Comedie – Tragedie sau Lecţia de actorie

12004837_724677370969926_7008144569205576206_n29 iunie. O seară obişnuită de luni. Dar pentru trupa de teatru „Din Culise” a Casei de Cultură a Tineretului din Reghin era seara premierei. A trecut aproape un an de la prima citire de text. Ce înseamnă un an? Sute de ore de repetiţii, zile nesfârşite de lecţii de dans şi ore de canto, nervii întinşi la maxim şi explozii de bucurie pentru fiecare replică bine spusă. Dar ce mai contează această înşiruire când piesa „Farsa actorului Pathelin” a fost un spectacol la care unii doar visează, dar care pentru actorii din Casa Tineretului a reprezentat încă o dată măsura talentului şi implicării lor până la dăruire totală.

„Farsa actorului Pathelin” – rescrisă după piesa „Farsa jupânului Pathelin” – a fost un proiect ambiţios, am putea spune chiar de pionierat prin unele locuri şi mai ales prin prisma unei trupe de actori amatori. Nimic nu a fost trecut cu vederea, începând de la filmul de promovare, trecând prin scrierea partiturilor muzicale, ale textelor cântate, prin realizarea decorului şi culminând cu tablourile care prezentau diferite ipostaze ale personajului principal, fiecare lucru a însemnat o prioritate. Totul s-a realizat printr-o muncă susţinută de o întreagă echipă dar care oricât de unită şi determinată ar fi fost, avea nevoie de o direcţie. Luchian Pantea este omul care a imprimat această direcţie şi sub mâinile lui totul s-a transformat într-un mod magic, nelăsându-ne nouă actorilor nici timpul şi nici măcar gândul de a ne îndoi de reuşita acestui proiect. Energia acestui om a coagulat în jurul lui o întreagă elită de tineri talentaţi: Măriuca Ignat – scenograf, Cristina Iuşan – coregraf, Daniela Buda – director de imagine, Daniel Uţă – director de imagine, Stelian David Cherecheş – director de creație, Alina Cătană – hair stilist, Andrea Molnar – make-up artist, Laura Quinn – make-up artist, Geczi Jancsi- muzician/compozitor, Szabo Elod – muzician/compozitor, Robert Brai – muzician/compozitor, oameni care s-au întors în Reghin pentru a creea un spectacol unic pentru cei care simt şi ştiu să vibreze la tot ce înseamnă frumos. Şi au fost destui cei care cred în eforturile trupei de teatru, pentru că sala Casei Tineretului a devenit neîncăpătoare, de aşa manieră încât s-au mai adăugat două rânduri de scaune în faţa scenei. Cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima tumultul emoţiilor transmis nouă actorilor de către public. Ropotele de aplauze de multe ori ne-au oprit la mijlocul frazei, hohotele de râs şi bucuria a ridicat atmosfera din frumoasa Casă a Tineretului la cote incendiare. Simţeam scândura scenei care tremura în adevăratul sens al cuvântului sub picioarele noastre, ale actorilor. De aceea noi, actorii : Enea German, Simina Cota, Smaranda German, Teodora Crişan, Marian Vultur, Paul Preduşel, Adrian Crăciun, Geczi Jancsi, Sorin Man şi Ana-Maria German vrem să mulţumim tuturor acelora care şi-au rupt din timpul lor ca să depună o emoţie pe altarul Thaliei.

Dacă la începutul acestui demers atragerea tinerilor spre instituţia noastră a fost doar un gând, acum totul a devenit o prioritate, iar tinerii chiar de la vârste fragede au învăţat ca au ceva de spus şi pot să o facă prin teatru, iar în Casa Tineretului vor fi întotdeauna susţinuţi.

Luchian spune că se întoarce cu drag la Reghin, ca să dăruiască la rândul lui ce a primit în adolescenţă pe scena Casei de Cultură. Dar câtă dreptate are domnul director Marcel Naste, care spune că de fapt noi suntem cei cu adevărat privilegiaţi avându-l pe Luchian alături de noi; şi cât de adevărate sunt cuvintele „dăruind vei dobândi”. Ceea ce a sădit acest actor tânăr în sufletul nostru, al amatorilor actori nu are grad de comparaţie. Ca după o zi de lucru, sau de şcoală, tu, membru al unei trupe de teatru de neprofesionişti să îţi găseşti timp pentru repetiţii seara sau sâmbăta sau duminica reperezintă cu adevărat o mare dragoste pentru dramaturgie, dragoste care o vei găsi mereu împărtăşită şi mereu aici în Casa de Cultură a Tineretului.

 Ana-Maria German

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*