„Ştafeta Veteranilor” pleacă de la Oarba de Mureş la Cluj Napoca

Sâmbătă, 10 octombrie a.c., începând cu ora 10.00, va avea loc plecarea „Ştafetei Veteranilor” de la ansamblul monumental Oarba de Mureş spre Cluj-Napoca, locul în care va fi organizată o ceremonie militară de predare a ştafetei, în data de 11 octombrie, orele 12.30. Activitatea va marca aniversarea eliberării oraşului Cluj-Napoca, la 11 octombrie 1944. În cadrul ceremoniei va fi înmânat „Drapelul Veteranilor” unui veteran de război. Drapelul va fi arborat ulterior în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca. Mircea Lucinschi, reprezentantul Asociaţiei „Invictus” se va adresa asistenţei şi se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor neamului.

Militarii care poartă ştafeta vor opri pentru un scurt moment comemorativ la placa ridicată în memoria eroului- maior (p.m.)Tiberius Petre din oraşul Iernut. În localităţile Iernut, Luduş, Luna, Câmpia Turzii şi Turda, membrii ştafetei vor fi întâmpinaţi de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi de veterani de război.

„Ştafeta Veteranilor” este o activitate sportivă de masă care se desfăşoară la iniţiativa asociaţiei de voluntari „Invictus”, formată din militari activi, majoritatea dintre ei având la activ mai multe misiuni în teatrele de operaţii.

Activitatea sportivă a debutat vineri, 4 septembrie, la Monumentul Eroilor Patriei din Bucureşti. Ştafeta este reprezentată de un drapel tricolor, aceasta fiind purtată de militarii voluntari ai echipei “Invictus” România pe o distanţă de peste o mie de kilometri, pe patru trasee care corespund, în principal, cu direcţiile de acţiune ale Armatei României, în anul 1944, pentru eliberarea teritoriului naţional. În fiecare din localităţile unde s-au desfăşurat lupte, purtătorii ştafetei vor înmâna un drapel naţional veteranilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, urmând ca acestea să fie predate autorităţilor locale şi să fie arborate pe un edificiu reprezentativ pentru comunitate. Purtătorii Ştafetei Veteranilor vor ajunge pe 25 Octombrie, la Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostaşului Român”.
Evenimentul este organizat în contextul Anului Veteranilor de Război şi al sărbătoririi, la 25 Octombrie, a Zilei Armatei României, fiind susţinut de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” şi Asociaţia de Caritate din Armata României „Camarazii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*