Siguranţa Alimentară pe primul loc la Festivalul Văii Gurghiului
Toţi cei implicaţi în organizarea Festivalului Văii Gurghiului s-au întâlnit la mijlocul acestei săptămâni pe platoul Fâncel pentru a pune la punct ultimele detalii organizatorice.
Fiecare dintre şefii instituţiilor prezente au acumulat experienţă în cei zece ani de organizare a festivalului, astfel că pompierii, jandarmii, poliţia alături de primari au stabilit şi cunosc ce atribuţii au de dus la bun sfârşit în perioada 28 – 30 august la Festivalul Văii Gurghiului.
„Am făcut apel la toate instituţiile implicate în buna organizare a acestui festival să fie prezente pentru a discuta detalii şi pentru a ne asigura că lucrurile se vor desfăşura la acest eveniment aşa cum trebuie din toate punctele de vedere, adică siguranţă alimentară, pază şi ordine publică, prevenirea şi stingerea incendiilor, asigurare prim ajutor etc. O să fim atenţi la toate detaliile astfel încât cetăţenii care vor participa la Festivalul Văii Gurghiului să fie în siguranţă” a declarat prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga.
Siguranţa Alimentară este principalul aspect pe care s-au axat organizatorii, având în vedere că afară temperatura este încă destul de ridicată. Echipa de la DSVSA funcţionează foarte bine în acest sens şi ştie ce are de făcut. Astfel că Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va fi prezentă la Festivalul Văii Gurghiului în toate cele trei zile cu un autolaborator şi medici veterinari specialişti pentru a verifica respectarea normelor sanitare veterinare şi pentru a preleva probe din mâncarea gătită. „Noi vom fi prezenţi permanent, iar în cazul în care vom găsi nereguli inspectorii noştri vor lua măsuri de sancţionare contravenţională, iar cei care vor încălca aceste reguli vor fi îndrumaţi, eventual, să părăsească acest festival” a declarat Vasile Liviu Oprea, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş.
Agenţilor econimici le-a fost interzis ca în cadrul Festivalului Văii Gurghiului să comercializeze băuturi în recipiente de sticlă, fiind admise doar PET-urile.
Nici partea de curăţenie nu este neglijată. În ceea ce priveşte acest aspect sunt angrenate mai multe persoane care în fiecare dimineaţă vor demara acţiuni de curăţenie. Participanţii la Festival au la îndemână mai multe coşuri de gunoi amplasate pe platoul Fâncel.
Pregătirile pentru Festivalul Văii Gurghiului pe ultima sută de metri
Căsuţele din satul alegoric sunt pregătite şi ele, aşteptându-şi cu braţele deschise vizitatorii. Locuitorii de pe Valea Gurghiului se gătesc de festival, pregătind pentru aceste zile bucate gustoase, tradiţionale.
Fiecare comună din cele participante va fi prezentă la festival cu portul popular specific zonei, cu ansambluri şi solişti locali, dar pe lângă toate acestea, vor expune în casele ţărăneşti şi zestrea rămasă din moşi-strămoşi.
În caz de nevoie ISU Mureş este pregătit să intervină având asigurat personalul necesar. Se vor folosi şi de această dată şi de serviciul de voluntari pentru situaţii de urgenţă. „Vom avea şi un echipaj din cadrul Detaşamentului de Pompieri Reghin” a adăugat colonelul Dorin Oltean, Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş. Prezente vor fi şi efective de poliţişti şi jandarmi ce vor lucra în schimburi pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice.