Ilva Fest – surpriză de august

11895269_946602575399713_6889185237086130806_oAugust. Lună de concedii. Fiecare alege ceva cât mai relaxant de care să-şi amintească în lunile istovitoare care vor urma. În acest an am fost invitată să particip la Ilva Fest. Auzisem câteceva despre acest festival folk altfel, care a scos capul la lumina zilei în luna iulie. Era „ copilul” lui Daniel Iancu, despre care am mai scris în primăvara acestui an.

În perioada 14-15 august, într-o poiană minunată pe Valea Ilvei, luminaţi de magia perseidelor, artişti şi public laolaltă am petrecut două nopţi speciale.

11899761_946602982066339_2822905328329023258_oDupă prima experienţă reuşită avută acolo, Daniel Iancu a reuşit să adune într-un timp extrem de scurt un număr mare de prieteni pe Valea Ilvei. Vorbim aici de nume cunoscute şi respectate cum ar fi: Maria Gheorghiu, Emeric Imre, Dinu Olăraşu, Vali Răcilă, Angela Mariaşiu, Konstantinos Filippidis, Smaranda şi Enea Gherman, George Sărluceanu, Maria Ţugui, Octavian Bud, Valer Moldovan, Eduard Zalle, Georgeta Resteman, Alecu Mihai, Daraban Daniel, Marcel Naste şi Costel Pătrăşcan. Ei, alături de gazda festivalului, Daniel Iancu, au făcut ca timp de 48 de ore Valea Ilvei să se transforme într-o fortăreaţă culturală. Melodii pline de candoare sau extrem de amuzante au picurat lin peste creştetele brazilor care ne vegheau îngăduitori. Poezii desprinse direct de pe buzele poeţilor au fermecat sufletele visătorilor. Desene, picturi şi caricaturi pline de culoare şi mai ales de mesaj, au concurat serios cu decorul mirific din jurul scenei. Publicul şi turiştii din zonă au avut sentimentul că se află într-un colţ de rai. Cu atât mai mult cu cât erau oameni adunaţi din Ardeal, Dobrogea, Basarabia şi chiar Grecia! Răsfăţul participanţilor nu s-a oprit la hrana sufletului. Gazdele şi-au tratat oaspeţii cu gulaş delicios, plăcinte calde şi palincă…aşa cum şade bine românului. Ba mai mult, au fost poftiţi sa campeze chiar în curtea cu pricina, spre a nu rupe vraja atunci când luminile se stingeau.

Trebuie să menţionez că artiştii au fost susţinuţi necondiţionat de un grup de oameni inimoşi care i-au promovat, au făcut posibilă partea tehnică a evenimentului şi i-au sprijinit financiar. Totul din respect şi mai ales din dorinţa de a promova o bucăţică de cultură în luna lui august. Undeva…la capătul lumii…acolo unde aerul e încă pur, apa cristalină şi pădurea de o prospeţime incredibilă.

Pentru mine aceste două zile au fost un cadou inedit. Dacă până acum eram nehotărâtă în ceea ce priveşte luna august, acum ştiu cu siguranţă că 2016 are această lună bifată deja în calendarul de concediu. Vă mulţumesc, oameni frumoşi, că aţi arătat tuturor cât de puţin ne trebuie să fim fericiţi!

 

Puşcaş Smaranda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*