Simpozion la 20 de ani de la sfinţirea Bisericii Ortodoxe Române din Iernuţeni

Ziua de 20 august s-a încheiat la Reghin cu o seară de suflet, unde au avut loc o serie de manifestări aniversare cu caracter cultural-spiritual, menite să marcheze două decenii de la sfinţirea Bisericii Ortodoxe din Reghin-Iernuţeni şi 100 de ani de la naşterea Preafericitului Teoctist Arăpaşu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prelat care a sfinţit biserica în ziua de 20 august 1995.

Evenimentul la care au luat parte 5000 de enoriasi în urmă cu două deceni a fost rememorat la Biblioteca Municipală „Petru Maior” la ora 17.00 în cadrul unui simpozion pe măsura măreţiei şi importanţei sale, atât liturgice cât şi istorice. În cadrul simpozionului a avut loc şi lansarea de carte „20 de ani de la Sfinţirea Bisericii Ortodoxe Române Reghin-Iernuţeni“ semnată de preotul Vasile Logigan Chiorean şi preot dr. Chiorean Claudiu Dorin, carte ce a fost tipărită la editura „Petru Maior”. La simpozion au participat invitaţi de seamă care au oferit momente emoţionante, printre aceştia s-au numărat Teodor Beldean, protopopul ortodox de Reghin, ec. Maria Precup, primar al municipiului, ing. Eremia Pop primar in mandatul 1994-1998, scriitorii Lazar Ladaru, Valentin Marica, Ilie Frandas, prof. universitar Florin Bengean şi Nioalae Şara. Pe lângă alocuţiuni susţiunte de invitaţii participanţii au avut parte şi de alte surprize. Poetul prof. Mircea Dorin Istrate, preşedintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Mureş, a recitat din lirica proprie poeziile „Chip de icoană”, dedicată Patriarhului Teoctist şi „Sfântă zi de sărbătoare” dedicată momentului sfinţirii bisericii din Iernuţeni. Organizatorii evenimentului au proiectat un scurt film cu momentul sfinţirii bisericii din Iernuteni de către fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române Teoctist Arăpaşu şi momentele au continuat cu un microrecital de cântări religioase susţinut de corul preoţilor din Protopopiatul Reghin.

 

În 6 septembrie, Înaltpreafinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, va sluji Sfânta Liturghie în Biserica din Iernuţeni

Cuvântul de deschidere al simpozionului i-a aparţinut directorului Bibliotecii Municipale „Petru Maior”, Sorina Bloj gazda evenimentului, care i-a prezentat pe invitaţi. Simpozionul a debutat cu un moment de rugăciune rostit de preoţii prezenţi şi cu binecuvântarea Părintelui protopop Teodor Beldean, urmat de păstrarea unui moment de reculegere în memoria Patriarhului Teoctist, a preotesei Cătălina Chiorean, şi a tuturor ctitorilor Bisericii Ortodoxe Române din Iernuţeni, trecuti la cele veşnice. Moderatorul simpozionului, prof. dr. Florin Bengean a prezentat câteva elemente generale referitoare la organizarea evenimentului, importanţa istorică şi religioasă şi nu în ultimul rând la paşii urmaţi pentru reuşita simpozionului. În cuvântul său, Părintele protopop Teodor Beldean, s-a referit la ziua sfinţirii, accentuând faptul că a fost prima biserică din ţinuturile mureşene sfinţită de un Patriarh, a rememorat momentele emoţionante de atunci şi i-a felicitat pe autorii cărţii pentru această pildă document ce va rămâne moştenire generaţiilor viitoare.

Cartea ,,20 de ani de la Sfinţirea Bisericii Ortodoxe Române Reghin-Iernuţeni“ a fost sponsorizată de Primăria Mmunicipiului Reghin, instituţie reprezentată la eveniment de Maria Precup, primarul municipiului Reghin, care a vorbit în cadrul simpozionului despre nevoia acută în Parlamentul României şi în Consiliul Local a preoţiilor care sunt apărătorii adevărului, dar a mărturisit că e fericită pentru că are reprezentanţii bisericii alături de ea. „Vă sunt recunoscătoare că atunci când greutăţile îmi apasă umerii merg la dumneavoastră şi mă învăţaţi să ies din necazurile care le întâmpin în fiecare zi, datorită luptei şi mizerilor din politica românească care mă depăşesc şi care vă spun sincer nu sunt compatibile cu firea mea” a precizat Maria Precup. Au mai luat cuvântul ing. Eremia Pop, edil al Reghinului la data sfinţirii bisericii din Iernuţeni, care şi-a exprimat câteva gânduri şi amintiri nespuse la trecerea celor 20 de ani de la sfinţire. Între distinşii oaspeţi care au luat cuvântul s-a numărat şi cărturarul Lazăr Lădariu, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei, un ,,rebel fără pauză” al neamului românesc şi un luptător autentic pentru consolidarea unităţii neamului. Discursul său a făcut referire la rolul important al preoţilor, la ziua sfinţirii bisericii, spunând că Biserica reprezintă frumuseţea sufletelor credincioşilor de pretutindeni. Printre altele Lazăr Lădariu a făcut referire şi la discursul Patriarhului Teoctist, care i-a oferit părintelui Vasile Chiorean în 1985 „Crucea patriarhală”, cea mai mare distincţie a Patriarhiei Române pentru preoţi. În cadrul evenimentului reghinenii au fost anunţaţi că în 6 septembrie, Înaltpreafinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, va sluji Sfânta Liturghie Arhierească în biserica din Iernuţeni, care din anul 2011 este păstorită părintele dr. Claudiu Dorin Chiorean. Cu această ocazie se va sfinţi şi capela mortuară interconfesională din Iernuţeni.

Matei Robert

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*