Meditaţia sau cum să îţi faci loc în tine pentru tine
Emoţiile și sănătatea (partea a II-a)
Este sfârșit de septembrie și toamnă, deci. Fiecare anotimp are avantajele lui, iar posibilitatea de a lăsa să plece ceea ce nu poate fi păstrat este cel mai mare dintre ele. Am citit de curând vorbele unui autor necunoscut: The trees are about to show us how lovely it is to let the dead things go*. Urmarea firească a fost punerea pe gânduri…și găsirea câtorva semnificații.
Curățenia în plan mental, spiritual și fizic se aseamănă mult cu marea curățenie pe care o efectuăm în casele proprii, odată cu schimbarea anotimpurilor. Tot așa, pentru a face loc noului în sfera inimii și minții noastre, trebuie să punem lucrurile în ordine privind stilul de viață pe care îl practicăm. De fiecare dată când renunțăm la un obicei despre care știm că nu ne aduce foloase, ori atunci când eliminăm ceva care împovărează inutil bagajul pe care zilnic îl purtăm, facem mai mult spațiu în interiorul propriei persoane. Ce rol are acest spațiu gol creat? Este punctul nostru de sprijin; este plasa de siguranță în lipsa căreia am începe să manifestăm angoase, temeri, dezechilibre sau chiar sentimente de false bucurii care, mai devreme sau mai târziu, se vor spulbera oricum.
JCI Târgu-Mureș, prin intermediul proiectului I Love My Health, ajuns la a VIII-a ediție, alege de această dată să ne dezvăluie secretele și importanţa meditaţiei – un exercițiu de cult care, aplicat zilnic și cu convingere, nu întârzie să dăruiască. Să învățăm să trăim ancorați în prezent, să renunțăm la lucrurile de prisos, la amintirile care ne țin în loc sau la gândurile incerte legate de viitor sunt câteva dintre acele acte existențiale care ne priesc.
Întâlnirea de curând desfășurată propune o alianță adaptată fiecăruia între practica spirituală a meditației și cea a menținerii sănătății emoționale și fizice prin intermediul sportului, a unei nutriții echilibrate și a (in)formărilor periodice psihologice adecvate.
Așadar, Dr. Adrian Alecu – medic primar în medicină internă și specialist în meditație Sahaja Yoga, alături de Oana Raluca Cueşdeanu – psihoterapeut pozitivist și Liana Conţiu – nutriționist dietetician, în după-amiaza zilei de joi, 24 septembrie 2015, au moderat discuții interactive și jocuri personalizate la finalul cărora participanții au înțeles un lucru fundamental: un interior emoțional simplificat reprezintă un plus de valoare pentru fiecare!
De asemenea, Corina și Claudiu Pastor, prin preparatele delicioase pregătite, au demonstrat că, cu cât trăim mai simplu, până chiar și la nivel de hrană, cu atât viitorul va arăta mai încrezător. Micile plăceri, care dau întotdeauna un pic de strălucire în plus cotidianului, i-au bucurat pe cei câștigători, premiile fiind sponsorizate de Oriflame, psihoterapeut Oana Raluca Cueşdeanu şi nutriţionist Liana Conţiu, toate acestea sub generoasa găzduire a Hotelului Grand Târgu-Mureș.
Să trăim în acord cu noi înșine este cel mai frumos mod de a fi, însă fără un efort constant de a merge înainte nu putem atinge acest deziderat. Dincolo de visuri și dincoace de renunțări, stă așezat un adevăr de care se-ntâmplă adesea să uităm: avem nevoie de foarte puțin ca să ducem o viață fericită.
*Arborii sunt pe cale să ne arate cât de încântător este să lași să plece lucrurile care nu-și mai au rostul
Lidia Laszlo