt suficiente pentru a pune în practică acest proiect, au demarat o campanie de crowdfunding, o metodă prin care se pot finanţa diferite idei, de obicei online, pentru a sprijini cauze, proiecte sau inițiative. Concret, Bianca şi Adrian au nevoie de sprijinul şi ajutorul nostru pentru a aduna suma de 40 de mii de dolari, bani necesari ca acest proiect să fie dus la bun sfârşit. Banii se pot dona accesând site-ul https://www.indiegogo.com/projects/be-our-guest-in-romania-at-casva-guesthouse#/
Există o perioadă limitată de timp în care cei interesaţi pot dona, din cele 60 de zile disponibile au mai rămas puţin peste 40 de zile.
Puteţi dona orice sumă doriţi, iar contribuţia voastră va fi răsplătită, motiv pentru care iniţiatorii proiectului s-au gândit la diferite lucruri pe care să le ofere în schimbul ajutorului acordat, în funcţie de suma donată. De exemplu pentru 5 dolari veți primi o carte electronică, cu un special vă mulțumesc, pentru 20 de dolari, veţi primi o carte poştală, cu imaginea viitoarei case pictate manual, pentru 40 de dolari puteţi primi o lingură de lemn lucrată de un meşter local, în timp ce pentru 250 de dolari veţi primi în schimb o bluză tradiţional românească, realizată manual de un meşter din zonă.
Un motiv ce ar trebui să ne facă să donăm este faptul că zona respectivă este foarte slab promovată în ceea ce priveşte turismul şi e păcat să nu poată fi explorată la maxim.
„Zona are un mare potenţial turistic, iar asta am văzut-o din entuziasmul prietenilor noştri care au fost mai mult decât bucuroşi să petreacă aici câteva zile şi chiar să revină. Toţi ne-au spus că trebuie să facem ceva cu zona. Ne-am pricepe la ceva ce ţine de domeniul turismului, mult mai mult decât să facem ceva specific zonei, agricultură de exemplu” au precizat tinerii.
Între 6 şi 8 persoane vor putea fi găzduite aici, după realizarea proiectului. Casa nu va suporta foarte multe modificări faţă de proiectul iniţial, va avea trei dormitoare cu băi proprii, o bucătărie cu zonă de luat masa şi o cămară cu produse locale de unde turiştii se vor putea aproviziona.
Există o mulţime de activităţi pe care cei care vin aici le pot derula. Există posibilitatea de a se plimba cu trăsura trasă de cai, de a vizita stâni, de a se plimba cu bicicleta plus multe alte activităţi recreative într-un cadru natural, totul în funcţie de perioada anului în care vizitaţi zona. Pentru a trăi cu adevărat tradiţional şi a simţi pe viu ce înseamnă viaţa la ţară, turiştii vor avea la dispoziţie o grădină cu legume pe care o vor putea utiliza.
Pentru a promova şi mai mult zona în care trăiesc, au creat o pagina de facebook intitulată „Caşva Village” unde postează diferite activităţi pe care le desfăşoară în zonă, evenimente locale la care cei interesaţi pot lua parte, oameni ai locului care au o poveste de spus şi tot ce ţine de tradiţie şi de obiceiurile locurilor.