6 mureşeni pe lista celor 313 românii verificaţi de Fisc care nu şi-au declarat corect veniturile

Din cele 8.000 de persoane cu averi mari pe care Fiscul le suspectează că nu şi-au declarat corect toate veniturile în perioada 2011-2013, ANAF a selectat 313 persoane care vor fi verificate într-o primă fază. Cele mai multe dintre persoane sunt din Ilfov şi Bucureşti 65 la număr, dar există şi 6 persoane din judeţul Mureş, potrivit unui comunicat al ANAF.

Din 14. 365. 236 persoane cu venituri impozabile din România 295.253 au intrat în eşantionul analizei de risc  

Cele 313 persoane urmează să fie anunţate de inspectorii fiscali că au intrat pe lista celor care sunt verificaţi. Aceştia vor fi chemaţi la sediul fiscului sau în cazul persoanelor ce nu se pot deplasa, o echipă de inspectori va merge la domiciliul persoanei vizate. Procesul de selecţie al persoanelor fizice cu venituri mari care reprezintă risc fiscal a fost axat pe patru filtre. Primul filtru  a avut misiunea de a identifica  pe cei care au cheltuieli semnificative. Conform ANAF în România momentan există 14. 365. 236 persoane cu venituri impozabile, dintre care 295.253 au intrat în eşantionul semnificativ  supus analizei de risc.  Al doilea filtru a avut ca scop analiza de risc care a studiat cazul a 295.253 de persoane fizice care îndeplineau cerinţele eşantionului de risc. Filtrul trei a avut ca scop determinarea cazurilor semnificative în care s-au triat 132. 246 de persoane fizice cu diferenţă între  veniturile estimate şi veniturile declarate, mai mare de 10% dar nu mai puţin de 50.000 de lei. Filtrul patru a urmărit determinarea posibilităţii de acoperire a riscului între rude unde au fost identificate 5.884 de persoane fizice cu grad ridicat de risc fiscal. Pentru o creştere a gradului de precizie a filtrării, ANAF a realizat două rafinări. La prima rafinare s-au eliminat 1.161 de persoane din cele 5.884 pentru care riscul de nedeclarare de peste 1 milion de lei era acoperit de veniturile soţilor.  Rafinarea a doua a avut ca scop determinarea întregului eşantion, astfel că celor 4.723 de contribuabili cu grad ridicat de risc fiscal li s-au adăugat încă 3.156 de persoane (rude până la gradul II) identificaţi cu risc fiscal în eşantionul de 132.246 persoane fizice.

ANAF a propus 7879 de contribuabili pentru verificarea amănunţită  

ANAF a propus 7879 de contribuabili pentru verificarea amănunţită pe patru grupe de risc, patron bogat de firmă săracă, persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute, persoane cu venituri volatile şi alte persoane care nu intră în cele 3 profiluri de mai sus, însă prezintă riscuri semnificative. Prima serie de verificări vizează 5.399 de contribuabili. În acest sens s-au înfiinţat 8 servicii distincte de verificări fiscale dedicate acestui program, în structura Direcţiei de Verificări Fiscale de la Nivel Central. S-au alocat 100 de posturi pentru cele 8 Servicii de Verificări Fiscale şi până în prezent au fost selectaţi primii 60 de inspectori care se ocupă exclusiv de acest program. Acestora le-a fost alocat un număr de 313 cazuri pentru prima etapă (verificarea fiscală prealabilă documentară). Se urmăreşte o medie de 5 cazuri pe cap de inspector pentru operativitate şi eficienţă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*