Aproape 240 de cupluri au spus DA în 2015 în faţa ofiţerului de stare civilă la Reghin

Evoluţia numărului de căsătorii la Reghin între anii 2014 – 2015 a înregistrat creşteri semnificative, conform ultimelor date furnizate de Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Reghin. Anul 2015 faţă de 2014 a înregistrat creşteri de aproximativ 20% la numărul de căsătorii înregistrate la compartimentul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Reghin şi 20 % la numărul de zile în care s-au oficiat căsătoriile.

 

Mai multe cupluri au preferat să se căsătorească în zilele lucrătoare ale săptămânii

 

„Dacă în anul 2013 la Reghin şi-au spus „DA” în faţa ofiţerilor de stare civilă 220 de cupluri, în anul 2014 s-au căsătorit 204 cupluri şi în anul acesta estimăm că se vor încheia 245 de căsătorii până la finalul anului” a declarat pentru Glasul Văilor, şef serviciu comisar şef de poliţie Matei Ioan Mugurel. O caracteristică a anului 2015 ar fi faptul că o serie de cupluri au decis să-şi încheie căsătoriile în zilele lucrătoare ale săptămânii (luni, marţi, miercuri, joi şi vineri). Una dintre cauze ar putea fi şi faptul că începând de la 1 ianuarie 2015 oficierile de căsătorii în zilele nelucrătoare sunt taxate cu 100 de lei în zilele de sâmbăta şi 200 în zilele de duminica, conform Anexei Nr. 4 la Hotărârea Consiliului Local 227 din 15 decembrie a anului 2014. „Prin aprobarea acestor taxe locale, la Primăria Reghin pentru oficierea căsătoriilor în afara programului de lucru, ne-am aliniat astfel celorlalte primării din judeţ şi din ţară, ce au de mulţi ani instituită o astfel de taxă” a mai precizat Matei Ioan Mugurel.

 

103 zile din acest an lucrătorii compartimentului de Stare Civilă le-au dedicat căsătoriilor

 

Oficierea căsătoriilor şi în zilele lucrătoare gratuit a adus o schimbare în statisticile pe ultimii trei ani, care arată că în anul 2013 ofiţerii de stare civilă au oficiat căsătorii în 79 de zile din an, în 2014 au oficiat în 87 de zile din an, iar anul acesta până la începutul lunii octombrie s-au oficiat căsătorii până în prezent în 103 zile şi se estimează că vor ajunge la o cifră de 110 până la finele anului 2015. Practic s-au oficiat căsătorii în 20 de zile în plus faţă de anul 2014. „Faptul că se oficiază căsătorii şi în cursul săptămânii este un avantaj pentru tot mai multe cupluri care doresc, pot să îşi organizeze mai uşor nunta, dacă-şi ”separă” oficierea căsătoriei la starea civilă de cununia religioasă, de şedinţa de fotografii şi deschiderea petrecerii de la restaurant.

Dincolo de stresul activităţilor matinale de pregătiri specifice evenimentului din acea zi, mai trebuiau să urmărească respectarea altor 3 intervale orare prestabilite, fapt ce amplifica şi mai mult această stare” a declarat Matei Ioan Mugurel. Mai trebuie precizat faptul că pentru zilele de sâmbătă şi duminică angajaţii compartimentului de Stare Civilă nu sunt plătiţi, neexistând posibilitatea retribuirii orelor suplimentare efectuate, „iar prin compensarea cu zile libere, sunt afectaţi restul cetăţenilor în obţinerea documentelor de stare civilă solicitate” , a precizat în încheiere, şeful serviciului, Matei Ioan Mugurel.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*