„Ziua Câmpului” pentru producătorii de hibrizi de porumb

ziua campului dumbravioara 2Agroprest a organizat o întâlnire în câmp intitulată sugestiv „Ziua Câmpului”la care au luat parte fermierii şi producătorii de hibrizi de porumb.
Evenimentul s-a desfăşurat pe platforma demo a societăţii Agroprest din Dumbrăvioara unde şapte companii partenere precum Syngenta, Monsanto, KVS, DONAUSAAT, SAATEN UNION și BELCHIM au avut la dispoziție o suprafață de teren de 10 ha pentru a  testa un număr de 32 hibrizi de porumb. „Ziua Câmpului” s-a dovedit a fi un eveniment de proporţii în contextul în care au participat aproximativ 300 de fermieri veniţi din zona centru a ţării.
„În cadrul simpozionului au fost prezentate noutăţi a hibrizilor de porumb, toleranţa lor în anumite zone în special în regiune. Terenurile cultivate astăzi aici sunt terenuri luate în cultură doar de doi ani, cu o fertilitate destul de scăzută. Am realizat în aceşti doi ani o producţie destul de mare, ceea ce poate să ne ofere suportul de fertilizare a solului” a declarat Dragoş Moldovan, reprezentantul firmei Agroprest.
Este important de menţionat faptul că hibrizii de pe platforma de la Dumbrăvioara se încadrează în limitele climatice ale zonei. Pe aceste loturi demo, fiecare fermier poate vedea ce anume li se potriveşte mai mult, având în vedere faptul că doar ei îşi cunosc foarte bine ferma. Îşi pot face o idee despre potenţialul hibrizilor şi de tehnologia aplicată.

Redarea fertilizării terenurilor

Foarte important pentru reprezentanţii Agroprest este punerea în valoare a terenurilor lăsate de izbelişte şi chiar necultivate încă de la Revoluţie. Pe întreaga zonă de activitate a Agroprest care se întinde pe aproximativ 25 de kilometri, au găsit la început terenuri epuizate, fără rezerve naturale de elemente chimice. „Am făcut o cartare a solului şi am scos în evidenţă faptul că unele elemente chimice cum ar fi fosforul, există în concentraţie de maxim 1% din ceea ce ar avea nevoie o plantă pentru o mai bună dezvoltare. Noi încercăm să redăm această fertilitate, să facem planuri de fertilizare corecte. Punem la dispoziţia fermierilor o varietate foarte mare de hibrizi de porumb începând cu grupa 250 FAO şi terminând cu grupele de maturitate 450 FAO. Proiectul pentru noi este nou şi vrem să devină obişnuinţă pentru această zonă. Parcelele pe care le avem aici de faţă au fost comasate în urmă cu doi ani. Iniţial pe această parcelă de 10 hectare erau 15 proprietari. Încă se văd limitele parcelelor şi felul în care terenul a fost lucrat şi tocmai de aceea noi încercăm să redăm fertilitatea solului prin lucrări foarte profunde şi lucrări de nivelare astfel încât uniformitatea să fie una exemplară” a declarat Radu Bercu, reprezentant Agroprest.
ziua campului dumbravioara 3Printre fermierii prezenţi la eveniment l-am întâlnit şi pe Vultur Teodor, primarul comunei Lunca, în viaţa căruia agricultura joacă un rol important. „Încerc să particip la cât mai multe simpozioane legate de agricultură întrucât sunt agronom de meserie. Am practicat agricultura încă din anul 1980 şi o continui şi astăzi sub o formă mai mică, am undeva la 300 de hectare de cultură. Agricultura nu este chiar atât de simplă pe cât pare pentru că evoluează în fiecare an şi la fiecare simpozion apar noutăţi, iar ce am aflat acum punem din nou în practică. Dacă nu eşti informat şi nu lucrezi, pierzi trenul, cum s-ar spune! De câţiva ani de zile cultiv din hibrizii Pioneer şi Monsanto, care la mine în comună se pretează în condiţii bune. Am obţinut recolta pe care mi-am propus-o, în anul 2014 am crezut că nu vom mai ajunge la producţiile obţinute anterior, dar în 2015 ne-am apropiat şi chiar am depăşit unele culturi, ceea ce pentru noi este foarte mult” a declarat acesta.
Pe lângă toate explicaţiile date, fermierii veniţi la această întâlnire s-au putut bucura de muzică populară live alături de solista Vlăduţa Lupău, dar şi de bucatele alese pregătite de organizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*