Costume populare şi multă veselie la Idicel Sat

DSC_0301Idicelul a fost în sărbătoare, sâmbătă, 8 august cu ocazia celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Naţional de Jocuri şi Obiceiuri Populare.
Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Cunoaşterea Culturii Ţărăneşti în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Brîncoveneşti şi Consiliul Judeţean Mureş.
Debutul ediţiei a avut loc la ora 13:00 la intrarea în sat, în locul numit „La Castani” unde cei prezeţi au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare. Câţiva flăcăi au reuşit să facă spectacol călare, îmbrăcaţi în costume populare. Puţin după ora 13:00 parada portului popular în frunte cu călăreţii ce au arborat pe tot traseul steagul românesc, s-au deplasat în centrul localităţii în faţa Căminului Cultural. Alături de paradă au stat şi organizatorii, Mărioara Bârsan, directorul de festival, Ordog Ferenc primarul comunei Brîncoveneşti şi deputatul Vasile Gliga. Aici, lângă scena amplasată special pentru acest eveniment şi-au dat mâna toţi cei prezenţi, prinzându-se în tradiţionala sârbă şi brâul idicenilor.
Deschiderea oficială a fost dată de primarul comunei Brîncoveneşti, Ordog Ferenc, alături de reprezentantul prefectului Iuliu Palcu, deputatul Cristian Chirteş, dar şi de preotul din Idicel Sat care a binecuvântat printr-o rugăciune această întâlnire.
„Felicit pe cei care au organizat această zi minunată. Le mulţumesc celor care ne-au onorat cu prezenţa şi formaţiilor invitate pentru faptul că au participat şi dezvoltat programul evenimentului. Mă bucur că se păstrează tradiţia, portul popular şi tot ce se poate vedea aici” a declarat primarul Ordog Ferenc.

DSC_0336-001Să nu ne uităm tradiţiile

Printre oficialii ce au răspuns afirmativ invitaţiei de a fi prezenţi la Idicel Sat s-a numărat şi deputatul Cristian Chirteş care a declarat în discursul său, faptul că „De fiecare dată Idicelul este la înălţime în ceea ce priveşte păstrarea tradiţiilor. Este un exemplu pentru Valea Mureşului pentru tot ce înseamnă multiculturalitate. Iată o comună frumoasă, cu sate româneşti şi maghiare. Eu nu pot decât să mă înclin în faţa acestei idei, pentru că după cum se poate vedea, costumul popular este la el acasă. Cel mai important lucru este să nu ne uităm tradiţiile şi ceea ce reprezintă fiecare de acolo de unde venim”.
După deschiderea oficială au urcat pe scenă mai multe ansambluri de jocuri şi obiceiuri populare din Idicel Sat, Idicel Pădure, ansamblul de jocuri şi obiceiuri populare maghiare din Brîncoveneşti, grupul vocal feminin din Dedrad, Grupul „Coroniţa” din Solovăstru, ansamblul folcloric din Luieriu, „Cununa Călimanilor” din Deda, „Doina Mureşului” din Reghin. Nu au lipsit nici în acest an invitaţi de peste graniţele judeţului Mureş, ansamblul folcloric din Şanţ jud. Bistriţa – Năsăud, ansamblul folcloric „Fecioreasca fetelor” de la Crihalma din jud. Braşov, „Junii Cetăţii” din Rupea judeţul Braşov.
Nu au lipsit  rapsozii şi soliştii populari Gheorghiţă Radu, Violeta Man, Alexandru Pugna, Dorina Oprea, Cornel Borza.
În multe dintre casele din Idicel, tradiţia se păstrează cu sfinţenie, fie ei tineri ori bătrâni, îmbracă cu mândrie, drag şi dor costumul popular şi urcă pe scenă iubind jocul popular rămas din moşi strămoşi.
„Asociaţia pentru Cunoaşterea Culturii Ţărăneşti care a pus umărul serios în ultimii ani la desfăşurarea acestui festival are prin regulamentul său transmis invitaţilor, faptul de a aduce tradiţia de acolo de unde vin formaţiile, de a cultiva multiculturalitatea şi de a-i aduce alături de noi şi pe minoritari. Consider că este de datoria noastră de a ne prezenta în costum popular care spune despre noi cine suntem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm. Mă bucur că în Idicel tot mai mulţi şi în special tinerii răspund la această chemare” a declarat Marioara Bârsan, directorul de festival.

DSC_0323

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*