700 de ani de la atestarea documentară a satului Băiţa

De două zile de sărbătoare s-au putut bucura locuitorii satului Băiţa, sâmbătă şi duminică, 15 respectiv 16 august. Cu mic cu mare, foarte mulţi îmbrăcaţi în costume populare, fiii satului s-au adunat în satul Băiţa pentru a-l sărbători. Nu a fost o sărbătoare oarecare, ci vorbim aici de aniversarea a 700 de ani de la prima atestare documentară.

Ceea ce s-a dorit şi chiar s-a reuşit, a fost ca acest eveniment să nu se transforme într-un bâlci, astfel că au lipsit tarabele cu de toate, cu baloane, jucării, vată pe băţ.

Prima zi a fost dedicată evenimentelor culturale, cum ar fi sfinţirea unei troiţe amplasate la intrarea în cimitirul satului la orele amiezii, urmată de lansarea cărţii „Băiţa 1315 – 2015, 700 de ani de istorie şi cultură populară”, carte ce a văzut lumina tiparului special pentru acest eveniment. Lansarea s-a bucurat de prezenţa directorului Muzeului Literaturii Române, Ioan Cristescu care a ajutat la editarea cărţii, acesta fiind un fiu al satului.

„În urmă cu 5 ani, am hotărât ca în anul 2015 să găsim o zi anume în care să sărbătorim satul Băiţa. Aici trebuie să fac precizarea să nu se confunde acest eveniment cu Fiii Satului. Este vorba despre Aniversarea Satului, aniversăm cei 700 de ani de la atestarea documentară de la primul document scris în care apare localitatea Băiţa sub denumirea de Bana, tocmai de aceea nu vreau să se confunde cu Fiii Satului” a declarat viceprimarul comunei Lunca. Liviu Tomin Cotoi.

Se speră ca pe viitor, fiecare sat să beneficieze de o astfel de manifestare pentru că „suntem generaţia care putem” a ţinut să precizeze viceprimarul Liviu Tomin Cotoi.

Ziua de duminică a început cu slujba religioasă la biserica din sat, urmată de cinstirea eroilor satului printr-un Tedeum la monumentul eroilor. Deschiderea oficială a evenimentului a fost marcată de prezenţa oficialităţilor cum ar fi deputatul Vasile Gliga şi Ovidiu Dancu, vicepreşedintele CJ Mureş, care au luat cuvântul la acest eveniment.

„Acest sat mic completează acest mare eveniment. Este un eveniment de suflet pentru toţi cei care au locuit cândva şi pentru cei care locuiesc astăzi în Băiţa. Este important ca lumea să se întoarcă cu gândul şi chiar să găsească soluţii ce să facă cu satul lor. Organizatorii acestui eveniment, cei care au scris cartea, sunt cei care şi-au făcut timp de a rememora tradiţia acestui sat. Este important să se transmită mai departe ce înseamnă reîntoarcerea la vatra satului pentru tineri, astăzi, când se pune mare bază pe agricultură” a declarat deputatul Vasile Gliga.

Această zi fiind dedicată programului artistic, a avut ca invitaţi din lumea cântecului şi jocului popular, nume precum Ana Ilca Mureşan, Dorin Pintea, Mihaela Ioana Cotoi, Elena Violeta Man, Cristina Fărcaş, Larisa Cotoi. În ceea ce priveşte jocul popular, programul a fost întregit de Ansamblul „Junii Băiţeni”, Corul mixt din Băiţa, Ansamblul „Voinicelul” din Tîrgu-Mureş, Ansamblul „Doina Mureşului”, Ansamblul „Zestrea” din Tîrgu-Mureş. Seara s-a încheiat cu disco-bal la Căminul Cultural culminând cu un foc de artificii.

Aniversarea satului Băiţa, a fost un eveniment pregătit pentru toţi cei care îşi au rădăcinile pe aceste meleaguri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*