Rodul toamnei cinstit la Sărbătoarea Mărului de la Batoş

batos 4La primele ediţii Sărbătoarea Mărului de la Batoş însemna mai mult un eveniment local, însă cu fiecare ediţie trecută, sărbătoarea s-a dezvoltat, s-a promovat ajungând la prestaţia de astăzi.

 

Ediţia a XIV-a a Sărbătorii Mărului de la Batoş s-a desfăşurat sub semnul ploii, însă în ciuda acestui fapt, doritorii nu au întârziat să apară, producătorii şi-au vândut produsele, iar organizatorii au pregătit totul ca la carte.

 

Cinste Eroilor prin dezvelirea unui monument

batos

 

Reuşita evenimentului o dovedeşte numărul impresionant de participanţi. La ora 12:00 cei prezenţi şi-au dat întâlnire în parcul din apropierea Şcolii Generale unde avea să fie dezvelit „Monumentul Eroilor”. A început să plouă, să bată vântul, însă asta nu i-a oprit pe cei prezenţi să continuie programul stabilit.„Am credinţa că această ploaie va face ca merele de Batoş să fie mai mari, mai bune, mai frumoase şi mai căutate. Va face ca producătorii din toată comuna Batoş să-şi poată vinde şi să câştige de pe urma trudei lor.Am început sărbătoarea noastră cu sfinţirea şi dezvelirea monumentului eroilor. Poate mulţi dintre dumneavoastră şi-au pus întrebarea de ce un monument al eroilor la Batoş?

Dat fiind faptul că anul 2015 a fost declarat anul Veteranilor de Război s-a cuvenit ca pe raza comunei să pornim această acţiune de a amplasa monumente ale eroilor. Trebuia să începem mai repede pentru a prinde în viaţă câţiva veterani de război, deoarece astăzi, din păcate, mai avem un singur veteran de război pe raza comunei. Consider că avem obligaţia de a-i cinsti pe eroi şi de a ne înfrumuseţa locurile în care trăim şi de a lăsa ceva în urma noastră” a declarat Dinu Cotoi, primarul comunei Batoş. Alăturat de acest monument, stă la loc de cinste o copie a Coloanei Infinitului, semn a recunoştinţei fără sfârşit pentru eroi.

 

Nu doar merele au avut loc de cinste la Sărbătoarea Mărului de la Batoş. Toate roadele pământului începând de la struguri, vin, must până la legume, fructe fel de fel, miere de albine, compoturi, dulceaţă au fost expuse în parcul din centrul localităţii Batoş. Tot aici a fost amplasat şi un măr imens ce a atras privirile celor prezenţi, care nu s-au mulţumit doar cu privitul, ci din contră, au dorit să se întoarcă acasă cu o amintire, pozându-se cu acesta. , „Seceta a afectat destul de puternic producţia de mere din acest an şi astfel poate merele sunt mai mici şi mai puţine, dar vă asigur că oricare din produsele expuse aici sunt mult mai bune şi mai căutate decât alte produse de pe rafturile supermarketurilor”

 

Crescătorii de animale nu au fost uitaţi nici de această dată de organizatori, oferindu-li-se un rol important în cadrul acestui eveniment prin posibilitatea de a pune în valoare prin prepararea unor mâncăruri cu un gust deosebit. „Crescătorii de animale şi toţi truditorii din agricultură s-au încăpăţânat să lupte cu preţurile mari la motorină, la insecticide, pesticide ori cu orice alte cheltuieli şi să producă produe tradiţionale româneşti, motiv pentru care-i felicit şi le mulţumesc pentru puterea de muncă” a adăugat Dinu Cotoi.

 

Muncă în echipă

 

Primarul comunei Batoş, Dinu Cotoi, a ţinut să scoată în evidenţă echipa alături de care a lucrat, oamenii care au pus suflet, punându-şi la dispoziţie chiar şi timpul lor liber pentru ca organizarea acestui eveniment să fie o reuşită. „Mulţumesc în primul rând domnului viceprimar Ioan Gliga care împreună cu muncitorii de la gospodărie comunală, cu aparatul Primăriei, cu Consiliul Local au pus suflet şi au trudit” a menţionat Dinu Cotoi.

 

În fiecare an, un sat din comună se ocupă de amenajarea standului de la intrarea în parc cât şi de scenă. De această dată, această sarcină a revenit satului Uila, care nu s-a lăsat mai prejos faţă de celelalte sate care au amenajat standul anii trecuţi.

 

Nunta de Aur şi premierea văduvelor de război

batos 5

Pe lângă posibilitatea de a vizita şi cumpăra produsele prezentate la Sărbătoare, cei prezenţi au avut ocazia să asiste la programul artistic desfăşurat pe scenă, unde au urcat ansambluri şi grupuri folclorice locale.

Programul a fost întregit de muzica populară a soliştilor Alexia Aştelian, Mihaela şi Ciprian Istrate, Vasilică Ceteraşul şi un recital susţinut de Mircea Rusu Band.

 

În acest an, un singur cuplu în viaţă a fost identificat în registrul căsătoriilor înregistrate în urmă cu 50 de ani. Astfel că din partea Administraţiei Publice locale, familiei Şuba Albert şi Ana din localitatea Uila. Şi văduvele veteranilor de război au fost premiate în semn de recunoştinţă, astfel că administraţia locală a oferit atenţii doamnelor Ana Şerbănuţ, Victoria Paşcan şi Anastasia Cornea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*